- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.12.2014, 10:34)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR se pregăteşte să părăsească Guvernul Ponta 3, al optulea din care a făcut parte, începând din 1996
UDMR urmează să confirme, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), decizia de a ieşi de la guvernare, Cabinetul Ponta 3 fiind cel de-al optulea guvern din care au făcut parte reprezentanţii Uniunii, începând cu anul 1996.
Urmărește
732 afișări
ANALIZĂ: UDMR se pregăteşte să părăsească Guvernul Ponta 3, al optulea din care a făcut parte, începând din 1996 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
UDMR a decis în 27 noiembrie, la Consiliul Permanent al Uniunii, ieşirea de la guvernare, recomandarea urmând să fie validată în şedinţa CRU de sâmbătă, de la Târgu Mureş.
Citeşte şi:
UDMR a decis să iasă din coaliţia de guvernare. Kelemen Hunor: Nu vrem să dăm vot negativ Guvernului
Kelemen Hunor a spus la acel moment că, în urma alegerilor prezidenţiale, UDMR a înţeles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea să se întoarcă mai mult către alegători. El a menţionat că Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieşirea de la guvernare şi că a ajuns la concluzia că Guvernul poate funcţiona şi poate avea stabilitate şi fără UDMR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
"Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona (...) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre", a afirmat liderul UDMR.
El a precizat că decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda CRU ieşirea de la guvernare a fost luată cu majoritate, fiind înregistrate două abţineri şi niciun vot împotrivă, iar înaintea şedinţei Consiliului Permanent au avut loc consultări cu organizaţiile judeţene ale Uniunii.
Întrebat dacă CRU ar putea întoarce propunerea, liderul Uniunii a spus că "orice este este posibil", dar nu crede că se va întâmpla.
Premierul Victor Ponta şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor au avut, luni, la Parlament, o discuţie tehnică privind retragerea Uniunii de la guvernare, liderul UDMR precizând, după întrevedere, că miniştrii maghiari vor pleca din funcţii în momentul instalării noilor miniştri din Guvernul Ponta 4.
UDMR deţine în actualul Cabinet două portofolii - al Culturii, prin Hegedüs Csilla (de asemenea unul dintre cei patru viceprim-miniştri ai Guvernului Ponta) şi al Mediului, prin Korodi Attila. Reprezentanţi ai Uniunii ocupă, de asemenea, mai multe funcţii de secretar de stat.
Premierul Victor Ponta a precizat că UDMR va ieşi de la guvernare nu doar la nivel de miniştri, ci şi la nivel de secretari de stat, pentru că şi acestea reprezintă funcţii politice, el arătând de asemenea că schimbarea prefecţilor pe care Uniunea îi are în Harghita şi Covasna urmează a fi discutată.
Din Guvernul Ponta 3 a făcut parte pentru o perioadă şi liderul UDMR Kelemen Hunor (vicepremier şi ministru al Culturii), el anunţând însă în vară decizia de a se retrage din funcţii, cu rămânerea UDMR la guvernare, în contextul unor controverse privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi. "Cunoscând acest compromis adoptat de premierul Victor Ponta şi de mine (n.r. - privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi), s-a ajuns la concluzia că UDMR rămâne în guvernare. Eu o să mă retrag în zilele următoare din funcţia de ministru al Culturii şi din funcţia de vicepremier (...). Nu pot să fiu şi în Guvern şi parte a procesului (n.r. - procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene) din partea iniţiatorilor", a spus Kelemen, la finalul unei reuniuni din luna iulie a Consiliului Permanent al UDMR.
Guvernul Ponta 3, pe care UDMR se pregăteşte să îl părăsească, este cel de-al optulea Cabinet din care Uniunea a făcut parte începând cu anul 1996.
Astfel, UDMR a avut în Guvernul Victor Ciorbea (decembrie 1996 - aprilie 1998) doi reprezentanţi - ministrul Turismului, Akos Birtalan, şi un ministru delegat pe lângă primul ministru pentru minorităţi naţionale, Gyorgy Tokay.
După ce prim-ministru a devenit Radu Vasile (aprilie 1998 - decembrie 1999), UDMR a rămas aliat la guvernare al CDR, având în acest Cabinet portofoliulul Sănătăţii (ocupat succesiv de doi reprezentanţi - Francisc Baranyi şi Hajdu Gabor).
Şi prim-ministrul Mugur Isărescu (decembrie 1999 - decembrie 2000) optează să îl păstreze pe Hajdu Gabor ca ministru al Sănătăţii în Cabinetul său.
În perioada 2000-2004, UDMR a susţinut în Parlament guvernarea PDSR fără să facă parte, însă, din Guvern.
Uniunea revine la guvernare în perioada 2004-2008, iniţial împreună cu Alianţa D.A., apoi, după ieşirea PD din Guvern, îşi asumă, alături de PNL, rolul de guvern "ultraminoritar".
În perioada 2004-2008 (Cabinetele Tăriceanu 1 şi Tăriceanu 2), Marko Bela a fost, până în 2007, ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul culturii, învăţământului şi integrării europene, portofoliul Comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei a fost deţinut, succesiv, numai de membri ai Uniunii - Zsolt Nagy, Laszlo Borbely, Iuliu Winkler şi Karoly Borbely, funcţia de ministru al Mediului şi gospodăririi apelor a revenit, din aprilie 2007, lui Attila Korodi. În perioada 2004 -2007, Laszlo Borbely a ocupat funcţia de ministru delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, ulterior fiind numit ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor. Un alt ministru UDMR din Guvernul Tăriceanu a fost Iuliu Winkler, care a ocupat funcţia de ministru delegat pentru comerţ.
După scrutinul parlamentar din 2008, UDMR intră în opoziţie alături de PNL. În decembrie 2008, după alegeri, Marko declara că liderii UDMR şi PNL au convenit să îşi coreleze mişcările şi să se consulte cât mai des în ceea ce priveşte eventualele majorităţi în care ar putea intra, acesta lăsând să se înţeleagă că o alianţă cu liberalii ar fi prima opţiune a Uniunii, pentru ca, ulterior, Marko să nu excludă şi o alianţă cu PDL.
În 10 decembrie 2008, preşedintele de atunci al PSD, Mircea Geoană, declara la finalul negocierilor PSD-PDL pentru formarea unei coaliţii de guvernare că PSD va intra la guvernare fără ca Uniunea să facă parte din Executiv.
"Dacă nu se va respecta condiţia PSD, ca UDMR să nu fie la guvernare, atunci nu va mai fi nici guvern PSD-PDL", arăta el, adăugând că are mandat explicit din partea conducerii PSD, a Comitetului Executiv Central, să negocieze o formulă de guvernare care să excludă UDMR.
În replică, liderul PDL, Emil Boc, declara că democrat-liberalii negociază în continuare şi cu UDMR, iar Marko Bela declara, în urma întâlnirilor din acea perioadă cu liderii PDL, că democrat-liberalii îşi menţin poziţia ca reprezentanţii Uniunii să facă parte din viitoarea formulă guvernamentală.
Totuşi, la finalul negocierilor, UDMR nu este inclusă în coaliţia de guvernare formată după alegeri din PDL şi alianţa PSD+PC, "Parteneriatul pentru România". Alianţa de guvernare între democrat-liberali şi social-democraţi se rupe, însă, în octombrie 2009, când PSD iese de la guvernare.
În data de 13 octombrie 2009, UDMR a votat, alături de celelalte partide din opoziţie, pentru demiterea Guvernului Boc, după ce semnase, alături de PNL, moţiunea de cenzură.
După căderea Guvernului Boc, Uniunea s-a alăturat PSD, PNL şi grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor pentru formarea unui nou guvern, care să fie condus de Klaus Iohannis. În pofida eforturilor celor patru formaţiuni, preşedintele Traian Băsescu a optat să îl menţină în funcţia de premier pe Emil Boc, reprezentant al partidului care la ultimele alegeri câştigase cel mai mare număr de mandate.
Ulterior acestor eşecuri, Uniunea optează să intre la guvernare alături de PDL.
Scurta perioadă de opoziţie a UDMR se încheie în decembrie 2009, când Uniunea intră la guvernare alături de PDL şi UNPR, în Guvernul Boc 2.
Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR a votat atunci intrarea Uniunii la guvernare. Înainte de vot, liderul UDMR Marko Bela a amintit poziţia Uniunii înainte de formarea unor guverne şi i-a întrebat pe reprezentanţii Consiliului Reprezentanţilor Unionali dacă moralitatea există în politică.
"Noi, totuşi, cu cine să mai ţinem? Să mergem la Sibiu cu Klaus Iohannis, în opoziţie cu PNL sau alături de Mircea Geoană? UDMR a fost în diverse poziţii în viaţa politică din România. Nu vreau să despic firul în patru, să spun fiecare partid unde era acum cinci ani. Majoritatea guvernamentală va exista şi fără UDMR, vă spun eu", a afirmat Marko Bela.
El a arătat că intrarea UDMR la guvernare înseamnă totuşi o garanţie şi că reprezentanţii Uniunii vor încerca să obţină la maxim "posibilităţile guvernării", în timp ce intrarea în opoziţie prezintă riscuri mai mari.
În cadrul coaliţiei PDL-UDMR, Marko Bela a fost vicepremier, Kelemen Hunor ministru al Culturii, Laszlo Borbely şi Cseke Attila au condus Ministerul Mediului şi Pădurilor şi, respectiv, Ministerul Sănătăţii.
După demisia lui Emil Boc, în februarie 2012, UDMR continuă activitatea la guvernare, alături de PDL şi UNPR, în Cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu (februarie 2012 - aprilie 2012).
UDMR a fost în opoziţie în timpul Guvernului Victor Ponta 1 (mai 2012 - decembrie 2012) şi Guvernului Ponta 2 (decembrie 2012 - martie 2014), dar s-a alăturat PSD, UNPR, PC, după ruperea USL, în Guvernul Ponta 3 (martie 2014 - prezent).
Preşedinţii PSD şi UDMR, Victor Ponta şi, respectiv, Kelemen Hunor, au semnat, la 3 martie 2014, la Palatul Parlamentului, acordul pentru intrarea Uniunii la guvernare. După semnare, Ponta a precizat că întotdeauna a apreciat "competenţa şi seriozitatea" la UDMR, şi când au fost împreună la putere, şi când au fost în opoziţie. De asemenea, liderul UDMR Kelemen Hunor a menţionat, înainte de acest moment al semnării acordului, că Uniunea va intra la guvernare cu miniştri şi secretari de stat şi pe programul guvernamental aprobat de Parlament în decembrie 2012. "Am constatat că în acest moment România are nevoie de stabilitate guvernamentală şi contribuţia noastră este extrem de importantă ţinând cont de toată situaţia din România şi din jurul nostru", a spus atunci Kelemen Hunor.
Dacă decizia luată de Consiliul Permanent în 27 noiembrie este validată sâmbătă de CRU, UDMR va ieşi de la guvernare, însă va vota în favoarea învestirii Guvernului Ponta 4.
Kelemen Hunor a declarat, după întrevederea de luni cu premierul Ponta, că Uniunea va vota pentru învestirea Guvernului Ponta 4, el opinând că opoziţia actuală "nu se înghesuie" să preia guvernarea şi că ţara trebuie, totuşi, guvernată. "În ceea ce mă priveşte, eu sunt convins că în acest moment trebuie să meargă mai departe acest guvern - sigur, nu ştim cu cine, cu ce miniştri, cu ce partide - în continuare, mai puţin UDMR. Dar, în principiu, nu avem niciun motiv să nu dăm vot pentru a învesti Guvernul Ponta 4 sau cum se va numi" a spus Kelemen.
El a arătat că UDMR va intra în opoziţie. "Eu sunt de acord să meargă ei mai departe, fără noi. Noi vom intra în opoziţie, dar votul pentru învestire nu înseamnă că UDMR va vota toate proiectele Guvernului", a mai spus Kelemen.
Şedinţa CRU are loc sâmbătă, de la ora 10.00, la Târgu-Mureş.
Citeşte şi:
Băsescu: Retragerea UDMR nu ţine de sensibilitatea pentru votul electoratului, doar ei ştiu motivele
Citeşte şi:
Kelemen: UDMR va vota pentru învestirea Guvernului Ponta 4. Ponta UDMR va ieşi de la guvernare şi la nivel de secretari de stat, nu doar de miniştri
Citeşte şi:
Kelemen: La plecarea UDMR de la guvernare, Ponta mi-a spus "Salut şi spor la treabă”. I-am urat şi eu succes
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:12
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 19:03
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic