USR: „Marea restructurare” a aparatului bugetar înseamnă peste 35.000 de salariaţi în plus la stat

La aproape 10 luni de la angajamentul premierului Ciolacu de a realiza „cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluţie”, care să includă comasări şi desfiinţarea unor instituţii publice, România are cu 35.173 de salariaţi la stat, arată USR.

Urmărește
900 afișări
Imaginea articolului USR: „Marea restructurare” a aparatului bugetar înseamnă peste 35.000 de salariaţi în plus la stat

USR: „Marea restructurare” a aparatului bugetar înseamnă peste 35.000 de salariaţi în plus la stat

„Pe diferite voci, inclusiv a premierului Ciolacu, Guvernul PSD-PNL se laudă că a desfiinţat 455 de posturi de execuţie şi 236 de posturi de conducere din instituţiile centrale, plus încă aproape 4.500 din sutele de instituţii aflate în subordine sau coordonare. Nimeni din PSD-PNL nu suflă însă o vorbă despre cei 35.000 de oameni angajaţi în ultimele 10 luni la stat. S-au lăudat că desfiinţează 200.000 de posturi vacante, dar oricine poate să înfiinţeze posturi pe care să nu le ocupe şi, apoi, să se laude că le desfiinţează. Asta înseamnă 0 economii la buget! Dacă vor PSD şi PNL o reformă reală a aparatului bugetar ar trebui să înceapă cu desfiinţarea unor ministere cu totul, pentru că ţări mult mai mari decât România au guverne mai suple. Să ne uităm doar la Franţa sau Germania”, declară deputata USR Cristina Prună.

România a avut în mai 2024, potrivit celei mai recente statistici publicate de Ministerul Finanţelor, 1.294.311 angajaţi la stat.

USR aminteşte că, în septembrie 2023, lună în care premierul Ciolacu se angaja în Parlament să „termine cu şmecheria” şi să implementeze „un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar, atât pentru administraţia centrală, cât şi în cea locală, companii de stat şi instituţii autonome”, România avea 1.259.138 angajaţi la stat.

„Printre ministerele <câştigătoare> se numără Ministerul Economiei (+524 angajaţi), Ministerul Transporturilor (+38 angajaţi) şi Ministerul Energiei (+35 angajaţi). Lor li se adaugă diferite instituţii publice (Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, Agenţia Naţională de Integritate) dar şi servicii (SPP +22 angajaţi, cu menţiunea că SRI şi STS nu apar în statisticile Ministerului Finanţelor). În schimb, în Sănătate, domeniu în care aveam la începutul anului o criză de personal atât de gravă încât spitale mari din Bucureşti ameninţau cu închiderea camerelor de gardă, comparaţia mai 2024 – septembrie 2023 dă rezultate cu „-”. Unităţile sanitare finanţate din FNUASS au mai puţin cu 1.236 de angajaţi, iar unităţile sanitare din reţeaua sanitară a autorităţilor locale au mai puţin cu 743 de angajaţi”, potrivit comunicatului.

„Din punctul meu de vedere, trebuie ministere întregi desfiinţate. La fel instituţii şi agenţii de stat inutile. De exemplu, agenţiile pentru IMM-uri, dacă le desfiinţează mâine nu va simţi nimeni diferenţa. Apoi, dacă mâine ar fi desfiinţate Institutul Levantului, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România sau institutele acelea de cercetare şi dezvoltare a cartofului sau mai ştiu eu a ce – unele dintre ele cu denumiri pompoase şi şefi plătiţi cu mii de euro pe lună, plus tot felul de bonusuri -, iarăşi nu s-ar resimţi măsura în viaţa de zi cu zi a românilor”, afirmă deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici