- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.01.2016, 18:18)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UNJR: Preşedintele Iohannis să clarifice public cum s-au verificat declaraţiile magistraţilor
UNJR îi cere preşedintelui Iohannis să clarifice public cum s-a făcut verificarea declaraţiilor magistraţilor privind relaţia cu serviciile de informaţii, în contextul în care şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, spunea că CSAT nu are instrumente pentru a verifica declaraţiile acestora.
Urmărește
460 afișări
UNJR: Preşedintele Iohannis să clarifice public cum s-au verificat declaraţiile magistraţilor (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"În lumina noilor declaraţii potrivit cărora CSAT nu are capacitatea să verifice dacă există agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete printre magistraţi, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită publicarea de îndată a deciziei CSAT în baza căreia Preşedinţia României a anunţat, pe data de 18 ianuarie, că s-au făcut verificări şi «nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii» în justiţie", arată UNJR într-un comunicat transmis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
De asemenea, UNJR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis lămuriri publice privind procedura urmată de CSAT, care a condus la comunicatul Preşedinţiei că nu există ofiţeri acoperiţi în justiţie, în condiţiile în care şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a afirmat, după ce acest răspuns a fost făcut public, că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica declaraţiile date de magistraţi.
În acest context, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România consideră că afirmaţia lui Mihalache contrazice flagrant comunicatul Preşedinţiei.
"Dacă Preşedinţia afirmă că «în urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate s-a constatat că [...] nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii» în justiţie, domnul Mihalache ne-a spus azi că «răspunsul instituţiilor acesta a fost: nu există capacităţi proprii ale CSAT de a umbla după ofiţerii acoperiţi. (...) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost răspunsul instituţiilor statului.» Ca atare, pe o voce ni se spune că s-au făcut verificări, pe alta ni se spune că nu există capacităţi de a face verificări. Dubiile exprimate public de un oficial de asemenea grad vis a vis de capacitatea CSAT de a face verificări efective nu fac altceva decât să sporească confuzia şi suspiciunile în spaţiul public că justiţia este influenţată de serviciile secrete, fapt ce contravine principiilor fundamentale ale democraţiei", spune UNJR.
În acest context, UNJR solicită o poziţie publică oficială a Preşedinţiei României şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a explica procedura pe care au urmat-o pentru a face aceste verificări.
"Finalizarea tuturor demersurilor pentru transparentizarea relaţiei dintre serviciile secrete şi justiţie este un imperativ absolut pentru a consolida încrederea în justiţie şi a avea garanţia independenţei sale. Fără o justiţie independentă nu poate exista stat de drept", arată UNJR.
Admnistraţia Prezidenţială a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că CSAT a verificat magistraţii şi că în rândul acestora nu sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor. Verificarea a fost dispusă de preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, Dana Gârbovan, declara, citată de presa centrală, că Uniunea a solicitat ca deciziile CSAT referitoare la relaţia dintre serviciile de informaţii şi Justiţie să fie făcute publice, dar şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate. Ea a susţinut că atat timp cât nu a primit răspuns la această solicitare, ia în calcul posibilitatea de a da în judecată CSAT.
Şeful cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a declarat, marţi, că intenţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România de a da în judecată CSAT în problema relaţiei dintre justiţie şi servicii este ”hazardată”, el afirmând că CSAT este abilitat prin lege să dispună verificarea magistraţilor.
”Mi se pare puţin hazardat şi am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiţie prin această temă. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege-n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri”, a declarat Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor în politică, organizată de PNL.
Pe de altă parte, Dan Mihalache a afirmat că această atribuţie a CSAT ar trebui regândită.
”Dacă mă întrebaţi pe mine este puţin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT şi poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi”, a explicat Mihalache.
Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere catre instituţiile abilitate pentru a vedea dacă în rândul judecătorilor sunt şi ofiţeri acoperiţi.
”Răspunsul institiţiilor acesta fost (nu există ofiţeri acoperiţi în rândul judecătorilor-n.r.)”, apreciind că CSAT nu are capacităţi proprii pentru a ”umbla după ofiţeri acoperiţi”. Dan Mihalache a afirmat că are ”anumite dubii asupra acestei proceduri”, însă, „acesta a fost răspunsul instuţiilor statului”.
În mai 2015, CSM a decis sesizarea CSAT pentru a verifica dacă în rândul magistraţilor există agenţi sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Plenul CSM a luat această decizie la solicitarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, care a cerut să fie făcute demersurile necesare pentru verificarea şi eliminarea din rândul magistraţilor a eventualilor colaboratori ai serviciilor secrete.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe