USR: PSD şi PNL, după ce i-au cocoşat cu taxe pe antreprenori, îi pun să facă şi munca ANAF

„După ce au pus în pericol mediul privat de afaceri prin taxe noi sau majorate, PSD şi PNL pun în cârca antreprenorilor noi costuri şi sarcini suplimentare, inclusiv să facă munca ANAF”, transmite USR.

616 afișări
Imaginea articolului USR: PSD şi PNL, după ce i-au cocoşat cu taxe pe antreprenori, îi pun să facă şi munca ANAF

„Guvernul Ciolacu dă o nouă lovitură antreprenorilor prin ordonanţele privind e-Factura şi casele fiscale de marcat, respectiv e-TVA, aprobate în şedinţa de astăzi, fără prea multe dezbateri cu părţile implicate şi fără a ţine cont de semnalele venite din economie. Sub laitmotivul reducerii evaziunii fiscale, Guvernul Ciolacu a decis ca antreprenorii să preia o parte din munca ANAF, instituţie care şi-a dovedit pe deplin ineficienţa în ultimii ani. Concret, după ce primesc decontul precompletat RO e-TVA de la ANAF, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor trebui să verifice datele şi informaţiile precompletate, iar dacă vor rezulta diferenţe semnificative între ce a precompletat ANAF şi ce a declarat antreprenorul prin decontul de TVA se declanşează o procedură complicată şi cu termene scurte de îndeplinit”, potrivit unui comunicat de presă.

„După ce îi cocoşează cu taxe, PSD şi PNL s-au gândit acum să îi pună şi la muncă pe antreprenori. Proiectul pentru implementarea e-TVA a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social, dar asta nu îi împiedică pe Ciolacu şi Ciucă să pună bariere în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România, cel real, nu cel mufat la banii de partid. Printre abilităţile pe care trebuie să le aibă un antreprenor se numără adaptabilitatea, doar că guvernanţii şi conducerea ANAF nu au înţeles că această abilitate priveşte adaptarea la condiţiile din piaţă, la concurenţă şi la cerinţele consumatorilor, nu la toate găselniţele statului. Nu trece o lună fără ca statul să mai vină cu o condiţie sau o sarcină pe care o pune în cârcă celor care încă mai produc ceva în ţara asta”, declară senatoarea Adina Săniuţă, membră a Comisiei pentru buget, finanţe din Senat.

Potrivit USR, „a doua ordonanţă care loveşte în mediul privat de afaceri adoptată astăzi de Guvernul Ciolacu îi obligă pe antreprenori la cheltuieli inutile”.

Este vorba de obligaţia de a schimba casele de marcat astfel încât pe bonurile fiscale să fie tipărite sub forma unui cod QR informaţii deja existente pe bonurile fiscale, precum data şi ora emiterii, numărul de identificare al bonului fiscal şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic.

„În România s-ar putea deschide, cu siguranţă, un muzeu al caselor de marcat şi asta nu pentru că tehnologia a avansat atât de mult încât comercianţii să fie nevoiţi să le schimbe, ci pentru că statul român nu ştie cum să mai pună piedici antreprenorilor. După ce au mărit taxele, au introdus e-Factura, au crescut din pix salariul minim brut, Ciolacu, Ciucă şi ceilalţi «înţelepţi» care ne guvernează s-au gândit că e cazul pentru o nouă schimbare a caselor de marcat. Şi nu e vorba doar de un cost suplimentar pentru un aparat nou, este vorba şi de radierea vechii case de marcat, declaraţii de dat, drumuri la ANAF, că doar antreprenorii au timp să bată drumurile aşa cum îi convine statului”, precizează senatoarea USR.

Ea apreciază că niciuna din măsurile adoptate vineri pentru combaterea evaziunii fiscale nu va avea efecte în direcţia reducerii evaziunii fiscale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici