- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.01.2013, 22:48)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zgonea: ANI şi Parchetul au agreat modificările aduse Statutului pe incompatibilităţi şi imunitate. Şi USL şi-a dat acordul politic
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, vineri, că ANI a fost de acord cu modificările aduse Statutului parlamentarilor privind conflictul de interese şi incompatibilităţile, iar Parchetul General a agreat modificările referitoare la cererile de arestare, reţinere sau percheziţie.
Urmărește
798 afișări
Zgonea: ANI şi Parchetul au agreat modificările aduse Statutului pe incompatibilităţi şi imunitate (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"În materia conflictului de interese şi în materia incompatibilităţilor, ANI a fost de acord cu modificările. În materia ridicării imunităţii, a cererilor de arestare preventivă, de reţinere sau percheziţionare a unui deputat sau senator, Parchetul General a fost de acord cu viziunea noastră, care e în concordanţă cu legislaţia în vigoare în materia penală, în aplicarea Codului de procedură penală şi în concordanţă cu Constituţia", a spus Zgonea.
El a arătat că modificările respective stabilesc o procedură unitară şi corectă, astfel încât UE să vadă că Parlamentul României a devenit un parlament mai matur, care pune nişte reguli de la început de mandat şi le respectă pe întreaga perioadă a mandatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Zgonea a precizat că modificările la Statut nu creează "o superimunitate" pentru parlamentari, ci conturează o procedură de aplicare a legilor în vigoare.
"Parlamentul nu poate judeca pe fond. Noi nu suntem instanţă de judecată. Noi facem parte din procedura de ridicare a imunităţii. Dar cererea care e dată de ministrul de Justiţie nu trebuie să conţină elementele de fond. Noi nu suntem interesaţi de elementele de fond. Noi trebuie să ştim, la măsura de reţinere sau de percheziţie, care sunt elementele din spatele ei, pentru că pe aceasta noi judecăm şi trimitem plenului Camerei ca să accepte sau să respingă această cerere. Procedura e clară, respectă Constituţia, legislaţia în vigoare, nu creăm o superimunitate pentru niciun parlamentar, creăm o procedură de aplicare a legii", a spus Zgonea.
Zgonea: USL şi-a dat acordul politic pe principiile de modificare a Statutului parlamentarilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că USL şi-a dat acordul în ceea ce priveşte principiile care stau la baza modificărilor aduse Statutului deputaţilor şi senatorilor.
"Despre aceste modificări, ca substanţă, ca principii, USL şi-a dat acordul. Era anormal să facem modificări la Statut doar pentru a limita cheltuielile bugetare în materia exercitării mandatului de deputat şi senator şi să fie modificarea doar legată de condiţionalitatea cazării parlamentarilor. Dacă tot am ajuns în acestă zonă, am încercat, după aproape şapte ani de zile, să clarificăm toate acele aspecte care ne-au pus în defensivă şi au scăzut credibilitatea Parlametului în ultimii şapte ani în ochii cetăţenilor, dar şi în ochii opiniei publice interne şi internaţionale", a spus Zgonea.
El a precizat că şi UDMR agreează modificările aduse Statutului, în principiu, urmând ca luni, după şedinţa grupurilor Uniunii, să transmită amendamente.
"UDMR e de acord în principiu cu aceste modificări, vor avea luni întâlnire a grupurilor, ne vor transmite amendamente, vom avea negocieri cu privire la amendamentele pe care vor să le aducă", a menţionat Zgonea.
El a mai spus că există şi posibilitatea ca Parchetul General să ceară o anumită nuanţare sau completare a textelor, care va fi discutată în grupurile parlamentare.
Zgonea a precizat că iniţiatorii modificărilor sunt parlamentarii PSD, PNL şi PC şi a menţionat că, dacă asupra unei modificări nu se va întruni o largă majoritate, adică cinci din şase grupuri parlamentare să fie de acord, atunci nu se va avansa modificarea respectivă.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, obţinut de MEDIAFAX, cuprinde o prevedere potrivit căreia hotărârile Senatului sau ale Camerei, dar şi ale Birourilor permanente, sunt definitive, executorii şi obligatorii faţă de orice autoritate publică.
Astfel, articolul 21 al Statutului senatorilor şi deputaţilor se modifică, fiind introdus următorul alineat: "Hotărârile Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, precum şi cele ale Birourilor permanente ale celor două Camere, adoptate în materie de imunitate parlamentară, sunt definitive şi executorii, obligatorii faţă de orice autoritate publică şi se execută întocmai şi de îndată. Ministrul Justiţiei răspunde de executarea acestor hotărâri".
Totodată, proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor prevede că, dacă în timpul mandatului ANI sesizează incompatibilitatea unui parlamentar, comisia de resort din legislativ face un raport, iar dacă se constată o astfel de stare i se va cere parlamentarului să opteze între funcţii.
În situaţia în care ANI sesizează o stare de incompatibilitate, proiectul prevede ca aceasta să se aducă la cunoştinţa Camerei din care face parte deputatul sau senatorul. În acest caz, Biroul permanent al Camerei respective transmite sesizarea deputatului sau senatorului aflat în această situaţie şi Comisiei care are în competenţă analizarea situaţiilor de incompatibilitate în vederea elaborării unui raport în termen de 15 zile. În cazul în care din raportul Comisiei reiese existenţa unei stări de incompatibilitate, Biroul permanent al Camerei sau Senatului informează deputatul sau senatorul, care are obligaţia ca în termen de 30 de zile să opteze între calitatea de deputat sau senator şi funcţia sau funcţiile incompatibile, se mai prevede în proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor mai conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.
"Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate", se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Zgonea îi scrie lui Băsescu: Transmiterea, spre informarea dvs, a Statutul parlamentarilor, extrem de necesară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe