- Home
- Politic
- PLOIEŞTI, (05.05.2018, 19:43)
- Laura Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tudorel Toader: Există intenţia realizării unui cod electoral până în 2019. Legile electorale au multe vulnerabilităţi
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că legile electorale au multe vulnerabilităţi şi există intenţia realizării unui cod electoral, în sensul uniformizării legislaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1085 afișări
Tudorel Toader: Există intenţia realizării unui cod electoral până în 2019. Legile electorale au multe vulnerabilităţi
Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă organizată de Autoritatea Electorală Permanentă, că pentru a ne exercita dreptul la vot e nevoie de o legislaţie clară, coerentă şi previzibilă, precum şi de colaborarea dintre autorităţile care participă la procesul electoral.
„Dreptul de vot este un drept fundamental, ca să ne putem exercita dreptul de vot, ca să contribuim la consolidarea statului avem nevoie, pe de o parte, de o legislaţie clară, coerentă, previzibilă, avem nevoie de colaborarea loială dintre autorităţile care participă la procesul electoral, începând cu Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Institutul Naţional de Statistică, Autoritatea pentru Cetăţenie, toţi cei care ne permit ca să stabilim cu exactitate numărul cetăţenilor cu drept de vot, fie că domiciliază în România, fie în străinătate.
Am subliniat astăzi (sâmbătă – n.r.) cerinţele de perfecţionare a legislaţiei, m-am raportat la cele constatate în 2012 când a fost referendumul despre care ştim şi m-am adresat Autorităţii Electorale Permanente, domnului preşedinte, ca în colaborare cu celelalte autorităţi să asigure cadrul instituţional pentru exercitarea dreptului de vot”, a spus Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Întrebat care consideră că sunt principalele vulnerabilităţi ale legilor electorale, ministrul Justiţiei a spus că în primul rând reprezintă o problemă faptul că există o lege pentru fiecare proces electoral.
„În opinia mea cred că sunt mai multe (vulnerabilităţi – n.r.). În primul rând este câte o lege pentru fiecare proces electoral, pentru alegerea preşedintelui, alegeri locale, parlamentare, Parlamentul european. În opinia mea, şi chiar în opinia Curţii Constituţionale, este necesară codificarea legilor electorale, toate adunate în acelaşi cod electoral pentru a se elimina suprapunerile legislative, pentru a se elimina expresiile, termenii, care au formulări diferite, deşi în voinţa legiuitorului au acelaşi înţeles”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, doar dacă ar exista o lege clară, previzibilă şi predictibilă cetăţenii cu drept de vot îşi vor exercita pe deplin acest drept constituţional.
Întrebat dacă legislaţia electorală ar putea fi strânsă într-un cod electoral până în 2019, Tudorel Toader a răspuns că „există intenţie”, iar specialiştii Ministerului Justiţiei vor participa, alături de cei ai Autorităţii Electorale Permanente, pentru realizarea codului.
„Intenţie există, dar realizările să le vedem. Într-una din deciziile Curţii Constituţionale se făcea referire la nevoia codificării legilor electorale. Domnul profesor Barbu (Daniel Barbu – n.r.), preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a solicitat colaborarea Ministerului Justiţiei pentru ca împreună cu specialiştii dânşilor să elaborăm această codificare. Sigur, pe noi ne bucură. L-am asigurat de toată participarea specialiştilor de la Ministerul Justiţiei”, a răspuns Toader.
Ministrul Justiţiei a atras, însă, atenţia că nu va fi suficient să fie adunate legile electorale, „puse între două coperţi”, ci acestea trebuie să fie armonizate, uniformizate, Toader făcând referire şi la proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României.
„Codificarea înseamnă altceva decât o culegere de legi electorale, prin urmare dacă am spus codificare înseamnă sensul uniformizării, sensul armonizării prevederilor legale. Dacă facem o culegere de legi putem să o facem şi mâine, adunăm legile electorale le punem între două coperţi şi le dăm la publicat, dar ăla nu e cod, aia e o culegere de legi. Există, şi ştiu şi eu asta, în dezbatere şi la Ministerul Justiţiei, un proiect de lege pentru modificarea legii de care spuneaţi (proiect care modifică Legea pentru alegerea preşedintelui României – nr.) şi e venit la avizare. Dar aceea e altceva.
Modificarea uneia dintre legile electorale cu privire la alegerea preşedintelui nu înseamnă codificare. Vă dau un exemplu din penal: Există o infracţiune care constă în sustragerea urnei de vot, furtul. De ce să repeţi de cinci ori infracţiunea asta în fiecare lege, când e suficient să existe o singură dată”, a mai spus ministrul Tudorel Toader.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ministrul Justiţiei: Merg personal la Curtea Constituţională pentru a susţine punctul de vedere al Guvernului, în cazul refuzului preşedintelui Iohannis de a o revoca pe şefa DNA. Argumentul forte pe care îl va invoca
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36