- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.12.2012, 14:51)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Varujan Vosganian, fost ministru liberal de Finanţe, propus pentru portofoliul Industriilor
Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, propus pentru portofoliul Industriilor şi Comerţului, a coordonat Finanţele şi Economia în guvernarea Tăriceanu, de numele său fiind legată prima nominalizare a României pentru un post de comisar european, care în final i-a revenit lui Leonard Orban.
Urmărește
425 afișări
Varujan Vosganian, fost ministru liberal de Finanţe, propus pentru portofoliul Industriilor (Imagine: Gabriel Petrescu / MediafaxFoto)
Vosganian a mai deţinut funcţii de ministru în zona economică în Guvernul Tăriceanu. Din decembrie 2006 şi până în aprilie 2007 a deţinut portofoliul Economiei şi Comerţului, iar în urma restructurării guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Anul 2006 a fost pentru senatorul PNL momentul celei mai mari şanse ratate, după ce a fost propus de premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru un post de comisar european, ce urma să fie preluat odată cu intrarea oficială a României în UE de la 1 ianuarie 2007. În momentul în care Vosganian se afla în drum spre Bruxelles, în presă a apărut o informaţie legată de o presupusă colaborare cu fosta Securitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Comisia Europeană i-a refuzat nominalizarea, iar Vosganian s-a întors la Bucureşti fără să deţină mandatul de comisar din partea României. Ulterior, după ce Tăriceanu a solicitat verificări, CNSAS a precizat că nu a existat vreun dosar legat de colaborarea lui Vosganian cu fosta Securitate. În cele din urmă, în locul lui Vosganian a fost propus de către PNL Leonard Orban, care a ocupat portofoliul CE pentru multilingvism.
Vicepreşedintele PNL a absolvit cursurile Facultăţii de Comerţ (ASE), precum şi pe cele ale Facultăţii de Matematică la Universitatea din Bucureşti. El a obţinut în 1998 titlul academic de doctor în Economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
Vosganian se află la al şaselea mandat în Parlament, fiind printre puţinii parlamentari cu "ştate vechi".
A deţinut două mandate de deputat între 1990 şi 1996, dar şi cinci mandate de senator, singura legislatură din care a lipsit fiind 2000-2004. La alegerile din 9 decembrie, Vosganian a câştigat un nou mandat de senator la Iaşi.
Ca deputat, Vosganian a reprezentat în Parlament minoritatea armeană, iar în 1996 a fondat Partidul Alternativa României (PAR), împreună cu Adrian Iorgulescu, formaţiunea schimbându-şi ulterior denumirea în Uniunea Forţelor de Dreapta. UFD a devenit parte a CDR 2000 , iar în 2003 a fuzionat prin absorţie cu PNL. Din 2007 deţine poziţia de vicepreşedinte al PNL, fiind reconfirmat cu ocazia Congreselor din 2009 şi 2010, când s-a aflat pe lista conducerii propusă de Crin Antonescu.
Vosganian s-a făcut remarcat în interiorul PNL drept un susţinător al consolidării curentului conservator la nivelul partidului. El a lipsit din guvernul din umbră al PNL prezentat de Antonescu în 2010, principalul motiv fiind legat de reporşurile aduse liberalului în partid legate de deficitul bugetar înregistrat în 2008, la finalul mandatului Cabinetului Tăriceanu.
La nivelul conducerii PNL, Vosganian se numără printre puţinele personaje vocale şi este unul dintre cei care s-au exprimat prin vot împotriva deciziilor propuse de Antonescu.
Potrivit declaraţiei de avere depusă înaintea alegerilor parlamentare, Vosganian deţine un apartament de 130 de metri pătraţi în Bucureşti, o casă de locuit de 208 metri pătraţi în Ilfov, dar şi un sfert dintr-o altă casă ce a fost moştenită de soţia sa.
De asemenea, el are în proprietate un teren forestier de 1.250 de metri pătraţi, precum şi economii de 167.000 de lei.
În plus, vicepreşedintele PNL a contractat un credit de 130.000 de euro, pe care trebuie să-l achite până în 2032.
În afară de indemnizaţia obţinută de la Senat, Vosganian a mai înregistrat venituri anul trecut în valoare de 51.924 de lei în calitate de preşedinte al Uniunii Armenilor din România, 63.562 de lei în calitate de prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, 22.068 de lei ca cercetător la Institutul Naţional de Cercetări Economice, dar şi 37.081 de lei în calitatea de conferenţiar la Universitatea Naţională de Muzică. În plus, a mai beneficiat de 20.000 de lei pentru drepturi de autor.
Vosganian mai deţine 99% din acţiunile SC Euroeconomic SA, în valoare de 25.000 de euro.
Vicepreşedintele PNL s-a mai remarcat, în paralel cu activitatea politică, printr-o serie de romane şi volume de poezii. El a fost surprins de ziarişti chiar şi în timpul şedinţelor de plen a Senatului ocupându-se cu acest lucru.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe