Un spaţiu din Palatul Primăverii, reşedinţa lui Ceauşescu, rezervat pentru foşti preşedinţi - surse

Guvernul a decis ca o parte din Palatul Primăverii, reşedinţa lui Nicolae Ceauşescu în perioada în care acesta a fost şef al statului, să fie rezervată ca reşedinţă oficială unei persoane care a fost preşedinte al României, pentru a fi evitate în viitor probleme locative de genul celor cu Băsescu.

Urmărește
2322 afișări
Imaginea articolului Un spaţiu din Palatul Primăverii, reşedinţa lui Ceauşescu, rezervat pentru foşti preşedinţi - surse

Un spaţiu din Palatul Primăverii, reşedinţa lui Ceauşescu, rezervat pentru foşti preşedinţi (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de miercuri, Executivul a decis ca un spaţiu din clădirea aflată pe Bulevardul Primăverii nr. 50 din Bucureşti să fie trecut din domeniul privat al statului în domeniul public al statului şi rezervat ca reşedinţă oficială pentru o persoană care a avut calitatea de şef al statului român, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

La această adresă se află Palatul Primăverii, reşedinţa lui Ceauşescu din perioada regimului comunist, care în primăvara anului trecut a fost transferat de Guvern în proprietatea publică a statului şi scos, astfel, din baza de protocol, pentru a fi vândut. Până la acest moment nu a fost însă organizată o licitaţie de vânzare.

Sursele citate afirmă că a fost decisă rezervarea unui astfel de spaţiu pentru a fi evitate în viitor probleme similare celor înregistrate la atribuirea recentă a unei locuinţe pentru fostul preşedinte Traian Băsescu.

Totodată, hotărârea de Guvern nu ar conţine vreun nume de fost şef de stat căruia i-ar fi destinat imobilul în cauză.

Conform datelor istorice, Palatul Primăverii a fost proiectat de arhitectul Cezar Lăzărescu în 1964-1965 după indicaţiile soţilor Ceauşescu, iar Elena Ceauşescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor şi a mozaicurilor, având piscină, solar şi saună. Palatul dispune de un teren aferent rămas de 14.830 de metri pătraţi.

După revoluţia din 1989, la televiziune au fost prezentate imagini din clădire, în care soţii Ceauşescu locuiseră în ultimii 25 de ani de viaţă, inclusiv cu baia în care robinetele erau din aur.

Anul trecut, la momentul la care a decis trecerea imobilului în proprietatea privată a statului în scopul vânzării, Guvernul arăta că, din analiza activităţii curente, a rezultat că acesta nu este folosit, în cel mai bun caz existând 3-4 delegaţii oficiale pe an care îl utilizează şi că valorificarea prin închiriere nu este rentabilă deoarece costurile de întreţinere şi administrare sunt foarte mari, ceea ce ar impune un nivel ridicat al chiriilor plătite de cei care îl folosesc.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, care şi-a încheiat mandatul în luna decembrie a anului trecut, a ocupat abia luna trecută vila din strada Gogol, în care a locuit Petre Roman, reclamând totuşi anumite probleme de securitate şi dotări insuficiente, după ce a locuit o perioadă la Scroviştea, aşteptând finalizarea lucrărilor de renovare la Vila Gogol.

Legea stabileşte că persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţi, de pază şi protecţie, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Legea mai prevede că locuinţa de protocol nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca preşedinte în funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici