- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.01.2015, 19:57)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zgonea justifică absenţa presei la discuţiile pe Codul electoral prin eşecul revizuirii Constituţiei
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a justificat miercuri faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul şedinţelor, prin eşecul demersului de revizuire a Constituţiei, care a fost ”un show de presă”, în care se făceau declaraţii politice.
Urmărește
556 afișări
Valeriu Zgonea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
La finalul şedinţei de miercuri, Zgonea a fost întrebat de ce nu a avut acces presa la lucrările comisiei de cod electoral, răspunzând că a fost permis accesul presei.
În momentul în care a fost întrebat dacă neagă faptul că jurnaliştii au fost invitaţi în afara sălii de şedinţă în debutul lucrărilor, el a replicat: ”V-aţi întors supăraţi la servici?”
Preşedintele Camerei Deputaţilor a invocat hotărârea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis înfiinţarea comisiei, şi care menţionează că ”lucrările nu sunt publice”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Jurnaliştii i-au menţionat că hotărârea permite, în acelaşi timp, ca membrii Comisiei de cod electoral să stabilească faptul că presa are acces la lucrările acestui for. ”La cinci minute (aveţi acces, n.r.) la început pentru oportunităţi şi la sfârşit aveţi această chestiune pe care o avem de 15 ani. Se face o conferinţă de presă, fie preşedintele Comisiei, fie un vicepreşedinte mandatat vă spune ce s-a întâmplat în comisie. În afară de această chestiune, ca peste tot în România şi în Parlament, aveţi acces la stenogramele acestei comisii. Mai mult, puteţi să aveţi dialog cu fiecare dintre membrii comisiei, pentru că fiecare vă va spune punctul de vedere”, a răspuns Zgonea.
”Sunt parlamentar de aproape 15 ani, eu nu sunt ales să fac show-uri de presă. Eu sunt ales să fac legi”, a mai afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Totodată, el a făcut referire la precedentul Comisiei de revizuire a Constituţiei, unde jurnaliştii au avut acces la lucrări. ”Când toată povestea cu această comisie constituţională, care a fost...dumeavoastră aţi avut acces direct la ea, da? Nu s-a întâmplat nimic pentru că acolo a fost un show de presă. Fiecare a spus ce vroiaţi dumneavostră să auziţi. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toată lumea a condamnat în alegerile prezidenţiale faptul că Parlamentul acesta nu a fost în stare să scoată o lege de revizuire a Constituţiei cerută de către cetăţeni şi de toţi reprezentanţii mass-media, am activat această comisie”, a spus Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a justificat faptul că presa nu are acces pe întrega durată a şedinţelor comisiei prin faptul că în hotărârea de înfiinţare a comisiei se precizează că ”lucrările nu sunt publice”.
Pe de altă parte, jurnaliştii i-au invocat lui Zgonea că în acelaşi document se menţionează: ”condiţiile în care reprezentanţii mijloacelor de informare în masă au acces la lucrările Comisiei se stabilesc de plenul acesteia”.
Jurnaliştii prezenţi au susţinut că în baza acestei prevederi putea fi decis, de membrii comisiei, accesul presei la dezbateri pentru a asista.
De asemenea, Zgonea a fost întrebat ce anume i-ar fi împiedicat să stabilească acest lucru. ”Asta înseamnă lucrările şedinţei, şedinţele comisiei sunt închise (...) Accesul la dezbateri este accesul dumneavoastră la stenograma comisiei”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.
De asemenea, el a fost întrebat cum explică afirmaţia că ”nu se pot lua decizii de faţă cu presa” dacă acest lucru nu înseamnă că jurnaliştii sunt un ”factor perturbator”.
”Nu am spus aşa ceva (...) Dumneavoastră mi-aţi cerut un singur pe care eu nu pot să-l iau ca decizie cu dumneavoastră de faţă (un vot în comisiei privind accesul presei la lucrări, n.r.) pentru că încalc Regulament, care este stabilit printr-un proiect de hotărâre al Parlamentului. Dumneavoastră mi-aţi cerut să supun la vot prezenţa presei, constantă, pe timpul lucrărilor. Nu-mi permite Regulamentul. Dar dumneavoastră vreţi să manipulaţi opinia publică, şi eu vă spun încă o dată. Proiectul de hotărâre al Parlamentului României scrie foarte clar că nu am cum să vă las pe parcursul lucrărilor”, a afirmat Zgonea.
El a interpretat ”accesul la lucrările comisiei” ca fiind ”accesul la rezultate”, la dezbateri în sensul stenogramelor.
De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a fost întrebat de ce nu este aplicată aceeaşi regulă de transparenţă folosită în cazul Comisiei de revizuire a Constituţiei, unde jurnaliştii au avut acces la lucrări, fiind ultimul precedent în acest sens. ”Invocarea pe care dumneavoastră o ridicaţi este una care nu ne avatajează pe noi, clasa politică românească. Este o comisie care a fost ineficientă”, a replicat Zgonea.
El a mai fost întrebat dacă e vina jurnaliştilor că parlamentarii nu se pot abţine de la declaraţii politice. ”Îmi pare rău, aceasta este clasa politică pe care au votat-o românii. Eu pot să vă spun un singur lucru, eu vreau ca această comisie de Cod electoral să fie eficientă”, a mai spus preşedintele Camerei.
Pe de altă parte, el a menţionat că la lucrările comisiei vor fi invitaţi permanent din partea AEP, a ministerului Administraţiei şi Internelor, a Ministerului Afacerilor Externe, a Institutului Naţional de Statistică şi a STS, instituţii implicate în procesul electoral.
De asemenea, Zgonea a menţionat că vor mai avea acces la lucrările comisiei, ca invitaţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe