- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.03.2016, 16:17)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Vlad Alexandrescu, despre achiziţia sculpturii "Cuminţenia Pământului": Românii trebuie să contribuie - VIDEO
Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a oferit joi,în cadrul unei conferinţe de presă,detalii despre campania de subscripţie publică naţională demarată pentru achiziţia lucrării "Cuminţenia Pământului" a lui Brâncuşi,precizând că"această campanie trebuie să reflecte interesul şi intenţia societăţii".
Urmărește
2259 afișări
"Este un moment istoric în care statul român a decis să se implice decisiv în circuitul bunurilor culturale din România. Este o decizie susţinută de primul ministru şi de întregul guvern, care a decis să se implice în achiziţia unei lucrări de o valoare excepţională, «Cuminţenia pămîntului» a lui Costantin Brâncuşi. Miza este ca lucrarea să rămână în circuitul public.", a spus Vlad Alexandrescu în cadrul conferinţei de presă desfăşurată, joi, la sediul Ministerului Culturii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a dezvăluit, de asemenea, principiile negocierii cu moştenitorii, acţiune prin care s-a încercat revitalizarea încrederii între părţi, conform cu rapoartele de expertiză. "Consecinţa acestei operaţiuni este relansarea operei lui Brâncuşi în categoria bunurilor materiale din tezaurul cultural naţional. Negocierea a fost una făcută de pe poziţii ferme, în care valoarea lucrării a fost recunoscută, iar interesul public şi disponibilitatea financiară a statului român a fost primordială. Acest acord reprezintă o reconciliere istorică între statul român şi proprietarii lucrării.", a adăugat Ministrul Culturii.
Campania de subscripţie publică reprezintă un apel la o cooperare cu cetăţenii români, companiile private şi diaspora."Statul oferă 5 milioane de euro pentru a ajunge la un preţ just şi echitabil, pentru care am convenit cu proprietarii lucrării, care este de 11 milioane de euro. Proprietarii, aşadar, trebuie să primească mai mult decât oferă statul, adică aceşti 5 milioane de euro. Am hotărât să facem un apel la o colaborare cu fonduri financiare ale cetăţenilor români, ale companiilor private şi ale diasporei, pentru a suplimenta suma pe care o dă statul român. Gestul reprezintă crearea unei platforme publice pentru exprimarea interesului public din partea naţiunii, astfel încât oferta statului să fie funcţională. Gestul este şi un act educativ, pentru a ieşi din această letargie în care nu se găsesc circumstanţe pentru ca statul să-şi exercite dreptul de preempţiune asupra achiziţiei lucrărilor de artă ce fac parte din istoria culturală a României şi se vând pe piaţă liberă.", a spus Vlad Alexandrescu.
Ministrul Culturii a subliniat, în continuare, faptul că este prima oară când se reactivează o subscripţie publică naţională după 128 de ani, de când s-a înfiinţat şi construit Ateneul Român. "Acest tip de subscripţie publică este în interesul artei şi al culturii, e o practică comună în Europa şi o normalitate pentru societăţile aşezate în care cultură reprezintă o valoare fundamentală.", a afirmat Ministrul Culturii.
"Dacă românii îşi doresc cu adevărat să achiziţionăm lucrarea, ei vor putea să schimbe şi percepţia autorităţilor publice asupra achiziţiilor culturale. Mai clar, dacă această camapanie de strângere de fonduri va reuşi, va fi un semnal că cetăţenii români îşi doresc că statul să iasă din starea de indiferenţă şi de neputinţă în care a rămas vreme de ani. Concret, vom demara în curând această campanie naţională, va fi derulată prin toată mass media, fiindcă vorbim de o acţiune de voluntariat. Campania va fi în întregime efectuată pro bono şi trebuie să reflecte interesul şi intenţia societăţii. Avem deja susţinerea unor personalităţi culturale şi politice din ţară şi din străinătate, susţinere ce sperăm să se reflecte la nivelul întregii naţiuni.", a mai spus Vlad Alexandrescu.
Ministrul a confirmat că oferta din cursul negocierii a fost făcută moştenitorilor cu specificarea limpede că se va face apel la donatori, deşi proprietarii ar fi declarat că nu s-a menţionat pe parcursul negocierii că Guvernul nu dispune de suma totală de 11 milioane de euro. "În ceea ce priveşte condiţiile de plată, s-a menţionat clar în cursul negocierii că statul va finaliza procedura la 30 septembrie, urmând că banii să fie plătiţi în 31 octombrie. În acest acord, Guvernul României a dorit să fie sponsorul principal şi garantul operaţiunii. Este un apel pentru toată societatea pentru ca acest nou mod de acţiona să devină un model, să devină valid şi puternic, să funcţioneze ca tipar pentru alte achiziţii culturale. Sunt convins că banii se vor strânge, nu mă îndoiesc, în timpul pe care l-am alocat, adică până la 30 septembrie. De asemenea cred că acest model de operare poate să servească la sensibilizarea factorilor decidenţi pentru alocarea unei sume mai importante ce va fi destinată achiziţiilor culturale.", a precizat Vlad Alexandrescu.
Ministrul a declarat, de asemenea că după ce lucrarea va fi achiziţionată, va fi expusă într-unul dintre Muzeele Naţionale ale României: "Eu cred că locul ei se află într-un muzeu naţional din România cu circuit de vizitare maximă, unde poate fie pusă bine în valoare."
"Avem semnale foarte bune, în sensul că foarte multă lume doreşte să contribuie. Este o lucrare excepţională, e o rană foarte adâncă în conştiinţa românească, pentru că majoritatea lucrărilor lui Brâncuşi nu se află în România. Această achiziţie ar reprezenta o chestiune ce ţine de sensibilitate naţională. Cei care vor contribuie vor spune exact numerele de cont, numele de persoane vor fi înregistrate, că să se cunoască exact care sunt donatorii. Numele donatorilor va fi publicat, se va şti în fiecare moment câţi bani s-au strâns printr-un sistem informatic pe un site online.", a spus Vlad Alexandrescu referindu-se la modalitatea în care această campanie se va materializa sub raport financiar.
Ministrul a afirmat, totodată, că este vorba de o operaţiune de transparenţă care va merge până la capăt, iar în cazul în care banii nu se vor strânge, vor fi returnaţi. "Atunci înseamnă că poporul român nu îşi doreşte că această lucrare să rămână în circuitul nostru. Vom declina drepturile de preempţiune ale statului de cumpărare a lucrării şi ea va rămâne la libera dispoziţie a proprietarilor.", a conchis Ministrul Culturii.
Ministrul Culturii a anunţat, miercuri seară, că proprietarii sculpturii lui Brâncuşi,"Cuminţenia Pământului" au acceptat oferta de achizţie de 11 milioane de euro propusă de comisia de negociere mandatată de Guvern, executivul plătind jumătate din sumă, restul revenind Ministerului Culturii printr-o campanie de subscripţie publică naţională.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe