USR cere reacţie oficială după postarea Ambasadei Rusiei: Nu întinaţi memoria victimelor comunismului

USR a cerut MAE să reacţioneze oficial la afirmaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse legate de aşa-zisa “aniversare” a 75 de ani de la “eliberarea” României de către Armata Roşie în contextul discuţiilor recente despre comportamentul soldaţilor sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește
1313 afișări
Imaginea articolului USR cere reacţie oficială după postarea Ambasadei Rusiei: Nu întinaţi memoria victimelor comunismului

USR cere reacţie oficială după postarea Ambasadei Rusiei: Nu întinaţi memoria victimelor comunismului

”Uniunea Salvaţi România solicită Ministerului Afacerilor Externe să reacţioneze oficial la afirmaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse legate de aşa-zisa >aniversare> a 75 de ani de la <eliberarea> României de către Armata Roşie în contextul discuţiilor recente despre comportamentul soldaţilor sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Reamintim pe această cale Ambasadei Federaţiei Ruse că, la nivel internaţional, nu doar Uniunea Europeană ci şi organizaţii la care Federaţia Rusă este parte, precum Consiliul Europei şi OSCE au adoptat documente în care sunt condamnate toate regimurile totalitare, inclusiv stalinismul şi comunismul. A face apologia dictatorului Stalin într-o ţară care a trăit pentru aproape jumătate de secol trauma regimului comunist impus cu tancurile, aşa cum s-a petrecut şi în celelalte ţări “eliberate” de Armata Sovietică, înseamnă a dispreţui memoria tuturor victimelor comunismului”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Uniunea Salvaţi România nu va accepta să participe la nicio manifestare care să aniverseze un moment istoric care a însemnat, odată cu sfârşitul regimului nazist, începutul totalitarismului comunist.

”Dimpotrivă, ne exprimăm speranţa că, la 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, pe 23 august 2019 vom organiza cum se cuvine Ziua Europeană a Comemorării Victimelor regimurilor totalitare, indiferent de natura sau numele acestora: Comunism, Fascism, Nazism, Stalinism. Doar printr-un efort comun de păstrare e memoriei colective vom putea lupta împotriva celor care folosesc frica, extremismul şi intoleranţa ca arme de luptă împotriva valorilor noastre comune europene”, se mai arată în comunicatul USR.

Conform mesajului de pe Facebook al Ambasadei Rusiei, există o campanie de denigrare a Armatei Roşii şi se încearcă punerea unei etichete că soldaţii ruşi au fost "o adunătură de tâlhari şi violatori", deşi aceştia au eliberat "de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale".

"Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală şi cea românească apar periodic diverse publicaţii menite să-i denigreze pe ostaşii Armatei Roşii care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici şi anti-ruşi încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roşie era o adunătură de tâlhari şi violatori care nu ştiau de nicio milă faţă de populaţia civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii.

Iniţial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate şi replicate de foştii aliaţi ai URSS. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei s-a ajuns chiar la situaţia când, în etapa finală, propagandă s-a dovedit să fie atât de intensă încât, în cea mai mare parte, germanii au crezut în poveştile despre cruzimea ruşilor. Drept rezultat, când trupele sovietice au ajuns îndeaproape de Berlin, oraş a fost măturat de un val de sinucideri în masă. Potrivit unor date, numai în ultimele două luni ale războiului cifra de sinucideri acolo a ajuns la 30-40 de mii.

Totuşi, toţi aceşti "experţi" în materie de atrocităţi ale soldaţilor sovietici, care preferă să-i numească, pur şi simplu, ruşi, uită, de altfel, să menţioneze că asemenea acţiuni împotriva populaţiei civile (viol şi jaf) au fost interzise în Armata Roşie la cel mai înalt nivel şi erau pedepsite prin executare. Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin "Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure faţă de populaţie": "Ofiţerii şi ostaşi ai Armatei Roşii! Ne îndreptăm spre ţara inamicului. Fiecare trebuie să-şi păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos... Populaţia rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovaţii vor fi pedepsiţi în conformitate cu legea marţială. În teritoriul cucerit, relaţiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovaţi de violenţă şi de viol vor fi împuşcaţi.", se arată în postarea de pe Facebook.

"O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanţele curţilor marţiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicităţii tuturor presupuselor atrocităţi în masă care sunt adesea atribuite soldaţilor sovietici de către experţii occidentali. România nu face excepţie în acest caz. Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel "Davai ceas, davai palton" (tradus din "Dă ceasul, dă haina"), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populaţia românească în 1944, are prea puţin de a face cu realitatea. Chiar dacă renunţăm la aspectul moral şi etic al problemei şi reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-şi riste viaţa. Prin urmare, noi îndemnăm încă o dată, ca oamenii să analizeze informaţiile care apar în mass-media şi să le compare cu faptele istorice verificate. În mod firesc, apare întrebarea: cine beneficiază de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conştiinţa publică a poporului român, după mulţi ani de la încheierea ostilităţilor în Europa? Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roşie? ", mai preciează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici