- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.06.2014, 17:15)
- Cristian Fierbinteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ - Ponta:CC să trimită la Băsescu decizia din 21 mai la Legea Insolvenţei; Zegrean: Avem 30 zile
Premierul Victor Ponta i-a cerut preşedintelui CC să îi trimită preşedintelui Băsescu decizia privind Legea Insolvenţei, declarată constituţională, pentru ca actul să poată fi promulgat. Augustin Zegrean a răspuns că motivarea deciziei din 21 mai se redactează în 30 de zile.
Urmărește
793 afișări
ANALIZĂ - Ponta:CC să trimită la Băsescu decizia din 21 mai la Legea Insolvenţei; Zegrean: Avem 30 zile
Ponta vrea promulgarea Legii insolvenţei
Premierul Victor Ponta a transmis, marţi, o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în care arată că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Premierul Ponta a acuzat, luni, existenţa unei "neglijenţe grave" pe traseul CC-Preşedinţie şi a unui "circuit de interese" care blochează Codul insolvenţei, el arătând că le va scrie lui Traian Băsescu şi lui Augustin Zegrean pentru a-i ruga să urgenteze promulgarea acestui act normativ.
Ponta a spus că în 2013 Guvernul a aprobat prin OUG noul Cod al insolvenţei, iar CC a transmis că este foarte bună legea, dar este necesară adoptarea prin lege, în Parlament. "Deci au trecut câteva luni în care evazioniştii s-au bucurat foarte tare. S-a aprobat prin Parlament, dar a fost contestată de colegii liberali, adică exact cei care făcuseră OUG când erau la guvernare. Am înţeles şi asta. Au trecut patru săptămâni, se împlinesc poimâine, de când CC în unanimitate a respins contestaţia PNL şi totuşi Codul insolvenţei nu este promulgat. Eu pot să cred aici ori că este vorba despre o neglijenţă gravă, pentru că sunt patru săptămâni în care noi nu putem să încasăm bani la bugetul de stat, fie că e ceva mult mai rău decât atât", a precizat Ponta.
El a arătat că preşedintele Traian Băsescu spune că nu poate promulga legea pentru că nu a primit motivarea de la CC, în timp ce CC precizează că nu a avut timp să scrie motivarea. Ponta a spus că atât el personal cât şi ANAF caută în fiecare zi legea în Monitorul Oficial ca să o aplice şi să strângă bani la buget.
Zegrean răspunde că CC poate redacta motivarea deciziei până la 20 iunie
Augustin Zegrean a precizat că motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolvenţei, prin care se constata că este constituţională, se redactează în cel mult 30 de zile de la data pronunţării.
Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), judecătorul Augustin Zegrean, arată în răspunsul la scrisoare premierului Victor Ponta că în şedinţa din 21 mai, plenul CC, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că mai multe prevederi din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi ale legii, în ansamblul său, sunt constituţionale, în raport de criticile formulate.
Decizia este definitivă şi general obligatorie, arată preşedintele CC, în răspunsul la scrisoare.
"Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul Deciziei numărul 283 din 21 mai 2014. Potrivit dispoziţiilor art.60 alin.(1) teza a doua din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, termenul de redactare a actului jurisdicţional este de cel mult 30 de zile de la data pronunţării", a declarat Augustin Zegrean.
Preşedintele Curţii mai precizează că, după redactare, decizia va fi comunicată preşedintelui României şi va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I. "Folosesc acest prilej, domnule prim-ministru, spre a vă asigura de înalta consideraţie a Curţii Constituţionale", mai spune preşedintele CC, în finalul răspunsului la scrisoarea premierului.
Ponta invocă menţinerea timp de 8 ani a reducerii CAS dacă se recuperează datorii în urma promulgării legii
Marţi, după replica lui Zegrean, premierul Ponta a afirmat că reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de către contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF.
El argumentează astfel, într-un comunicat transmis de Guvern, de ce este "absolut necesară" promulgarea noului Cod al insolvenţei, cerut şi de către mediul economic. "Avem o veste bună şi una proastă. Vestea bună este că, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, reducerea CAS cu 5 p.p. la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei măsuri. Vestea proastă este că, în prezent, există un blocaj în ceea ce priveşte Codul Insolvenţei, care încă nu este promulgat. Dacă ar fi promulgat, nu ar mai exista discuţii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar şi pentru viitor. De aceea am cerut astăzi CCR să transmită preşedintelui motivarea în cazul Legii Insolvenţei, astfel încât acesta să promulge actul normativ. Este bine pentru economie şi este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege. Sper că preşedintele nu va căuta niciun tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curţii. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenţei pentru a nu îşi plăti datoriile”, afirmă Ponta.
Termenul până la care preşedintele poate lua o decizie în legătură cu legea
Potrivit Constituţiei, din momentul în care primeşte legea pentru promulgare, şeful statului are la dispoziţie 20 de zile pentru a lua o decizie. Acesta o poate promulga, poate cere Parlamentului reexaminarea actului normativ sau poate ataca, la rândul său, actul normativ la Curtea Constituţională.
Curtea Constituţională a decis, în 21 mai, că Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este constituţională, respingând sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor în 15 aprilie.
Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a depus, în 22 aprilie, sesizarea la Curtea Constituţională, arătând că legea încalcă liberul acces la justiţie şi proprietatea, introduce o discriminare şi poate afecta industria. Sesizarea PNL a vizat 15 articole din proiectul de lege.
Citeşte şi:
Ponta: Reducerea CAS - păstrată 8 ani dacă sunt recuperate datoriile la ANAF ale firmelor în insolvenţă
Citeşte şi:
Ponta îi scrie preşedintelui CC, pentru ca lui Băsescu să îi fie trimisă decizia la insolvenţă
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe