Voinescu: Cu alegeri decalate, instituţiile paralizează un an, iar politicienii îşi pierd minţile

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, "în proasta tradiţie românească", fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii "îşi pierd minţile".

Urmărește
517 afișări
Imaginea articolului Voinescu: Cu alegeri decalate, instituţiile paralizează un an, iar politicienii îşi pierd minţile

Voinescu: Cu alegeri decalate, instituţiile paralizează un an, iar politicienii îşi pierd minţile (Imagine: Mediafax Foto/Liviu Adascalitei)

Sever Voinescu a arătat că PDL va purta discuţii cu UDMR, pentru că o modificare legislativă nu se poate face decât dacă există o majoritate politică şi a precizat că democrat-liberalii vor să meargă în Parlament cu o propunere a coaliţiei. El a arătat că, oricare va fi această propunere a coaliţiei, şi UDMR o va accepta.

Voinescu a explicat motivele pentru care comasarea alegerilor locale cu parlamentare este o idee bună. El a arătat că, "în proasta tradiţie românească", anul electoral în care au loc alegerile locale în primăvară şi cele parlamentare în toamnă "este un an în care instituţiile României paralizează".

"Aşa sunt învăţaţi funcţionarii români de 20 de ani: că în anul cu alegeri nu mai fac nimic. Mai mult decât atât, în anul electoral şi politicienii îşi pierd minţile, pentru că două confruntări electorale le ocupă cu totul agenda şi preocupările. Prin urmare, este bine pentru România ca alegerile locale şi parlamentare să se desfăşoare simultan, reducându-se astfel perioada de fierbinţeală electorală de la aproape un an la o lună, maximum două luni", a explicat Sever Voinescu.

El a precizat că al doilea argument pentru care ar trebui realizată comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este legat de costuri, arătând că în situaţia actuală România nu-şi poate permite "să se lase în propriile ei proaste tradiţii".

Potrivit lui Sever Voinescu, trebuie operate câteva modificări legislative în legea administraţiei publice locale, ceea ce înseamnă în mod concret că simultaneitatea alegerilor locale şi parlamentare "se poate realiza doar dacă există o voinţă politică majoritară în acest sens".

În legătură cu sistemul electoral, Voinescu a spus că opinia sa este că regulile după care s-au desfăşurat alegerile în 2008 trebuie modificate, având în vedere faptul că "sub pretextul aşa-zisei compensări au ajuns în Parlament oameni care au pierdut alegerile şi au rămas în afara Parlamentului oameni care au câştigat alegeri".

"Orice sistem va fi avut în vedere trebuie să fie clar că o eventuală compensare nu poate însemna înfrângerea voinţei cetăţenilor. În 2008 aşa-zisa compensare a determinat rezultatul alegerilor şi asta e inadmisibil. Parafrazând un politician, spun şi eu: să fie compensare primesc, dar să nu se modifice rezultatul votului uninominal", a adăugat Sever Voinescu.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că, teoretic, este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însă oportunitatea acesteia va fi analizată în coaliţie, care va lua o decizie în acest sens.

Întrebat dacă este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, premierul a răspuns: "Nu este o discuţie nouă aceasta, ea a avut loc şi cu mai mult timp în urmă. Teoretic este posibilă, vom analiza oportunitatea ei şi vom lua o decizie în acest sens".

Premierul a spus că va exista o analiză a coaliţiei şi asupra posibilităţii eliminării sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012.

"Coaliţia va începe de săptămâna viitoare o analiză cu privire la sistemul electoral. Vom discuta şi cu opoziţia. Deocamdată nu avem o formulă agreată la nivelul coaliţiei pentru că nu am început discuţiile", a adăugat Boc.

În 3 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că el poate lua în calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar dacă această ipoteză vine din partea partidelor, precizând că, tehnic, o astfel de măsură este posibilă doar prin modificarea Legii administraţiei publice locale.

"Eu nu pot lua în calcul această ipoteză (cuplarea alegerilor locale cu cele legislative -n.r.) decât dacă vine de la partide. Deocamdată nu am o asemenea propunere de la partide şi nici n-aş avea ce să fac, dacă ei stabilesc să fie altfel, decât la promulgare să trimit, eventual, legea înapoi", a explicat preşedintele, răspunzând unei întrebări.

El a adăugat că, din punct de vedere tehnic, alegerile parlamentare nu pot fi modificate.

"Ce se poate face legal este ca prin legea administraţiei publice locale să se mute alegerile locale odată cu legislativele. Aşa ceva se poate, dar nu este o soluţie luată în calcul în momentul de faţă, nici n-a fost ridicată de cineva", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici