VIITORUL GUVERN USL - Ponta: Oprea, Dragnea şi PNL vor avea funcţii de vicepremieri. STRUCTURA NOULUI CABINET, cu 22 de ministere

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Gabriel Oprea, Liviu Dragnea şi PNL vor avea funcţii de viceprim-miniştri. Guvernul USL va avea 22 de ministere, PSD primind Buget, Apărare, Externe, Energie, Comunicaţii, Administraţie, Dezvoltare, Industrie, Fondurile UE, Educaţie, Mediu, Mari Lucrări Publice, iar PNL - Finanţe, Sănătate, Cultură, Agricultură, Transport, Interne, Muncă, Păduri, IMM, Justiţie şi Economie.

Urmărește
10289 afișări
Imaginea articolului VIITORUL GUVERN USL - Ponta: Oprea, Dragnea şi PNL vor avea funcţii de vicepremieri. STRUCTURA NOULUI CABINET, cu  22 de ministere

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

În privinţa unei funcţii de vicepremier pentru Nicolae Păun, Victor Ponta a susţinut că nu s-a discutat niciodată cu grupul minorităţilor naţionale despre funcţii în Guvern.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că până acum în interiorul partidului nu s-a discutat despre nominalizările pentru funcţiile din Guvern.

Ponta a precizat că UNPR nu va avea portofolii în Guvern până la unificarea cu PSD, deţinând, pentru Gabriel Oprea, doar o funcţie de vicepremier fără portofoliu. "Am decis în cadrul ACS că UNPR, până la momentul în care vom finaliza procedurile de unificare, nu va avea portofolii în viitorul Guvern, însă domnul Oprea va fi viceprim-ministru fără portofoliu şi mă va sprijini în ceea ce priveşte politicile de securitate naţională şi ordine publică", a spus Ponta.

Luni seară, Ponta a precizat, la RTV, că liderul UNPR Gabriel Oprea va fi vicepremier fără portofoliu, dar va coordona Apărarea şi Internele, în baza funcţiilor guvernamentale deţinute anterior.

Întrebat ce anume va coordona Gabriel Oprea în viitorul Cabinet, Ponta a răspuns că acestea sunt domeniile care îi sunt cunoscute acestuia, în baza vechilor funcţii pe care le-a deţinut.

Întrebat dacă aceste domenii sunt Apărarea şi Internele, Ponta a răspuns: "Sigur că da".

Ponta a arătat că o funcţie de vicepremier va reveni PNL, iar de la PSD Liviu Dragnea va coordona descentralizarea şi dezvoltarea regională. "Există o funcţie de viceprim-ministru cu atribuţii în domeniul fiscal, economic, care va reveni PNL, iar domnul Dragnea va coordona tot ceea ce ţine de descentralizare şi dezvoltare regională", a adăugat Ponta.

La rândul său, preşedintele PNL Crin Antonescu a precizat că PNL va avea o funcţie de vicepremier, persoana care o va ocupa urmând a fi votată de conducerea partidului. "Un post de vicepremier revine PNL, dar toate persoanele care vor ocupa aceste portofolii urmează a fi decise la nivelul PNL şi după aceea discutate cu premierul. Deci nu putem spune în acest moment că domnul Chiţoiu sau altcineva este ministru în Cabinetul Ponta. Niciun nume şi niciun candidat din partea PNL nu a fost decis, pentru că asta urmează să o facem într-un calendar pe care îl vom stabili împreună cu premierul", a spus Antonescu.

Liderul PNL a mai spus că PC nu va avea o funcţie de premier. "Nu, PC are portofolii în Guvern, dar nu are vicepremier. UNPR nu are portofolii, dar are vicepremierul", a spus Antonescu, care a arătat că vicepremierul ACD va fi de la PNL.

Ponta şi Antonescu au precizat că CExN al PSD, respectiv CNEx al PNL se vor reuni, miercuri dimineaţă, pentru votul persoanelor care vor ocupa portofolii în viitorul Cabinet.

Structura Guvernului: PSD şi PNL au câte 11 ministere, vor fi trei miniştri delegaţi - surse

Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că PSD şi PNL vor avea câte 11 ministere în viitorul Guvern, urmând să existe şi trei miniştri delegaţi, pentru Dialog Social, Cercetare şi pentru Românii de pretutindeni.

Astfel, PSD ar urma să gestioneze Bugetul, Apărarea, Externele, Energia, Comunicaţiile, Administraţia, Dezvoltarea Regională, Industria şi Comerţul, Fondurile Europene, Educaţia, Mediul şi Marile Lucrări Publice.

Potrivit surselor, PNL ar urma să gestioneze Finanţele, Sănătatea, Cultura, Agricultura, Transporturile, Internele, Munca, Pădurile şi Apele, IMM-urile, Turismul şi Mediu de afaceri, Justiţia şi Economia.

Potrivit surselor, se poartă încă discuţii privind modul în care se va gestiona Relaţia cu Parlamentul, la nivel de minister sau de departament.

Luni seară, la Realitatea TV, premierul Victor Ponta a precizat că viitoarea configuraţie guvernamentală va presupune şi înfiinţarea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a unui post de ministru-delegat pentru comunităţile de români din străinătate şi pentru Republica Moldova.

"Am considerat - şi am promis demult- că la Ministerul Afacerilor Externe va fi un ministru-delegat pentru diaspora, pentru Moldova, pentru comunităţile de români din afară", a spus Ponta.

El a arătat că se impune găsirea unei anumite strategii în condiţiile în care alegerile pentru Camera Deputaţilor organizate pentru românii din Italia şi Spania au fost câştigate de PP-DD.

Ponta a menţionat, de asemenea, că în viitorul Guvern vor fi şi persoane împotriva cărora s-a declanşat un proces de urmărire penală, amintind că astfel de acţiuni au fost dispuse de instanţă şi în cazul foştilor miniştri Chiuariu şi Atanasiu, obligaţi să plece din Guvern, dar achitaţi ulterior.

Întrebat dacă va avea ca miniştri persoane împotriva cărora s-a declanşat un proces de urmărire penală, premierul a răspuns afirmativ.

"Da, pentru că...vă dau cazul Chiuariu: a plecat din Guvern, aproape şi-a încheiat cariera politică şi din fericire, fiind un om tânăr totuşi, a primit achitare. Cine răspunde pentru asta ? Nu mai vorbesc de Atanasiu şi alţii...sau de faimosul caz Mătuşa Tamara, când Adrian Năstase şi-a pierdut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi a fost achitat", a spus Ponta.

Tot luni seară, Ponta a anunţat că forma finală a noului Guvern va fi prezentată miercuri, la ora 12.00, noua structură urmând să includă mai multe ministere decât în prezent, cu ministerele Economiei şi Finanţelor împărţite în mai multe instituţii şi un ministru-coordonator pentru proiecte de infrastructură.

Nume vehiculate pentru posturile de miniştri din viitorul Guvern, potrivit unor surse din USL:

  • Daniel Constantin – ministrul Agriculturii

  • Ecaterina Andronescu – ministrul Educaţiei

  • Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene

  • Eugen Nicolăescu – ministrul Sănătăţii (dacă Raed Arafat va refuza în continuare)

  • Iulian Iancu – ministrul Economiei

  • Corneliu Dobritoiu – ministrul Apărării

  • Radu Stroe – ministru de Interne

  • Mona Pivniceru – ministrul Justiţiei

  • Dan Şova – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici