Vizita preşedintelui Băsescu la Roşia Montană a crescut expunerea publică a proiectului

De la vizita preşedintelui Traian Băsescu în luna august la Roşia Montană, proiectul are o expunere publică mult mai mare în România, cu o acoperire largă în dezbateri televizate, pe internet şi publicaţiile tipărite, potrivit companiei canadiene Gabriel Resources, care dezvoltă proiectul minier.

Urmărește
603 afișări
Imaginea articolului Vizita preşedintelui Băsescu la Roşia Montană a crescut expunerea publică a proiectului

Traian Băsescu (Imagine: Catalin Cadan/AFP)

"Proiectul este, de asemenea, subiectul comentariilor din partea liderilor tuturor partidelor politice importante din România", se arată într-un raport cu rezultatele financiare ale companiei.

În timp ce o anumită opoziţie politică şi a organizaţiilor neguvernamentale continuă, o mai bună înţelegere a iniţiativelor pentru piaţa muncii, economice, culturale, de mediu şi de dezvoltare durabilă este esenţială pentru creşterea sprijinului pentru proiectul Roşia Montană în rândul publicului şi autorităţilor, notează compania.

Şeful statului a vizitat Roşia Montană la 29 august, unde şi-a exprimat încrederea în proiect, se arată în raport. Ulterior, preşedintele şi-a afirmat public sprijnul pentru proiectul minier şi a declarat că în România trebuie create locuri de muncă, iar Guvernul trebuie să ia o decizie cât mai curând posibil în interesul României.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul lunii august, la Roşia Montană, că e un susţinător al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind că a fost acolo şi în campania electorală pentru a se informa şi recomandându-le reprezentanţilor companiei să găsească modalităţi să prezinte populaţiei proiectul.

"România trebuie informată. Populaţia nu e vinovată că e reticentă, pentru că e neinformată. V-aş recomanda să investiţi mai mult în transferul de informaţie", a spus Traian Băsescu.

Compania şi-a majorat costurile de comunicare externă în primele nouă luni ale anului, de la 6,3 milioane de dolari canadieni anul trecut la 11 milioane de dolari canadieni (7,87 milioane de euro), în timp ce pentru trimestrul al treilea acestea au avansat de la 2,1 milioane de dolari anul trecut la 5,1 milioane de dolari în acest an (3,6 milioane de euro).

Creşterea costurilor "reflectă eforturile companiei de a furniza informaţii relevante şi la timp populaţiei pentru a menţine trendul pozitiv de sprijin pentru proiect. În 2011, aceste iniţiative au inclus o folosire semnificativă a televiziunilor şi internetului", se arată în raport.

În trimestrul al treilea, compania a fost, şi rămâne, implicată într-un dialog cu mai multe ministere şi cu Guvernul României în privinţa unor chestiuni ridicate privind participaţiile în proiect, procentajul redevenţelor pentru aur şi argint şi calea pentru obţinerea avizelor, mai menţionează Gabriel Resources.

Potrivit unui document guvernamental obţinut de MEDIAFAX şi prezentat duminică, Guvernul negociază cu Gabriel Resources majorarea cotei de participaţie la Roşia Montană de la 19,3% la 22,5%, investitorul respingând însă creşterea redevenţei şi împărţirea controlului cu statul şi condiţionând suplimentarea numărului de acţiuni de un cadru legal mai favorabil operatorilor minieri.

Gabriel Resources deţine 80,69% din capitalul social al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană. Statul român deţine 19,31% din acţiuni, prin Minvest Deva.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

(Sumele în euro au fost calculate de MEDIAFAX la cursul de 0,7154 euro pentru un dolar canadian)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici