- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.07.2011, 14:08)
- Miruna Badea , Miruna Badea ,
Vladimir Tismăneanu, decorat de preşedintele Băsescu, pentru promovarea democraţiei în România
Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Mare Cavaler lui Vladimir Tismăneanu, la împlinirea vârstei de 60 de ani şi în semn de apreciere pentru eforturile susţinute în promovarea democraţiei în România.
Urmărește
319 afișări
Vladimir Tismăneanu, decorat de preşedintele Băsescu, pentru promovarea democraţiei în România (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Preşedintele a semnat la 6 iulie decretul, însă acesta a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial.
Potrivit decretului, distincţia a fost acordată având în vedere propunerea preşedintelui ICR, Horia Roman Patapievici. Decorarea este făcută, potrivit textului decretului, "la împlinirea vârstei de 60 de ani, în semn de apreciere deosebită a prestigioasei activităţi profesionale, pentru eforturile susţinute în promovarea democraţiei în România".
Vladimir Tismăneanu s-a născut la 4 iulie 1951, la Braşov. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, specializarea Sociologie, în anul 1974, ca şef de promoţie. Lucrarea sa de licenţă, "Noua Stângă şi Şcoala de la Frankfurt", apărută la Editura Politică în 1976, de orientare neo-marxistă, este considerată într-un articol din ziarul Washington Post drept un "rechizitoriu vitriolic la adresa valorilor occidentale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
În perioada 1974-1981 a lucrat ca sociolog în cadrul Laboratorului de Cercetări Sociologice Urbane din cadrul Institutului de Proiectări pentru Construcţii Tipizate din Bucureşti. A fost o scurtă perioadă lector al Comitetului Central al UTC. În 1981 a participat la redactarea "Micului dicţionar social-politic pentru tineret", unde contribuie cu o serie de articole. Volumul a fost coordonat de Virgil Măgureanu, pe atunci lector de ştiinţe politice la Academia Ştefan Gheorghiu. În acelaşi an, Vladimir Tismăneanu rămâne în Spania unde plecase ca turist, ajungând mai apoi, pentru scurt timp, la Caracas, unde a lucrat la Muzeul de Artă Contemporană al Venezuelei, condus de vara primară a tatălui său, Sofia Imber.
În 1982 s-a stabilit în SUA, la Philadelphia, mutându-se apoi la Washington D.C. Între 1983 şi 1990 a fost cercetător la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia, iar între 1985 şi 1990 a predat la University of Pennsylvania. Va începe în această perioadă şi lunga sa colaborare cu postul de radio Europa Liberă. A beneficiat de mai multe burse şi a fost distins cu numeroase premii.
Predă, din 1990, la University of Maryland ca profesor de ştiinţe politice şi director al "Centrului de Studii ale Societăţilor post-comuniste". A avut de asemenea activităţi de cercetator în ştiinţe politice la Woodrow Wilson Center (Washington, DC), Remarque Institute (New York University), National Endowment for Democracy, Institutul pentru Stiintele Omului (IWM-Viena).
În 2006 a fost desemnat preşedinte al Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România, iar din data de 11 aprilie 2007, preşedintele Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. A fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România care a redactat raportul de condamnare a comunismului, citit de Traian Băsescu în plenul Parlamentului la 18 decembrie 2006.
În aprilie 2004, Vladimir Tismăneanu a publicat o carte despre Ion Iliescu. Potrivit relatărilor presei de la acel moment, Vladimir Tismăneanu a declara atunci că, "pe parcursul ultimilor 15 ani, Ion Iliescu a devenit o personalitate de vârf a procesului democratic din România". Şase ani mai târziu, Vladimir Tismăneanu avea să-şi schimbe dramatic părerea. "Crescut în cultura politică a bolşevismului, Iliescu rămâne, iată, prizonierul ei", comenta Tismăneanu în 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe