UDMR vrea amânarea reformei administrative şi respinge propunerile "opt" şi "opt plus doi"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei CRU a UDMR, că Uniunea susţine amânarea reformei administrative pentru toamna acestui an sau începutul lui 2012 şi a exprimat dezacordul UDMR pentru transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe.

Urmărește
857 afișări
Imaginea articolului UDMR vrea amânarea reformei administrative şi respinge propunerile "opt" şi "opt plus doi"

UDMR vrea amânarea reformei administrative şi respinge propunerile "opt" şi "opt plus doi"

"Decizia noastră sau poziţia noastră referitoare la ultimele propuneri privind reforma administrativă şi aşa-zisa regionalizare: noi, după consultările cu organizaţiile teritoriale, am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe, nici varianta «opt plus doi». Avem noi o iniţiativă mai veche şi suntem convinşi că această iniţiativă, privind transformarea regiunilor de dezvoltare, o vom putea discuta peste câteva săptămâni, poate la toamnă, poate la începutul anului viitor", a afirmat preşedintele UDMR.

De asemenea, Kelemen a precizat că UDMR respinge şi varianta "opt plus doi" de reorganizare administrativă.

Preşedintele UDMR a mai spus că Uniunea este pentru reforma administraţiei publice locale, dar în cadrul actual al celor 41 de judeţe.

"Trebuie să păstrăm organizarea regiunilor pe un făgaş economic şi trebuie să amânăm reorganizarea administrativă dacă dorim să salvăm coaliţia", a afirmat liderul UDMR în discursul de final al şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali.

El a adăugat însă că "există viaţă şi pe cealaltă parte", Uniunea mai aflându-se în opoziţie.

"Dacă acum trecem în opoziţie vorm avea asarcini foarte grele în 2012 (...). Acum nu e momentul să sărim dintr-o luntre în alta", a mai declarat Kelemen.

Pe de altă parte, Kelemen a spus că Uniunea este interesată ca regiunile de dezvoltare să fie transformate, pentru că nu funcţionează, şi este interesată "în perspectivă mai lungă" de reforma administrativă, "dar nu sub această formă, nu în acest moment", deoarece nu este pregătită şi nu poate susţine variantele.

"Noi suntem interesaţi în stabilitatea politică şi pentru păstrarea stabilităţii politice suntem interesaţi în menţinerea coaliţiei în actuala formulă. Dar nu va depinde de noi", a spus el.

Kelemen Hunor a adăugat că poziţia UDMR, care va fi prezentată partenerilor de guvernare, este de susţinere a unei amânări a discuţiilor pe tema reformei administrative şi de concentrare asupra descentralizării, respectiv asupra unei reforme a administraţiei centrale şi locale, păstrând judeţele actuale.

"De aceea, noi propunem să amânăm discuţiile şi decizia privind reforma administrativă şi în acest moment să ne concentrăm asupra descentralizării, asupra reformei administraţiei centrale şi locale în aceste limite, păstrând cele 41 de judeţe. Dar aşa cum noi de fiecare dată am susţinut reforma administraţiei, vom susţine şi în viitor, dar făcând paşii necesari pentru a găsi o formulă acceptabilă pentru majoritatea parlamentară, pentru coaliţie, dar dacă se poate, pentru o majoritate mai largă - asta este poziţia noastră, care va fi prezentată şi Partidului Democrat-Liberal", a conchis preşedintele UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici