Zgonea, despre scrisoarea lui Băsescu privind referendumul: Preşedintele ar trebui să-şi facă un pic de curăţenie şi la dânsul în ogradă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni, referitor la scrisoarea şefului statului privind referendumul, că preşedintele Băsescu "ar trebui să-şi facă un pic de curăţenie şi la dânsul în ogradă", referindu-se la anagajaţii Administraţiei prezidenţiale.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Zgonea, despre scrisoarea lui Băsescu privind referendumul: Preşedintele ar trebui să-şi facă un pic de curăţenie şi la dânsul în ogradă

Valeriu Zgonea (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

"Eu sunt obligat, conform Constituţiei, să dau un aviz consultativ, voi da acest aviz, Parlamentul României nu obstrucţionează activitatea instituţiei prezidenţiale, dar domnul preşedinte Traian Băsescu, cu tot respectul pe care i-l port, ar trebui să-şi facă un pic de curăţenie şi la dânsul în ogradă", a precizat Zgonea, după şedinţa conducerii Camerei.

El a făcut această precizare după ce s-a arătat nemulţumit de faptul că preşedinele Traian Băsescu ar dori reducerea numărului de parlamentari, preşedintele Camerei Deputaţilor criticând numărul angajaţilor din Administraţia prezidenţială.

"Eu aş vrea să privim şi din altă perspectivă: în ultimii zece ani numărul de angajaţi ai Camerei Deputaţilor a fost constant între 1800 şi 1900, 2000 maxim. La Administraţia prezidenţială s-a dublat. Banii la Administraţia pezidenţială s-au dublat, angajaţii sunt de două ori mai mulţi decât acum zece ani. Şi atunci de ce trebuie să-mi ceri mie să fim mai puţini parlamentari când numărul de angajaţi ai Administraţiei prezidenţiale este mai mare, când consilierii prezidenţiali, o parte din ei, ar trebui să fie apolitici şi ei fac tot felul de structuri politice, ne critică la televizor, au devenit actori politici? Pe de o parte, în balanţa aceasta, Administraţia îşi dublează bugetul, iar Parlamentul rămâne cu acelaşi buget şi noi să fim 300", a explicat Valeriu Zgonea.

El s-a arătat nemulţumit de faptul că marea majoritate al consilierilor prezidenţiali "emit opinii politice" şi "jignesc" Parlamentul României.

"Astăzi, consilierii prezedenţiali, marea lor majoritate, emit opinii politice, dezbat, ne înjură pe Facebook, jignesc Parlamentul României", a adăugat Zgonea.

El a fost întrebat de ziarişti dacă proiectul de hotărâre al Parlamentului privind scrisoarea preşedintelui Băsescu va cuprinde o recomandare sau nu.

"Este dreptul comisiilor juridice. Voi vedea mâine proiectul de hotărâre la ora 09:30 şi vom discuta pe acest proiect", a mai spus Zgonea.

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor va discuta marţi, începând cu ora 11.00, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum privind Parlamentul unicameral cu maximum 300 de aleşi.

Anunţul a fost făcut de către liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, după şedinţa de luni a Birourilor permanente reunite.

El a mai precizat că până marţi se vor pronunţa şi Comisiile juridice ale Parlamentului.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în 11 iunie că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

În aceeaşi zi, şeful statului a trimis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor o scrisoare în care informează asupra iniţierii referendumului:

"În temeiul dispoziţiilor art. 2 şi art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, doresc să solicit poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional:

1. Trecerea la un Parlament unicameral
2. Reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300

Având în vedere dispoziţiile legale enunţate, doresc să consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional pe problemele sus-menţionate".

Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu şi-a exprimat poziţia.

Conform articolului 11 din Legea referendumului, "preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional".

"Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret", se arată la alineatul 2 al articolului.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui.

Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul de 20 de zile, şeful statului emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită. Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici