UDMR îl acceptă în noul cabinet pe Sorin Cîmpeanu, însă nu şi pe Bogdan Aurescu

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat miercuri seara, după întâlnirea cu premierul desemnat Dacian Ciloş, că îl acceptă în noul cabinet pe premierul interimar şi ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însă nu şi pe ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

Urmărește
1005 afișări
Imaginea articolului UDMR îl acceptă în noul cabinet pe Sorin Cîmpeanu, însă nu şi pe Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Întrebat dacă îl va accepta pe lista de miniştri pe premierul interimar Sorin Cîmpeanu, Kelemen Hunor a spus: "Da, n-avem nimic împotrivă. Cel puţin de când este în cabinet a avut o deschidere, o înţelegere pentru toate problemele din educaţie. În acest moment n-aş putea reproşa absolut nimic".

Referitor la Bogdan Aurescu, preşedintele UDMR a spus că nu poate fi numit tehnocrat pentru că a candidat pe listele PSD.

"El a candidat pe listele PSD-ului la alegeri. Poate nu a plătit cotizaţia la zi, dar să spuneţi despre Bogdan Aurescu că este tehnocrat, este o exagerare. Puteţi să spuneţi că este un diplomat bun, că este un ministru de Externe, din punctul dumneavoastră de vedere, acceptabil, dar să spuneţi că este tehnocrat, e cam exagerat", a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a mai spus că nu a făcut nicio propunere, primul ministru trebuie să aibă mână liberă pentru a-şi alege miniştrii, dar că atunci când va vedea lista cu miniştri, va spune "cu nume şi prenume" dacă profilul ministrului respectiv corespunde profilului de tehnocrat.

De asemenea, Kelemen Hunor a mai spus că în timpul discuţiilor nu a fost abordată tema schimbării secretarilor de stat, dar că poate face subiectul unei discuţii ulterioare.

"La nivelul secretarilor de stat, acolo miniştrii şi premierul trebuie să stabilească cu cine doresc să lucreze, aia e o chestie mult mai simplă decât la nivelul directorilor şi la nivelul funcţionarilor publici. Noi nu am abordat astăzi în discuţia noastră nivelul secretarilor de stat. Nu era cazul", a spus Kelemen.

"În ceea ce priveşte deconcentratele şi funcţionarii publici, nu poţi să faci fără să schimbi legislaţia şi la companii la fel. Există o legislaţie foarte clară. Eu aş prefera o astfel de direcţie, dar sunt convins că nu se poate face într-un an de zile, dar măcar direcţia trebuie arătată şi trebuie stabilite nişte reguli şi criterii extrem de clare pentru a promova oameni în administraţia centrală şi deconcentrate. Meritocraţia trebuie să fie cuvântul de bază şi cei care promovează, aşa cum se întâmplă şi la Bruxelles, concursurile nu trebuie să vină cu carnetul de partid. Conform legislaţiei noastre, în acest moment nu poţi să-i dai afară pe toţi fiindcă ei vor câştiga procesele şi se vor întoarce", a mai declarat Kelemen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici