Vasile Blaga, copreşedintele PNL: OUG privind votul în diaspora permite înregistrarea online şi votul pe liste suplimentare

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat joi că proiectul de OUG privind votul prin corespondenţă prevede că cei din diaspora vor putea vota pe liste suplimentare în toate secţiile unde la scrutinurile parlamentare de până acum s-au prezentat români la urne şi se vor putea înregistra online.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului Vasile Blaga, copreşedintele PNL: OUG privind votul în diaspora permite înregistrarea online şi votul pe liste suplimentare

Vasile Blaga, copreşedintele PNL: OUG privind votul în diaspora permite înregistrarea online şi votul pe liste suplimentare (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

''OUG va intra în dezbatere publică în 15 august şi va permite întregistrarea online pentru toţi cei care doresc să voteze în dispora. MAE o să propună AEP o listă listă de secţii de votare acolo unde la toate scrutinurile parlamentare de până acum s-au prezentat români la urne. O modificare faţă de actuala lege este că vor putea vota pe liste suplimentare cetăţeni români oriunde în aceste secţii şi nu numai la misiunile diplomatice cum este acum prevăzut în lege'', a detaliat copreşedintele PNL Vasile Blaga, la finalul întâlnirii cu ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, care a avut loc la sediul PNL.

OUG privind votul prin corespondenţă va respecta recomandările Comisiei de la Veneţia şi jurisprudenţa CCR, a susţinut Blaga.

"Important este că nu se atinge esenţa legii, deci din acest punct de vedere se respectă prevederile Comisiei de la Veneţia şi nici nu se transmit sarcini suplimentare administraţiei şi atunci se respectă şi decizia CCR", a spus copreşedintele PNL.

Ea a precizat că OUG va fi adoptată în Guvern în preajma sesiunii parlamentare, nefiind necesară convocarea Parlamentului în perioada vacanţei.

Premierul Dacian Cioloş a declarat miercuri că îşi propune ca ordonanţa de urgenţă privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârşitul lunii august, aceasta urmând să corecteze deficienţele legii actuale care pot duce la restricţii mai mari decât în anii trecuţi. Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă a fost cerută de PMP şi PNL.

''În prezent, legea prevede posibilitatea înfiinţării de secţii de votare doar la ambasade, consulate şi filiale ICR sau acolo unde acest lucru este solicitat de cel puţin 100 de români, care trebuie să parcurgă procedura greoaie de înscriere în Registrul Electoral. Prin urmare, putem să evaluăm că cei aproximativ un milion de cetăţeni români din Regatul Spaniei vor avea la dispoziţie 10 secţii de votare, spre deosebire de cele 38 de secţii de votare de la alegerile prezidenţiale din 2014. Iar cei peste un milion de cetăţeni români din Italia vor avea la dispoziţie 9 secţii de votare, în comparaţie cu cele 51 de secţii deschise la alegerile prezidenţiale din 2014'', a explicat preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac.

Legea votului prin corespondenţă a fost adoptată la sfârşitul anului trecut, după îndelungi negocieri între PNL şi PSD ajungându-se la formula introducerii acestui tip de vot doar pentru scrutinul parlamentar şi doar cu condiţia ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării să se înscrie în Registru Electoral, cu opţiunea vot prin corespondenţă, în perioada de pre-campanie. Legea a fost declarată constituţională de CCR.

Un număr de 4.616 de români s-au înscris în Registrul Electoral până la 1 august, din care 3.703 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 913 au optat pentru votul în secţiile de votare, a anunţat marţi Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici