UDMR va elabora un proiect de lege privind retrocedarea bunurilor naţionalizate de regimul comunist

Reprezentanţii UDMR vor elabora un proiect de lege care să reglementeze situaţia retrocedării bunurilor naţionalizate în timpul comunismului, acesta urmând să prevadă restituirea în natură a acestor bunuri în cazul în care este posibil, dar şi termene concrete privind acordarea despăgubirilor.

Urmărește
694 afișări
Imaginea articolului UDMR va elabora un proiect de lege privind retrocedarea bunurilor naţionalizate de regimul comunist

UDMR va elabora un proiect de lege privind retrocedarea bunurilor naţionalizate de regimul comunist (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii Uniunii vor elabora un proiect de lege care să rezolve problema retrocedării bunurilor naţionalizate în timpul regimului comunist.

El a spus că trebuie găsită o "soluţie unitară, coerentă, transparentă şi rapidă" la această problemă.

Astfel, proiectul va prevedea termene concrete pentru aceste retrocedări şi pentru acordarea de despăgubiri, dorindu-se retrocedarea în natură a bunurilor, în cazul în care acest lucru este posibil, iar în caz contrar oamenii să fie despăgubiţi în mod echitabil, la preţul pieţei.

"Curtea Europeană nu spune ce fel de soluţie trebuie adoptată, doar că trebuie adoptată o soluţie până în aprilie 2013, fiindcă România, cu peste 7.000 de dosare, a blocat activitatea Curţii. Dacă Curtea numai cu România s-ar ocupa, ar trebui un deceniu să ajungă la capătul firului. De aceea, noi am venit cu această propunere. (...) Noi spunem ca retrocedarea trebuie continuată în natură acolo unde se poate, totul trebuie retrocedat în natură (...) Al doilea principiu este că despăgubirile trebuie să fie echitabile şi juste, la preţul pieţei", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit sursei citate, "se poate discuta în ce termen să se facă despăgubirea".

"Noi suntem conştienţi şi responsabili că bugetul naţional nu suportă o despăgubire într-un an, nici măcar în doi sau trei ani, ci undeva în cinci-şapte ani trebuie să fie intervalul în care poţi să faci aceste despăgubiri, pentru că vorbim de zeci de miliarde de euro la nivelul României", a spus Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici