- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.11.2013, 15:43)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zgonea: Media de 3,7 angajaţi la un deputat, foarte bună. Modelul cu şofer şi secretară a trecut
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că media de 3,7 angajaţi la un deputat este una foarte bună, el arătând că un parlamentar modern nu îşi poate desfăşura activitatea fără câţiva consilieri buni şi că modelul cu şofer şi secretară a trecut.
Urmărește
501 afișări
Valeriu Zgonea (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"1.500 de angajaţi înseamnă o medie de 3 şi ceva, deci o medie foarte bună", a spus Zgonea, comentând faptul că cei 412 deputaţi au 1.554 de angajaţi.
El a precizat că un parlamentar modern nu îşi poate desfăşura activitatea fără câţiva consilieri foarte buni în jurul său.
"Trebuie să reglementăm. Nu sunt sigur dacă colegii ar fi de acord, dar trebuie să ne gândim care sunt necesităţile fiecărui parlamentar. Eu personal nu sunt de acord să îşi ia şofer şi secretară. Modelul a trecut. Sunt oameni tineri care au carnet, poţi să le pui la dispoziţie maşina, dacă nu, ai suma forfetară pentru cheltuielile de transport în circumscripţie. Într-un viitor regulament al Camerei Deputaţilor am putea să abordăm şi acest subiect", a spus Zgonea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
El a precizat că, din păcate, salariile oferite de parlamentari sunt foarte mici, iar tinerii bine pregătiţi nu sunt dispuşi să lucreze pe bani puţini.
"Din păcate, salariile sunt destul de mici şi oamenii nu vor să vină pe asemenea salarii, chiar şi la Craiova. De exemplu, pe social media, ai nevoie de oameni care să fie bine plătiţi. Dar pe zona de social media un tânăr care este foarte bine pregătit ia în jur de 300-500 de Euro. Asta înseamnă foarte mult pentru cineva care vrea să aibă 3-4 oameni la cabinetul parlamentar", a spus Zgonea.
El a precizat că încearcă să găsească o soluţie ca şi Camera Deputaţilor să procedeze precum în Europa de Vest sau în America şi să ofere stagii de pregătire, pe bază de voluntariat sau cu cheltuieli minime, pentru studenţi.
"E nevoie să formăm o nouă generaţie de profesionişti în jurul parlamentarilor, pentru că un parlamentar modern nu poate fără câţiva oameni bine pregătiţi în jurul său. Studenţii sunt foarte buni pentru aşa ceva, învaţă şi activitatea legislativă, iar atunci când termină facultatea vor avea acest lucru trecut în CV", a spus Zgonea.
Valeriu Zgonea a menţionat că el are marele avantaj că este ajutat de zece consilieri la cabinetul de preşedinte al Camerei şi că, în alte condiţii, cei trei angajaţi de la cabinetul parlamentar nu ar fi suficienţi.
"Eu am un mare avantaj, că am la cabinetul demnitarului, ca preşedinte, cei zece colegi care lucrează, într-un fel, şi pentru activitatea mea parlamentară. Angajaţii de la cabinetul parlamentar sunt degrevaţi de tot ceea ce ce se întâmplă în partea de activitate parlamentară de cei zece colegi ai mei, inclusiv pe media. Altfel ar fi trebuit să fie mai mulţi", a spus Zgonea.
Cei 586 de deputaţi şi senatori din actuala legislatură şi-au angajat 2.265 de persoane la birourile parlamentare, recordul fiind de 16 angajaţi la un parlamentar, iar suma pe care aleşii o decontează, lunar, de la Cameră şi Senat, pentru remunerarea acestora depăşeşte trei milioane de lei.
Astfel, potrivit informaţiilor remise de Camera Deputaţilor, la solicitarea MEDIAFAX, cei 412 deputaţi au decontat, în luna august, cheltuieli de personal pentru 1.554 angajaţi care figurează pe statele de plată aferente lunii august, în cuantum de 2.127.975 de lei.
Pe de altă parte, potrivit informaţiilor remise de Senat, la solicitarea MEDIAFAX, pe statele de plată aferente lunii septembrie figurau 711 angajaţi, care deservesc birourile parlamentare ale celor 174 de senatori. Cheltuielile de personal decontate de senatori în luna iulie au fost în cuantum de 956.315 lei.
Suma totală, decontată de deputaţi şi senatori, pentru cheltuielile cu personalul angajat la cabinetele parlamentare, pentru luna august (Camera) şi luna iulie (Senatul) este în cuantum de 3.084.290 de lei.
Potrivit Legii 96/2006 republicată privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, deputaţilor şi senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputatilor şi, respectiv, al Senatului, pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului.
Drepturile băneşti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor se asigură din suma forfetară pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare alocată deputatului sau senatorului.
Angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor se face prin încheierea unui contract de muncă sau a unei convenţii civile, ambele pe durată determinată. În cazul angajării pe baza unui contract de muncă, încadrarea salariaţilor se face la propunerea deputatului sau a senatorului în cauză, iar în cazul convenţiei civile, aceasta se încheie între deputatul sau senatorul în cauză şi persoana fizică.
Cheltuielile cu salariile personalului angajat la birourile parlamentare ce pot fi decontate sunt reprezentate de salariile nete achitate angajaţilor şi colaboratorilor pe bază de stat de plată, pe de o parte, şi, pe de altă parte, de sumele virate aferente bugetelor şi fondurilor centralizate ale statului (impozitul pe salariu, constribuţia individuală de sănătate, contribuţia individuală de asigurări sociale, contribuţia individuală de ajutor de şomaj, contribuţia de asigurări sociale datorată de angajator, contribuţia pentru concedii şi ind. CM datorată de angajator, fondul de sănătate datorat de angajator, fondul de şomaj şi boli profesionale datorat de angajator).
Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost rectificate pozitiv, de către Guvern, în luna octombrie, banii fiind necesari pentru ca aceste instituţii să poată plăti, până la sfârşitul anului, sumele forfetare ale parlamentarilor şi, implicit, salariile angajaţilor lor.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe