Viceamiral SUA: Nu există nicio întârziere la scutul de la Deveselu. Are toate sursele de finanţare

Viceamiralul James D. Syring, directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a SUA, a declarat, miercuri, într-o întrevedere cu secretarul de stat Bogdan Aurescu, că nu există nicio întârziere în operaţionalizarea scutului de la Deveselu, acesta beneficiind de toate sursele de finanţare necesare.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Viceamiral SUA: Nu există nicio întârziere la scutul de la Deveselu. Are toate sursele de finanţare

Viceamiral SUA: Nu există nicio întârziere la scutul de la Deveselu; are toate sursele de finanţare (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, miercuri, la sediul MAE, o întrevedere cu Directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring, la reuniune participând şi secretarul de stat pentru politica de apărare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Valeriu Nicuţ, informează Ministerul de Externe.

În cadrul discuţiilor au fost analizate evoluţiile sistemului american de apărare antirachetă în România, în aplicarea prevederilor Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011.

Potrivit sursei citate, Bogdan Aurescu şi Valeriu Nicuţ au evaluat, împreună cu directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă, progresele înregistrate în negocierea şi încheierea Aranjamentelor de Implementare a Acordului bilateral privind amplasarea pe teritoriul României a sistemului de apărare antirachetă al SUA. Astfel, din 14 Aranjamente de Implementare, 11 au fost semnate în perioada 2012-2013, iar alte două sunt pregătite pentru a fi semnate în perioada imediat următoare. În prezent, a mai rămas de finalizat un singur Aranjament de Implementare.

Viceamiralul Syring a reafirmat angajamentul ferm al SUA pentru operaţionalizarea Facilităţii Antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, la orizontul anului 2015, "contribuţie esenţială" la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Totodată, el a prezentat desfăşurarea cu succes, la 21 mai 2014, a primului test care implică elemente ale sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore. Realizat de către Agenţia pentru Apărare Antirachetă şi Forţele Navale ale SUA, testul – efectuat cu un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat şi la Baza Deveselu – a confirmat funcţionalitatea sistemului Aegis Ashore, precum şi derularea în parametri optimi a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA), precizează MAE.

Totodată, James D. Syring a subliniat faptul că nu există nici o întârziere în atingerea acestui obiectiv, care beneficiază de sursele de finanţare necesare.

În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu a reafirmat interesul părţii române ca firmele româneşti să fie implicate în amenajarea Bazei Deveselu.

Cei trei oficiali au stabilit să continue dialogul strâns pe tema dezvoltării sistemului de apărare antirachetă al SUA în România şi să analizeze periodic implementarea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici