Zamfir, scrisori pentru Teodorovici şi Isărescu pentru transparentizarea modului de calcul al ROBOR

Comisia economică din Senat a trimis două scrisori, una ministrului de Finanţe şi una guvernatorului BNR, prin care solicită transparentizarea modului de calcul sau decuplarea indicelui ROBOR de la forma de calcule a ratelor, a anunţat, joi, Daniel Zamfir.

Urmărește
140 afișări
Imaginea articolului Zamfir, scrisori pentru Teodorovici şi Isărescu pentru transparentizarea modului de calcul al ROBOR

Zamfir, scrisori pentru Teodorovici şi Isărescu pentru transparentizarea modului de calcul al ROBOR

„Comisia a decis să trimită două scrisori, una ministrului de Finanţe şi alta Guvernatorului BNR, prin care să le ceară două lucruri şi anume întru-cât scopul iniţial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor dobânzilor a creditelor în lei prin ordonanţa numărul 50 din 9 iunie 2010, privind contractele de credite pentru consumatori a fost deturnat, solicităm transparentizarea completă a modului de calcul astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înţelegere de tip cartel, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor şi înlocuirea acestora prin preluarea bunurilor practicelor europene, un indice care să reflecte media tranzacţiilor reale din piaţă şi nu media cotaţiilor”, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir.

El a mai spus că membrii comisiei au ajuns, într-o majoritate ”covârşitoare”, la concluzia într-o majoritate covârşitoare la faptul că ROBOR-ul, indicele la care se calculează astăzi ratele românilor cu credite în lei, nu are nici o legătură cu realitatea.

”ROBOR-ul s-a constat că nu este in nici un caz media tranzacţiilor care se realizează pe piaţă, este pur şi simplu un indice care rezultă din nişte aranjamente între băncile comerciale sub oblăduirea BNR”, a mai spus Zamfir.

Preşedintele Comisiei economice susţine că Guvernul şi guvernatorul BNR ar trebui să ia măsuri cu privire la transparentizarea formulei de calcul şi, în urma concluziei, să revină asupra contractelor încheiate, dacă indicele nu reflectă realitatea.

„Evident dacă ROBORUL nu reflectă realitatea şi aşa cum am văzut el este rodul unor înţelegeri, altele decât ce ar trebui să fie şi anume rodul tranzacţiilor ROBORUL fiind unul fictiv ratele românilor sunt influenţate, vom vedea care este până la urmă influenţa directă dar ceea ce este un lucru cert este că va trebui să se renunţe la calcularea ratelor românilor în funcţie de acest indice sau să se treacă la această formulă, spuneam, transparentă aşa cum este practicată şi în alte ţări europene pentru că de foarte multă vreme iată ratele sunt calculate în raport cu acest indice care nu reflectă realitatea. Categoric că atunci când se constată că indicele nu reflectă realitatea va trebui intervenit asupra contractelor, nu eu sunt în măsură şi nu noi Comisia Economică suntem în măsură să dăm soluţii. Noi vă informăm asupra concluziilor după audierile de la Comisia Economică, BNR şi guvernul României sunt obligaţi să ia măsuri ca lucrul acesta să se rezolve cât mai repede”, a adăugat Zamfir.

El a susţinut, de asemenea, că ratele românilor nu au fost calculate corect în ultimii ani.

„Lucrul acesta este cert, ratele românilor nu au fost calculate în mod corect ca atare este absolut necesar să aibă, să se ia măsură urgentă. De asemenea felul în care se vor găsi şi măsuri reparatorii în legătură cu acest aspect este tot de datoria guvernului României şi BNR”, a conchis Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a anunţat că audierile Comisiei economice în cadrul anchetei desfăşurate cu privire la eventuala manipulare ROBOR vor continua.

„Categoric vom continua audierile, noi avem un termen de 60 de zile în care să prezentăm raportul final, mai avem de audiat două persoane importante, sper să înţeleagă în ceasul al doisprezecelea că au obligaţia să vină, este vorba de directul direcţiei din BNR, domnul Nicolae Cinteză, căruia nu i se permite să vină la audierile Comisiei Economice. De asemenea l-am reinvitat şi pe liderul grupului senatorilor PNL, care în acel moment era trezorierul unei bănci şi care era unul dintre actorii principali în această operaţiune de manipulare a ROBORULUI. Aşteptăm ca săptămâna viitoare ca cei doi să răspundă invitaţiilor noastre, după care îl vom mai invita pentru concluzii pe preşedintele Consiliului Concurenţei şi vom trage concluziile la final”, a mai spus Daniel Zamfir.

Audierile în Comisia economică a Senatului vin în contextul unor documente prezentate de Daniel Zamfir, pe 20 ianuarie, cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Senatorul ALDE a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenţei începute în 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie. EL a cerut Băncii Naţionale să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Pe 21 februarie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost audiat, alături de întregul Consiliu de Administraţie al BNR, în Comisiile economică şi buget ale Senatului. Acesta a afirmat, în şedinţa forurilor de specialitate, că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. Isărescu a adăugat că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%. De asemenea, el le-a transmis aleşilor că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici