Gerea (ALDE) acuză liderii UE de dublu standard după protestele masive din Franţa/ Rădulescu (PSD), despre violenţele din „Hexagon”: Nenea Juncker, colegul Timmermans, nu reacţionaţi?

Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea s-a întrebat, duminică, în legătură cu protestele de sâmbătă din Franţa, unde sunt marii lideri ai UE care să condamne violenţele manifestaţiilor de acolo, aşa cum au făcut în cazul României, în luna august.

Urmărește
1485 afișări
Imaginea articolului Gerea (ALDE) acuză liderii UE de dublu standard după protestele masive din Franţa/ Rădulescu (PSD), despre violenţele din „Hexagon”: Nenea Juncker, colegul Timmermans, nu reacţionaţi?

Gerea (ALDE) acuză liderii UE de dublu standard după protestele masive din Franţa/ Rădulescu (PSD), despre violenţele din „Hexagon”: Nenea Juncker, colegul Timmermans, nu reacţionaţi?

"Sâmbătă a avut loc, după cum titrează presa internaţională, un protest masiv împotriva guvernului francez şi a preşedintelui Macron la care au participat, conform Le Figaro, 282.000 de manifestanţi. Un protest împotriva guvernului nu reprezintă o noutate, însă în urma manifestaţiilor de sâmbătă forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestaţii mişcării, dar şi la forţă. Rezultatul? Potrivit ministrului de Interne, peste 100 de persoane au fost rănite, dintre care cinci grav, la diferite puncte de blocaj. Tot potrivit ministrului de Interne, 52 de persoane au fost reţinute, dintre care 38 se află în arest preventiv, iar acesta este un bilanţ provizoriu. Din păcate s-a produs şi o tragedie, o persoană pierzându-şi viaţa", a declarat Andrei Gerea, printr-un comunicat de presă remis, duminică MEDIAFAX.

Deputatul ALDE a adăugat că felul în care au acţionat jandarmii francezi la protestul de sâmbătă nu a fost discutat la fel ca intervenţia forţelor de ordine la manifestaţia din Piaţa Victoria din 10 august.

"Nu am sesizat să se discute cu interes în România despre aceste violenţe, despre modul în care acţionează jandarmii francezi împotriva unor manifestanţi. „Ne gazează, dar noi suntem paşnici, nicio vitrină nu a fost spartă. Nu vrem decât să ne exprimăm ideile”, a declarat una dintre protestatare, o declaraţie care este trecută cu vederea de propaganda antiguvernamentală din România. În luna august, deontologii şi analiştii propagandei acuzau intervenţia jandarmilor din Bucureşti, spunând că nicăieri în lume nu se intervine cu gaze lacrimogene şi forţă împotriva unor manifestanţi care spuneau că sunt paşnici. Politicienii opoziţiei, în frunte cu USR şi PNL, acuzau instituţia Jandarmeriei pentru modul în care şi-a făcut treaba. Populismul acestora a făcut ca o acţiune a jandarmilor să fie prezentată în Europa ca fiind un atac nemotivat împotriva cetăţenilor", a completat Gerea.

Acesta se întreabă dacă partidele de Opoziţie din România vor proceda la fel, în sensul de a face sesizări la ONU sau a cere rezoluţie împotriva Franţei.

"Iată că azi vedem cum acţionează jandarmii francezi în cazul unei manifestaţii mult mai mari decât cea de la Bucureşti. Ce au de zis acum cei din opoziţie, marii deontologi care acuzau jandarmii români? Vor face sesizări la ONU, vor merge să ceară o rezoluţie împotriva Franţei? Aştept cu interes să văd cum vor cere europarlamentarii PNL, care au votat împotriva României, precum şi Dacian Cioloş şi reprezentanţii USR, demisia lui Emmanuel Macron şi a guvernului francez după violenţele de sâmbătă. Aştept ca Monica Macovei, Siegfried Mureşan şi ceilalţi trădători ai intereselor României, care au votat rezoluţia împotriva ţării noastre, să acţioneze la fel şi în cazul altor state. Sau ei sunt mânaţi doar de interesele politice interne?", a spus Andre Gerea

Vicepreşedintele ALDE a amintit şi de rezoluţia adoptată, marţi în plenul Parlamentului European, întrebându-se dacă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, vor avea ieşiri publice în care să condamne violenţele din Franţa.

"Parlamentul European a adoptat marţi, în plenul de la Strasbourg, rezoluţia privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenţia „violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018”. Vor cere mult stimabilii europarlamentari condamnarea Franţei pentru violenţele de sâmbătă? Vor ieşi Franz Timmermans sau Jean Claude Juncker să condamne ce s-a întâmplat în Franţa? Va ieşi vreun eurodeputat german, poate chiar favoritul doamnei Merkel, Manfred Weber, să apere poporul francez de instituţiile statului, aşa cum a făcut în cazul României? Sau vom asista la o nouă indiferenţă din partea liderilor politici din Uniunea Europeană şi la aplicarea dublului standard atunci când vine vorba de state din Vestul Europei?", a explicat Gerea.

Totodată, acesta a mai spus că aşteaptă "cu interes sesizarea Comisiei LIBE din Parlamentul European, dacă ea va exista, precum şi posibile consecinţe la nivel european după aceste evenimente. Dacă vrem o Uniune Europeană armonizată, în care toţi membrii săi sunt trataţi în mod egal, atunci nu este posibil ca violenţele din Franţa să nu fie condamnate".

Cătălin Rădulescu, despre violenţele din Franţa: Nenea Juncker, colegul Timmermans, nu reacţionaţi?

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a reacţionat, duminică pe Facebook, în legătură cu protestele violente din Franţa, întrebându-se cum de "nenea Juncker, colegul Timmermans" nu reacţionează "rupându-şi hainele" de pe ei, cerând MCV şi în Franţa sau condamnând guvernul francez şi a jandarmeriei.

"Alooo, Realitatea tv, Parlament European, nenea Juncker, colegul Timmermans, publicaţii internaţionale, hastag rezist, preşedinte Iohanis, şi toţi marii oratori de la Bruxelles, nu reacţionaţi rupându-va hainele de pe voi, ca la mitingul din Franţa, un om a murit, alţii sunt în stare grava, au fost gazaţi , bătuţi şi “acţiunea jandarmilor francezi a fost disproporţionată fata de a celor care blocau străzile “? Unde sunteţi toti cei care condamnaţi PSD-ul şi Guvernul României, unde sunteţi toţi care inclusiv in MCV şi în rezoluţia Parlamentului European făceaţi vorbire de acţiunea jandarmilor din Bucureşti? Unde sunteţi ipocriţilor care condamnaţi totdeauna România atunci când vă place şi închideţi ochii atunci când acelaşi lucru se întâmpla în ţările voastre europene preferate? Nu cereţi acum şi un MCV şi în Franţa, nu faceţi scandal şi nu condamnaţi acţiunea guvernului francez şi a jandarmeriei?", a scris Cătălin Rădulescu, duminică pe Facebook.

Acesta se mai întreabă cum de aceşti "ipocriţi" pun condiţii României, prin raportul MCV, ţară în care nu există asasinate politice sau ale jurnaliştilor şi în care corupţia e mult sub nivelul alor state europene, "unde la orice miting bateţi şi gazaţi".

"Cum măi, ipocriţilor tot puneţi condiţionalităţi prin MCV României, unde nu sunt asasinate politice, unde nu sunt asasinaţi jurnaliştii, unde nu sunt atentate teroriste, unde lumea se plimba la sărbători pe străzi fără sa le fie teama ca un nebun poate intra cu un camion în ei, unde graniţele sunt sigure fără ziduri şi sârmă, şi unde chiar şi corupţia e mult sub nivelul ţărilor voastre europene preferate, şi nu condamnati , nu faceţi MCV-uri şi rezoluţii parlamentare, ţărilor voastre, unde la orice miting bateţi şi gazaţi? De ce vă purtaţi cu dubla măsura şi de ce faceţi diferenţe între noi şi voi? Vă întrebaţi şi va miraţi de ce reacţionăm prin declaraţii politice chiar dacă suntem în aceeaşi familie politica? Ia spuneţi d-na Gomes, d-le Timmermans, colegi socialişti ca măcar de la populari nu avem pretenţii, nu mai sunteţi critici acum , nu mai sunteţi “ îngrijoraţi “, nu mai faceţi rezoluţii?", a explicat Rădulescu.

Social-democratul a mai spus că nu România este responsabilă pentru creşterea euroscepticismului, ci oficialii europeni care tratează preferenţial unele ţări.

"Vedeţi, nu noi suntem vinovaţi pentru creşterea euroscepticismului în România, ci voi cei care trataţi unele ţări într-un fel şi altele altfel. Mi-ar plăcea ca sa văd aceeaşi reacţie din partea unor jurnaliste românce isterizate care după mitingul din Bucureşti ţipau şi înjurau ca la usa cortului la o anumită televiziune iar acum “ neghiolbancele “ tac chitic. Ăsta e adevărul. Aşa ne-am denigrat iresponsabil şi fără motiv ţara ca străinii sa ne taxeze În ţările lor europene, lucrurile sunt mult mai grave din toate punctele de vedere, însă lor li se permite orice iar noi suntem puşi la stâlpul infamiei, pentru că da, noi suntem români, iar europenilor de “ clasa“ li se permite orice", a completat deputatul PSD.

Acesta conchide că România va fi partener egal cu restul statelor europene atunci când vor fi aplicate aceleaşi reguli peste tot, când va exista DNA şi ANI în toate ţările membre UE, iar când Româniiei i se va permite să critice felul în care este schimbat procurorul general în Germania sau cum se fac legile justiţiei în Olanda şi Franţa.

"Când aceeaşi regulă se va aplica peste tot la fel, când MCV va fi în toate ţările europene, când DNA şi ANI vor fi în toate ţările europene, când şi României i se va permite să critice cum este schimbat procurorul general în Germania, cum se fac legile justiţiei în Olanda şi Franţa sau cum se acţionează împotriva corupţiei în Austria, atunci vom fi parteneri egali. România a fost dintotdeauna o ţară europeană cu sau fără MCV, cu sau fără Schengen, care şi-a respectat toţi partenerii europeni, dar este o ţară liberă, independentă, autonomă şi cere acelaşi respect şi acelaşi tratament din partea tuturor ţărilor partenere europene", a afirmat Rădulescu.

Cel puţin 400 de persoane au fost rănite, după ce mii de persoane au protestat o zi şi o noapte în Franţa după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a introdus taxe mai mari de combustibil, a declarat duminică ministrul francez de Interne, Cristophe Castaner, relatează France 24.

Manifestanţii au blocat mai multe drumuri şi autostrăzi. Printre răniţi s-au aflat şi ofiţeri de poliţie şi pompieri. Castaner a declarat, pentru postul RTL, că aproximativ 288.000 de oameni au participat la protestul de sâmbătă în aproximativ 2.000 de locaţii diferite din ţară. Doar 3.500 au rămas să protesteze peste noapte.

Organizatorii protestului au cerut ca acesta să fie continuat duminică în 150 de locaţii din Franţa. Sâmbătă, un protestatar a murit după ce a fost lovit în mod accidental de un autovehicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici