- Home
- Politic
- SUCEAVA, (21.04.2015, 18:26)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zegrean despre ideea că CC legiferează: Până în 2003 deciziile puteau fi invalidate. Nu s-a întâmplat
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, la Suceava, referitor la afirmaţia că CC legiferează în paralel cu Parlamentul, că până în 2003 deciziile Curţii puteau fi invalidate cu votul a două treimi din parlamentari, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.
Urmărește
109 afișări
Zegrean despre ideea că CC legiferează: Până în 2003 deciziile puteau fi invalidate. Nu s-a întâmplat (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)
Augustin Zegrean a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, despre declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora se observă că Parlamentul împarte atribuţiile de legiuitor cu Curtea Constituţională, aceasta legiferând în paralel cu forul legislativ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
"Eu nu comentez, de regulă, ce spun politicienii pentru că nu vreau să intru în gâlceava lor", a spus Zegrean.
El a arătat însă că a existat în Constituţia României din 1991, până la revizuirea din 2003, posibilitatea Parlamentului să invalideze deciziile Curţii Constituţionale, dar nu s-a ajuns niciodată la o asemenea soluţie.
"Până la revizuirea Constituţiei din 2003, era posibilitatea ca Parlamentul, întrunit în şedinţă comună, cu două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, să invalideze deciziile Curţii Constituţionale. Asta a funcţionat timp de 12 ani. Nu s-a întâmplat niciodată", a explicat Zegrean.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, în comisia de revizuire a Constituţiei, că se observă că, de curând, Parlamentul împarte atribuţiile de legiuitor cu Curtea Constituţionlală, aceasta legiferând în paralel cu forul legislativ.
"Aprecierea mea este că o vreme (...) Parlamentul începe să împartă suveranitatea în privinţa misiunii sale legiuitoare cu Curtea Constituţională. Această împărţire de suveranitate o acceptăm ca atare sau încercăm să o corectăm şi să lăsăm Parlamentul singura instituţie legiuitoare din România? Observăm de curând, săptămâna trecută, Curtea Constituţională ia decizii care sunt obligatorii pentru Parlament, e un lucru aproape inedit. Toate aceste lucruri trebuie să le observăm, dacă vrem", a afirmat Tăriceanu în cadrul comisiei de revizuire a Constituţiei.
El a explicat, ulterior, că Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare, arătând că are această obiecţie care este şi a altor oameni politici şi specialişti în drept constituţional.
"După cum vedeţi, Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare şi facem acest lucru, de o bucată de vreme, împreună cu Curtea Constituţională, care legiferează la rândul ei, în paralel cu Parlamentul. Nu am spus că CC nu ar trebui să nu aibă un control de constituţionalitate, dar am această obiecţie şi punct de vedere pe care îl ridic în dezbaterea publică. Este o chestiune care nu este observată numai de mine, ci şi alţi oameni politici şi specialişti în drept constituţional", a spus Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a făcut această afirmaţie la comisie, arătând că partidele trebuie să hotărească care sunt principiile de revizuire a Constituţiei.
"Ar fi bine să ne hotărâm revizuirea Constituţiei către ce se îndreaptă. Ne duce mai degrabă către întărirea prerogativelor prezidenţiale, către un regim prezidenţial sau parlamentar. E nevoie de o consolidare a modului în care este aplicat principiul separării puterilor în stat sau rămânem la ceea ce este? Suntem întăriţi cu independenţa puterilor în stat sau nu?", a mai spus Tăriceanu.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe