- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.08.2015, 13:09)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UNPR îşi lansează un "program naţional" pe teme economice şi sociale şi vrea sprijinul lui Iohannis
UNPR va lansa în decembrie un program intitulat "Siguranţă şi Prosperitate pentru România", pe teme economice, sociale şi de politică externă, a declarat, marţi, liderul formaţiunii, Gabriel Oprea", şi invită partidele la negocieri pe acest subiect, mizând şi pe sprijinul lui Klaus Iohannis.
Urmărește
609 afișări
UNPR îşi lansează un "program naţional" pe teme economice şi sociale şi vrea sprijinul lui Iohannis (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"La aproape 100 de ani de la Unirea din 1918 consider că suntem obligaţi să definim o viziune pe termen lung pentru România. UNPR îşi asumă această misiune şi invită toate partidele la un dialog onest pe această temă. (...) Programul naţional «Siguranţă şi Prosperitate pentru România» este punctul de plecare în aceste discuţii cu toate partidele politice. (...) Acest document lansat şi asumat de UNPR abordează subiecte extrem de importante pentru societate şi definitorii pentru noi ca partid", a declarat GaGabriel Opreaadăugând că programul va fi definitivat în luna decembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Liderul UNPR a evitat să spună dacă a discutat şi cu partenerii din coaliţie, în special cu PSD, pe tema lansării acestui program, însă precizează că niciun partid "responsabil" n-ar avea cum să fie deranjat de astfel de propuneri. "Este viziunea noastră politică, a UNPR, un partid pe propriile picioare, un partid responsabil. (...) Eu nu cred că un partid politic responsabil din România poate fi deranjat de astfel de propuneri, care sunt nişte propuneri simple de construcţie împreună şi de chemare la dialog", a mai spus Oprea.
Pe de altă parte, UNPR vrea ca în acest proiect să se implice şi preşedintele Klaus Iohannis, pentru a "armoniza" toate punctele de vedere. "Preşedintele României, cel care este omul ales de popor, este cel care va trebui să armonizeze, cel care va trebui ca toate aceste entităţi, partide politice, ONG-uri, cetăţeni, să se aşeze la dialog şi să putem ca împreună să avem o viziune pe termen lung", a explicat vicepremierul Oprea.
Cele cinci teme lansate de UNPR sunt "renaşterea naţională, funcţionarea statului, rolul României în lume, funcţionarea economiei şi noul stat social".
În privinţa "renaşterii naţionale", UNPR doreşte restabilirea echilibrului demografic, dar şi lansarea unei "componente identitare", atât pentru românii din ţară, cât şi pentru cei din străinătate. "UNPR consideră că renaşterea naţională este strâns legată de valorile familiei. Familia trebuie să fie în centrul tuturor preocupărilor clasei politice. (...) Siguranţa şi prosperitatea sunt mai valoroase când beneficiarul direct este familia. Familia este garanţia păstrării identităţii naţionale", a spus Oprea, precizând că familia trebuie să fie principalul beneficiar al politicilor guvernamentale.
Ca măsuri concrete, UNPR propune susţinerea familiilor cu copii prin servicii publice de calitate, cum ar fi creşterea numărului de creşe publice care să îngrijească copiii de la 1 an, "când se întorc mamele la muncă", dar şi extinderea programului "Şcoală după şcoală" gratuit până la ora 18.00, pentru "armonizarea programului copiiilor cu cel al părinţilor". În privinţa diasporei, UNPR vrea sprijinirea familiilor cu copii prin investiţii în educaţie. "Se cheltuie prea mulţi bani pe festivaluri folclorice, pe expoziţii, în loc ca unele din aceste fonduri să fie cheltuite pentru şcoli sau măcar pentru cursuri despre istoria şi limba română", a explicat Oprea.
În privinţa "funcţionării statului", UNPR doreşte să se axeze pe educaţie şi pe sănătate, domenii care sunt gratuite "doar pe hârtie", dar şi pe o reaşezare a administraţiei publice, care este în acest moment "supradimensionată". "Ca măsuri concrete, vizăm atât o creştere a salariilor în sistem public, însă trebuie să fim conştienţi că aceste creşteri şi aceste salarii nu sunt sustenabile fără o reorganizare a sistemului public", a spus Oprea, adăugând că în acest moment administraţia "produce prea multe hârtii şi prea puţine soluţii".
"Atât profesorii cât şi medicii sunt nevoiţi din cauza salariilor mici să îşi ia câte o jumătate de normă în sistemul privat, însă lucrurile nu pot funcţiona aşa. Între sistemul public şi cel privat trebuie să existe o competiţie reală, nu trebuie să existe o complicitate", a mai spus Oprea, care a precizat că UNPR îşi doreşte dublarea salariilor pentru profesori şi medici.
În ceea ce priveşte "rolul României în lume", UNPR vrea ca statul să îşi asume un rol activ în sprijinirea Republicii Moldova. "UNPR consideră că România trebuie să îşi asume mai clar destinul său istoric în regiune, în special în relaţia cu Republica Moldova. Principala misiune pe care o avem este de a semnala şi explica comunităţii internaţionale şi în special partenerilor noştri importanţa pe care Moldova o are în evoluţiile geopolitice din regiune. (...) Singurul parcurs realist pentru Republica Moldova este cel normal către Uniunea Europeană şi către NATO, iar România trebuie să se implice cu toată forţa ca un astfel de parcurs să devină realitate", a spus liderul UNPR.
Viziunea UNPR asupra economiei se referă la "consolidarea competitivităţii economiei naţionale, ţinând cont de atuurile şi oprtunităţile pe care le avem ca ţară", iar aici progresiştii propun cinci "pârghii" pentru relansarea economiei: "un Cod Fiscal care să încurajeze investiţiile, facilităţi pentru încurajarea capitalului românesc, protejarea resursei umane înalt calificate, agricultura şi dezvoltarea transporturilor".
"Nu este normal ca multinaţionalele să fie mai protejate în România decât sunt IMM-urile cu capital autohton. Nu este normal ca un străin să poată cumpăra terenuri mai uşor decât poate cumpăra un agricultor român. Nu este normal să ne complacem într-o economie de consum şi să tolerăm exportul de resurse şi importul de produse finite. Suntem o ţară europeană, dar să nu încercăm să fim mai europeni decât alte ţări din Uniunea Europeană", a spus Oprea, adăugând că România trebuie să se intereseze de protejarea resurselor proprii.
În privinţa "noului stat social", UNPR consideră că accentul trebuie să se extindă treptat dinspre protecţia de natură materială, adică de la ajutoarele sociale, către protecţia de natură juridică, în relaţiile de muncă şi în relaţiile de natură comercială.
"Măsurile pe această direcţie vizează restabilirea echilibrului acolo unde el a fost rupt în anii tranziţiei. Concret, trebuie restabilit echilibrul între angajaţi şi angajatori, între consumatorii şi furnizorii de utilităţi, între cei cu venituri foarte mari şi cei cu venituri foarte mici. Astfel, susţinem taxarea suplimentară a marilor averi şi a profiturilor excepţionale, susţinem ca amenzile să fie proporţionale cu cifra de afaceri şi susţinem ca instituţiile să vegheze cu mai multă atenţie la modul în care multinaţionalele respectă legislaţia muncii", a spus Oprea.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe