- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (03.11.2014, 13:02)
- , Vasile Magradean , Elvira Gheorghita
VOTUL DIN DIASPORA - ACL Cluj depune PLÂNGERE PENALĂ împotriva lui Ponta/ Studenţii din străinătate cer sancţionarea vinovaţilor pentru probleme - FOTO
ACL Cluj va depune o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, pe care îl acuză de împiedicare a exercitării drepturilor electorale în diaspora, unde alegerile au fost marcate de cozi şi nu au existat ştampile suficiente, a anunţat, luni, copreşedintele ACL Cluj, Daniel Buda.
Urmărește
5797 afișări
VOTUL DIN DIASPORA - ACL Cluj depune PLÂNGERE PENALĂ împotriva lui Ponta/ Studenţii din străinătate cer sancţionarea vinovaţilor pentru probleme - FOTO (Imagine: LSRS)
UPDATE 13:51 - Cluj: Manifestaţie de solidaritate a ACL cu românii din diaspora care nu au putut să voteze
Peste 50 de membri ai ACL s-au adunat, luni, în faţa Prefecturii Cluj, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut să voteze la alegerile prezidenţiale de duminică, aceştia scandând "Jos Ponta" şi "Jos comuniştii", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Membrii ACL s-au adunat, luni, după ora 12.30, în faţa Prefecturii Cluj, ei scandând "Jos Ponta", "Jos comuniştii", "Ruşine să vă fie", "Mulţumim diaspora", "Ponta, nu uita, România nu-i a ta", "Românii votează, Ponta plagiază".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
De asemenea, ei au afişe cu mesaje precum "Alături de românii din diaspora", "Mândri că ţinem românii la cozi", "Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze".
Paul Ţiriac, unul dintre membrii ACL care se află în faţa Prefecturii Cluj, a declarat că acţiunea este una "de solidaritate cu românii din diaspora care nu au apucat să voteze la alegerile prezidenţiale".
"Guvernul Ponta a înjumătăţit secţiile de votare din străinătate tocmai pentru a-i împiedica pe românii din diaspora să voteze. Cred că în turul al doilea, acest lucru se va întoarce împotriva lor şi românii din diaspora îl vor răsplăti pe Ponta aşa cum merită şi vor ieşi la vot pentru Iohannis", a spus Ţiriac.
Acţiunea nu este autorizată şi este supravegheată de jandarmi.
Şi duminică seară, peste 50 de membri ai ACL s-au adunat în faţa Prefecturii Cluj, unde au scandat "Vuşcan, demisia", "Corlăţean, demisia", "Jos Ponta", "Jos comuniştii", "Laşii", "Ieşi afară, javră ordinară", "Hoţii", "Nu puteţi voi fura cât putem noi vota", "Trădătorii" şi "Ruşine, ruşine să vă fie".
Vicepreşedintele PDL Alin Tişe declara că protestul spontan este generat de "modul defectuos" în care prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, au organizat alegerile.
La acţiune s-au alăturat ulterior şi membri ai PMP şi susţinători ai Monicăi Macovei, între care şi Adrian Papahagi.
Acţiunea a fost supravegheată de jandarmi şi s-a încheiat după două ore.
În replică, prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan declara că în judeţul Cluj nu a rămas niciun cetăţean care să nu poată vota la scrutinul prezidenţial.
"Manifestarea celor de la ACL a fost una politică, iar eu nu îmi permit să fac aprecieri despre astfel de manifestări. Eu am fost preocupat de organizarea fără cusur a alegerilor prezidenţiale, iar la Cluj nu a rămas niciun cetăţean care să nu poată vota. Nu au fost incidente majore, iar faptul că la miezul nopţii (în noaptea de duminică spre luni - n.r.) s-au procesat procese-verbale de la peste 200 de secţii de votare arată că organizarea a fost ireproşabilă. Că sunt unii care fac politică, e treaba lor. Nu e treaba prefectului de Cluj să organizeze alegerile de la Paris sau Londra", spunea Vuşcan.
În cursul zilei de duminică, sute de studenţi de la universităţile din Cluj-Napoca au stat chiar şi o oră la coadă la secţiile de votare din zona centrală a oraşului pentru a vota pe liste suplimentare, iar mulţi au reclamat că au fost trimişi de la o secţie la alta, pe motiv că formularele pentru listele suplimentare s-au terminat.
Zeci de persoane, majoritatea tineri, au protestat, duminică seară, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Externe faţă de organizarea alegerilor în străinătate şi cereau demisia ministrului Titus Corlăţean.
Duminică seară, la închiderea urnelor, sute de români care voiau să îşi exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen şi Viena nu au mai putut face acest lucru întrucât secţiile de votare s-au închis. Nemulţumiţi că au stat ore în şir la coadă şi că procesul electoral s-a desfăşurat cu greutate, oamenii au protestat vehement, iar la Paris au intrat cu forţa în sediul Ambasadei în speranţa că vor fi lăsaţi să voteze dacă sunt în incinta instituţiei.
Copreşedintele ACL Cluj, Daniel Buda, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că cere şi demisia lui Victor Ponta, care "nu are capacitatea de a gestiona eficient treburile ţării şi procesul electoral", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Cer demisia de îndată a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului. Nu are capacitatea de a gestiona eficient treburile ţării şi problemele care ţin de candidatura sa între turul întâi şi turul doi. Primul tur a fost o mostră de incompetenţă a organizării în diaspora, şi nu numai. ACL Cluj va depune plângere penală împotriva lui Victor Ponta pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Prin modalitatea de organizare a votului în diaspora, a îngrădit dreptul persoanelor să-şi exercite dreptul constituţinal de a alege. Ponta trebuie să răspundă nu numai politic, ci şi penal”, a spus Buda.
Acesta i-a cerut premierului Ponta ca, înainte de a-şi da demisia, să îl demită pe prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, care ”a demonstrat că este incapabil să gestioneze alegerile prezidenţiale".
Citeşte şi:
REZULTATE FINALE alegeri prezidenţiale - HARTA VOTULUI. Unde a câştigat Ponta şi unde a câştigat Iohannis - LIVE TEXT
De asemenea, Buda le-a mulţumit clujenilor pentru votul dat la alegerile de duminică, despre care a spus că "responsabilizează şi onorează ACL”.
"Urmează două săptămâni de război intens, astfel încât în 16 noiembrie să îl putem proclama pe Klaus Iohannis preşedinte al României”, a conchis Buda.
Citeşte şi:
REZULTATE PARŢIALE la prezidenţiale, ora 11.00. BEC: Victor Ponta 40,33%, Klaus Iohannis 30,44%, după centralizarea a 98,30% din secţiile de votare. PREZENŢA la vot - 53,16%
Co-preşedintele ACL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că rezultatul obţinut la Cluj de Klaus Iohannis "este excelent, cel mai bun scor din România după Sibiu”.
"Eu sper ca la sfârşitul turul doi să fim judeţul numărul unu în România. De la Cluj va porni valul care va mătura culoarea roşie din România”, a subliniat Nicoară.
Românii din străinătate au ieşit, duminică, în număr record la vot, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar oamenii au protestat faţă de închiderea porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut demisia miniştrilor Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici. La fel şi aproximativ 200 de persoane care au protestat la MAE, duminică seară, faţă de organizarea alegerilor în străinătate, însă vicepremierul Liviu Dragnea a apreciat că activitatea Ministerului de Externe este una foarte bună, el arătând că MAE nu poate fi învinovăţit cu nimic pentru modul în care s-a desfăşurat procesul electoral în diaspora.
Studenţii din străinătate cer sancţionarea celor care ar fi vinovaţi pentru problemele de la votare
Liga Studenţilor Români din Străinătate face (LSRS) apel la autorităţi să evalueze obiectiv şi în regim de urgenţă modul in care s-a desfăşurat primul tur al alegerilor prezidenţiale în afara graniţelor, precum sancţionarea vinovaţilor, după ce mii de români au reclamat că nu au putut vota.
LSRS şi Fundaţia Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (CAESAR) îşi exprimă, într-un comunicat de luni, "profunda indignare şi îngrijorare faţă de modul în care s-a desfăşurat primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie".
Liga susţine că a primit numeroase sesizări din partea membrilor şi voluntarilor din toată lumea cu privire la organizarea deficitară a procesului de votare. "Considerăm că este dincolo de orice limită de admisibilitate ca mii de cetăţenii ai României să nu îşi poată exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat şi decent oriunde s-ar afla. Mii de români care s-au prezentat la urne nu au reuşit să îşi exprime opţiunea de vot din cauza organizării defectuoase a procesului electoral", se arată în comunicat.
Potrivit celor două organizaţii, dreptul la vot este garantat prin Constituţie tuturor cetăţenilor României, iar încălcarea lui "este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept şi principiilor democratice pe care România le-a câştigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol". "Facem pe această cale un apel către toate instituţiile abilitate să facă de urgenţă o evaluare obiectivă a cauzelor situaţiilor create în întreaga lume şi să prezinte publicului larg, în termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicităm totodată ca cei responsabili să fie traşi la răspundere în cel mai scurt timp, conform legilor în vigoare", se mai menţionează în comunicat.
Organizaţiile mai cer ca pentru al doilea tur al alegerilor fiecare secţie de votare să prezinte o evaluare realistă a prezenţei la vot din 2 noiembrie şi să suplimenteze personalul şi resursele aferente procesului electoral, astfel încât fiecare cetăţean român să îşi poată exercita dreptul la vot cât mai aproape de comunitatea unde se afla.
"Totodată, solicităm Ministerului Afacerilor Externe şi instituţiilor abilitate să suplimenteze numărul secţiilor de votare din străinatate şi să facă publică, cu cel puţin o săptămână înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, lista completă a secţiilor de votare. În calitate de observatori neutri şi imparţiali, ne angajăm să sprijinim în continuare şi prin toate demersurile posibile organizarea acestor alegeri şi să monitorizam atent desfăşurarea lor", mai spun semnatarii comunicatului.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe