Zgonea vrea infuzie de know-how în Parlament

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că implicarea parlamentarilor şi a corpului de experţi în analiza impactului proiectelor legislative este insuficientă şi una dintre soluţii ar fi „infuzia de know-how” prin întărirea prerogativelor comisiilor de specialitate.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Zgonea vrea infuzie de know-how în Parlament

Valeriu Zgonea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

“Implicarea parlamentarilor şi a corpului de experţi care lucrează pentru aceştia în procesul de evaluare preliminară a impactului proiectelor legislative, respectiv la analiza unor studii de impact, este insuficientă. Un lucru ar putea fi una dintre soluţiile pozitive: dacă se face infuzie cu acest tip de know-how, să întărim prerogativele comisiilor, să sporim beneficiile rezultate din juxtapunerea domeniilor de activitate”, a afirmat Zgonea, la o conferinţă organizată de Ambasada Statelor Unite, AMCHAM, AMRO şi Guvernul României..

El a arătat că acest lucru ar duce la creşterea eficienţei luării deciziilor şi la reducerea reglementărilor de calitate scăzută, iar centrul de greutate s-ar deplasa din plenul Camerei Deputaţilor şi al Senatului către comisiile de specialitate.

Zgonea a mai spus că rolul catalogat drept redus al Parlamentului faţă de Guvern poate fi justificat prin absenţa unui “comportament proactiv susţinut în elaborarea politicilor” şi prin faptul că Guvernul este avantajat faţă de Parlament prin “resurse, informaţii, analiză, expertiză”, pe care le are la dispoziţie pentru a aborda aceste chestiuni.

Valeriu Zgonea a mai arătat că, de când este preşedinte al Camerei, a încercat să găsească cea mai bună soluţie pentru a avea la nivelul comisiilor de specialitate informaţii pertinente la zi, prin stimularea apariţiei unor experţi în jurul comisiilor, experţi din societatea civilă sau din mediul de afaceri.

“Pentru prima variantă este greu să absorbi în sistem astfel de experţi, din raţiuni de limitare a resurselor de recompensare, salarizare”, a adăugat Zgonea, arătând că în cazul celei de-a doua s-a confruntat cu refuzuri politicoase.

Zgonea a vorbit şi despre faptul că în ultima vreme în România sunt folosite unele instrumente constituţionale de blocare a unor proiecte legislative votate de către Parlament pentru a promova bunăstare cetăţenilor.

“Ne uităm în ultima vreme în România la folosirea unor instrumente constituţionale de blocare a unor poriecte legislative votate de către Parlament pentru a promova bunăstrare şi o pace socială, de a asigura României un parcurs coerent pe măsura capabilităţii unui stat european şi cred că, prin aceste blocaje prin instrumente constituţionale, anumiţi actori politici nu fac bine nici statului român în dezvoltare pe perioadă medie şi lungă”, a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici