- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.12.2018, 10:08)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT | MOŢIUNEA de cenzură, respinsă în Parlament. Guvernul Dăncilă rămâne în funcţie
Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost respinsă în Parlament, demersul Opoziţiei nereuşind să strângă numărul necesar de voturi, şi anume, 233. Pentru moţiunea de cenzură au votat doar 161 dintre senatori şi deputaţi. Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României" a fost semnată de 163 de senatori şi deputaţi. Aceasta a fost citită în plenul reunit de luni al Parlamentului. Partidele de opoziţie reproşau Cabinetului Dăncilă, în textul moţiuni, nerespectarea programului de guvernare şi modificarea legilor justiţiei şi a legii pensiilor. "Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională. Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veţi face azi, doamnelor şi domnilor din PSD, ALDE şi UDMR, este între Liviu Dragnea şi România", prevedea introducerea textului moţiunii de cenzură iniţiată de PNL-USR-PMP împotriva Guvernului. Referitor la subiect, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul lunii decembrie, că nu are emoţii în legătură cu moţiunea de cenzură, deoarece există majoritate parlamentară şi are încredere în colegii de partid.
Urmărește
6702 afișări
Ziua MOŢIUNII de cenzură. Opoziţia încearcă DEMITEREA Guvernului Dăncilă, în Parlament/ Dăncilă, înainte de dezbateri, în biroul lui Dragnea LIVE TEXT
UPDATE 15.00 Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a picat în Parlament, demersul Opoziţiei nereuşind să strângă numărul necesar de voturi, şi anume, 233. Pentru moţiunea de cenzură au votat doar 161 dintre senatori şi deputaţi.
UPDATE 14.20 S-a trecut la votul moţiunii de cenzură, vot secret cu bile introduse în urnă. Se strigă lista de parlamentari, iar aleşii PSD, ALDE şi UDMR nu votează
UPDATE Dăncilă: Nu îmi dau demisia. Cererea denotă iresponsabilitate
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Premierul Viorioca Dăncilă a declarat, joi, că nu îşi dă demisia şi că solicitarea parlamentarilor Opoziţiei în acest sens denotă iresponsabilitate în preajma preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi că România ”merge pe un drum bun”.
”Eu vă spun o singură dată. Nu îmi dau demisia. Nu pentru că este un lucru declarativ ca să spun ce cereţi dv. Nu îmi dau demisia pentru că am certidinea că România merge pe un drum bun, am certitudinea că pot să reprezint România în Parlamentul European, în instituţiile europene. Am certitudinea că fără ajutorul dvs - că nu îl vom avea, vom avea o Preşedinţie de succes. Credeam că în prag de sărbători putem avea o atitudine pozitivă, credeam că cel puţin femeile nu sunt aşa învenitate şi vom avea mai puţină înţelepctiune. Vă promit că abordarea mea anul viitor se va schimba, va fi o abordare mult mai pragmatică, în care am înţeles că de fapt nu pot avea aşteptări pe proiecte, pe programe şi singura speranţă rămâne coaliţa PSD-ALDE. Sărbători fericite”, a declarat Viorica Dăncilă la finalul dezbaterii moţiunii de cenzură.
Ea a mai spus că se aştepta la critici constructive din partea Opoziţiei.
”Modul dvs. de a vă adresa, de a jigni, nu vă face cinste. Puteţi să ţipaţi în continuare. Dacă acest lucru se întâmplă e trist pentru dvs. Doamna Turcan, am văzut cât m-aţi jignit. După părerea mea jiognirile sunt atributurile oamenilor slabi, oameni care nu au venit cu argumente, cu proiecte, care nu au un program de guvernare, dar care au încercat să lipească cât mai multă etichete, într-un mod care nu vă face cinste. Nu vă face cinste nici modul în care alegeţi să vă raportaţi la premierul României. Ştiu că mai aveţi o armă. Denunţul pe care l-aţi folosit. Acestea sunt singurele lucruri pe care aţi înţeles să le utilizaţi”, a adăugat Dăncilă.
Şerban Nicolae: Corupţii nu violează, corupţii nu aşteaptă tinerele la lift
Liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae a declarat, joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că moţiunea de cenzură este „o inepţie”. El a punctat că recursul compensatoriu a fost iniţiat de Guvernul Cioloş, adăugând că „corupţii nu violează, corupţii nu aşteaptă tinerele la lift. ”
„Niciun om care se respectă pe sine nu poate să voteze aceată moţiune de cenzură. Pot să respect dreptul Opoziţiei de a înverca să răstoarne Guvernul,(...),dar nu cu moţiuni scrise în asemenea hal, nu cu compuneri şcolare semianalfabete, cu cifrele scrise total aiurea.”, a declarat liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae.
Şerban Nicolae a punctat că recursul compensatoriu a fost iniţiat de Guvernul Cioloş, adăugând că „corupţii nu violează, corupţii nu aşteaptă tinerele la lift. ”
„O asemenea inepţie nu merită o replică. Niciodată nu aţi venit cu alternative, aţi venit cu formule pompieristice. Recursul compensatorii, care a scos din puşcărie tâlhari, criminali, violatori, a fost iniţiat de Guvernul Ciolaş. Este o mare minciună, o mare fraudă acel Guvern. Întrebaţi-o pe Prună. (...) Ca să ştiţi care este adevărul pentru că eraţi foarte revoltaţi ca nu cumva să scape corupţii. Corupţii nu violează, corupţii nu aşteaptă tinerele la lift. Din păcate, infractorii pe care i-aţi eliberat, ăia violează”, a punctat Şerban Nicolae.
UPDATE Eugen Tomac: În timpul guvernării am asistat doar la certuri între Guvern şi Comisia Europeană
Preşedintele PMP Eugen Tomac a preciat, joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că în timpul guvernării Dăncilă au fost doar certuri între Guvern şi Comisia Europeană, între Guvern şi comisarul european Corina Creţu. Tomac amintit PSD nu a prezentat bugetul pe 2019 în Parlament.
„În urmă cu 29 de ani toată România aştepta o transformare. Iată că s-au scurs aproape 30 de ani de atunci şi astăzi, într-un an special, într-un an în care aveam nevoie de o direcţie care să vină din partea Executivului în ceea ce priveşte priorităţile pe care le are România, din păcate, avem la Palatul Victoria un guvern debusolat, un guvern incapabil să traseze câteva direcţii clare, pe care românii le aşteptau. În acest an al Centenarului, am asistat din păcate la atât de multe certuri şi atât de multă dezbinare cum nu a mai avut de multi ani naţiunea noastră.”, a declarat liderul PMP, deputatul Eugen Tomac.
Liderul PMP a precizat că Executivul Dăncilă nu a prezentat o strategie pe infrastructură.
„Aşteptam, dna prim-ministru, ca anul acesta guvenul să vină cu o strategie, cu câteva priorităţi clare legate de infrastructură. Nu aţi făcut nimic pentru a uni sudul cu nordul, estul cu vestul ţării. În continuare, proiectele din infrastructură sunt abandonate iar banii sunt puşi pentrru pomeni electorale”, a mai spus Tomac.
De altfel, Eugen Tomac a punctat că în timpul guvernării au fost doar certuri între Guvern şi Comisia Europeană, între Guvern şi comisarul european Corina Creţu.
„Din păcate, am asistat doar la certuri între Guvern şi Comisia Europeană , între Guvern şi propriul comisar european. La ora actuală se încheie anul 2018 fără ca PSD să vină în Parlament cu bugetul de stat, pentru că ordonanţa Teodorovici nu poate să închidă bugetul de stat. De asta aţi dat ordonanţa asta”, a punctat Tomac.
UPDATE 14.50 Schimb dur de replici între Cătălin Drulă (USR) şi Kelemen Hunor (UDMR): UDMR, satelitul PSD/Spuneţi iar o bazaconie
Deputatul USR Cătălin Drulă şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, au avut, joi, un schimb de replici în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură. Drulă a susţinut că formaţiunea sa nu are nimic de reproşat maghiarilor, ci UDMR, care s-a transformat într-un ”satelit al PSD”.
”USR susţine o Românie în care etniile convieţuiesc paşnic. USR are mulţi maghiari între rândurile sale, are maghiari chiar în conducere, dar nu ungurii sunt problema, ci UDMR. Nu vă mai reprezentaţi electoratul. Deci nu maghiarii sunt problema, ci UDMR, partidul care s-a transformat în satelitul PSD. Cu sprijinul dvs. face Liviu Dragnea românilor şi magjhiarilor deopotrivă ce face de doi ani de zile”, a spus Cătălin Drulă.
În replică, liderul UDMR a spus că, în discursul său, nu a pronunţat numele vreunui reprezentant UDMR.
”Văd că aţi înţeles despre cine este vorba. Văd că sunteţi de acord cu ceea ce am zis şi aţi simţit nevoia să interveni şi să vorbiţi, să spuneţi iar o bazaconie. Din acest punct de vedere ne-am lămurit. Şi noi, şi oamenii, şi cetăţeni, toţi”
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat joi, ca răspuns pentru liderul USR Dan Barna, care a spus că UDMR este parte a problemei în care a ajuns România în 29 de ani, că nu ar trebui folosite etichete, deoarece UDMR nu spune că USR e partid de securişti.
”Colegul nostru pune etichete de diferite tipuri şi cu asta crede că a rezolvat propria neputinţă politică. Am o rugăminte modestă: haideţi să nu ne mai etichetăm unii pe alţii. Nici noi nu spunem despre partidul condus de d-voastră ceea ce spune legenda urbană: nu spunem ca aţi fi un partid de securişti, nu spunem că sunteţi soldaţii băieţilor cu ochii albaştrii", a mai spus liderul UDMR.
UPDATE 13.40 K.Hunor, către Dăncilă: Poate îl convingeţi pe Teodorovici că ţara nu e laborator de experimentare
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor l-a criticat dur pe ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru măsurile fiscale anunţate, spunând că ţara nu este laborator de experimentare şi a anunţat măsuri pentru care nu au existat consultări.
"Bugetul pe anul 2019 nu este gata. Vă întrebăm şi noi: de ce? ce aşteptaţi? De ce lăsaţi ţara şi autorităţile locale cu câteva zile înainte de anul nou să nu aibă posibilitatea de a implementa proiectele pentru anul viitor. Şi încă ceva: acest proiect de ordonanţă de urgenţă, care, la modul general, vrea să reglementeze câteva chestiuni fiscale şi nu numai, iarăşi cu câteva zile înainte de sfârşitul anului, schimbă multe prevederi fiscale, inventează noi taxe, pune la colţ un sistem întreg din economie, aruncă în aer bursa de valori, economia şi mai ales aruncă în are speranţa. Fără consultare, fără explicaţii, fără pregătire îmi este greu să înţeleg ce raţionament vă conduce. Aţi creat un şoc şi un haos uriaş cu riscuri imense", a declarat Kelemen Hunor.
"Doamnă premier: poate reuşiţi să-l convingeţi pe ministrul de finanţe că ţara nu este un laborator de experimentare a tuturor ideilor trăsnite. Dacă am vota împotriva moţiunii, am lăsa falsa impresie că toate aceste chestiuni semnalate sunt în regulă, dar de fapt nu sunt!", a mai spus liderul UDMR.
Uniunea Democratică a Maghiarilor se abţine joi de la votul în cazul moţiunii de cenzură.
Guvernul a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum şi posibilitatea de a lăsa contributorii să-şi retragă banii anticipat. Alte măsuri privesc introducerea "taxei pe lăcomie", aplicată băncilor, la valoarea activelor, şi calculată în funcţie de nivelul ROBOR., plafonarea preţului gazelor, controlul preţurilor şi pe piaţa de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extindeea taxării inverse pentru anumite categorii de operaţiuni cu bunuri.
UDMR invită Opoziţia să facă o coaliţie sub coordonarea lor. Hunor: Poate aşa preluaţi guvernarea
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat joi, în plenul reunit în care se va vota moţiunea de cenzură, că invitată Opoziţia la o coaliţie pe care să o conducă UDMR, formaţiune care va propune şi varianta de premier, dacă ceilalţi lideri nu au o persoană pregătită.
"Nu e un argument să nu arătaţi scris pe hârtie şi asumat pentru anii următori. Un precedent există. A făcut aşa ceva USL în 2012, ne-au dat jos de la guvernare. Nu ne-a picat bine nici mie nici ţării. Stimaţi colegi, ar fi nevoie de un program de guvernare, de viziune şi un premier asumat. Ar fi bine nu numai pentru Opoziţie, dar şi pentru coaliţia de guvernare, poate ar înţelege colegii din arcul guvernamental că nu poţi să faci prin forţă", a fost mesajul lui Kelemen Hunor pentru Opoziţie.
Liderul UDMR a venit şi cu o propunere către liderii Opoziţiei.
"Vin cu o propunere provocatoare: n-aţi reuşit să produceţi un program alternativ de guvernare în doi ani, şi vă propun să pregătim împreună. Dar ca să nu vă uitaţi strâmb şi cu gelozie unii la alţii, să facem sub coordonarea noastră. Vom pregăti un document în februarie, martie, aprilie, aşa, când vine vremea moţiunii de cenzură din sesiunea de primăvară, să nu vă prindă iar nepregătiţi. Şi dacă nu veţi avea un nume de prim ministru până la următoarea moţiune, vă vom propune noi la momentul potrivit. Poate aşa va creşte şansa d-voastră de a prelua guvernarea, dacă într-adevăr vă doriţi acest lucru. Altfel, toată lumea va fi convinsă că, de fapt, vă convine această situaţie. PSD guvernează, voi arătaţi cu degetul spre UDMR şi vă prefaceţi că sunteţi în opoziţie, mai faceţi câte o poză cu doamna Dăncilă şi aşteptaţi cu nerăbdare anul de graţie 2020", a mai spus Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor, către Dan Barna: Nici noi nu spunem ca aţi fi un partid de securişti
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat joi, ca răspuns pentru liderul USR Dan Barna, care a spus că UDMR este parte a problemei în care a ajuns România în 29 de ani, că nu ar trebui folosite etichete, deoarece UDMR nu spune că USR e partid de securişti.
:
"Faptul că unul dintre liderii opoziţiei nici acum nu a înţeles acest lucru, este regretabil. El se foloseşte de această ocazie ca să se alăture corului penibil din care făcea parte şi Vadim, unde exista şi un cântec simplu: UDMR şi ungurii sunt de vină. Ei sunt problema de 29 de ani. Am auzit acest lucru încă din primele zile după revoluţie, stimate coleg. Ştim că din cauza noastră nu avem autostrăzi, ştim că din cauza noastră nu avem nici astăzi bunăstarea dorită, se cunoaşte de 29 de ani că, din cauza noastră, educaţia şi cercetarea au rămas în secolul 20, iar oamenii fug din ţară. Şi, probabil că tot din cauza noastră, am intrat cu întârziere în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană", a spus ironic Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a atras atenţia asupra etichetelor puse pe USR de "partid de securişti".
"Dacă nu am fi fost noi, România ar fi fost paradisul absolut, o ţară traversată în lung şi în lat de autostrăzi, cu căi ferate şi trenuri de mare viteză de la Constanţa până la Oradea, cu o creştere economică formidabilă, cu o cercetare care ţinteşte secolul 22 şi am fi intrat în marea familie europeană şi nord-atlantică chiar în primul an după revoluţie. Colegul nostru pune etichete de diferite tipuri şi cu asta crede că a rezolvat propria neputinţă politică. Am o rugăminte modestă: haideţi să nu ne mai etichetăm unii pe alţii. Nici noi nu spunem despre partidul condus de d-voastră ceea ce spune legenda urbană: nu spunem ca aţi fi un partid de securişti, nu spunem că sunteţi soldaţii băieţilor cu ochii albaştrii", a mai spus liderul UDMR.
Liderul USR Dan Barna a declarat miercuri că dacă UDMR nu va vota joi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, acest lucru va confirma că UDMR este şi a fost o parte a problemei în care a ajuns România în 29 de ani de PSD.
UPDATE 13.20 Turcan: E devastator pentru tânăra generaţie să aibă un premier subiect de bancuri pe whatsapp
Liderul grupului parlamentar PNL Raluca Turcan a declaat joi că e devastator că tinerele generaţii au un premier care e „subiect de bârfă pe whatsapp”. De asemenea,ea a amintit gestul obsen făcut de Florin Iordache şi a susţinut că în şcolile primare copiii i-au luat exemplul social-democratului.
„Mi se pare devastator pentru tânăra generaţie să aibă un prim ministru care este subiect de bancuri pe whatsapp. Un preşedinte al celui mai important partid de guvernare care este personaj principal în jocul de-a spânzurătoarea sau pe Florin Iordache care este subiect de glume pentru copilaşii care învaţă în claseele primare înjurături cu degetele. Aceasta este ţara în care ne-aţi adus dvs cu acest Guvern”, a declarat, în timpul dezbaterii pe moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, Raluca Turcan.
Liberalul a susţinut că românii ar vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.
„Astăzi aveaţi şansa unui discurs onest, dar nu onestitatea este criteriul pe baza căruia domnul Liviu Dragnea va desemnat prim-ministru, ci obedienţa şi faptul că executaţi fără să gândiţi toate deciziile care distrug România. Nu vă iluzionaţi şi nu mai marşaţi pe abordarea împăciuitoare întrucât românii nu vor fi niciodată solidari cu hoţii şi reprezentanţii lor, fie că sunt avocaţi sau prim-miniştri. Răul pe care l-aţi făcut din momentul inserării dvs la Palatul Victoria este insurmontabil. Pentru răul acesta dvs veţi plăti, românii vă vor sancţiona. Zi de zi de doi ani de zile aţi transferat fractura propriilor corupţi asupra sistemului judiciar. Această moţiune are 163 de semnatari din 233 de voturi necesare pentru a trece şi pentru a scăpa de acest Guvern incompetent. Nu sunt puţini cei care spun că această moţiune nu are nicio şansă să treacă. Dincolo de orice socoteală în avans a voturilor pro şi contra avem datoria să ne uităm înspre cei care ne-au ales, iar cetăţenii din această ţară îşi doresc ca Guvernul să plece. Românii ar vota această moţiune”, a transmis Turcan.
Aceasta a întrebat-o pe Viorica Dăncilă când a mers printre cetăţeni fără a fi huiduită.
„Cât de des aţi mers în ultima perioadă printre oameni fără să primiţi huiduieli? Nu aveţi curajul şi din nefericire aveţi şansa să curmaţi această suferinţă e care poporul român în momentul de faţă o resimte. Există soluţii pentru ca românilor să le meragă mai bine şi suntem la ujn vot de ele”, a adăugat Turcan.
UPDATE 12.10 Dăncilă, mesaj către Opoziţie: Mi-a fost greu să înţeleg logica acuzaţiilor
Premierul Viorica Dăncil a declarat joi, în plenul reunit în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură, că nu înţelege acuzaţiile pe care Opoziţia i le aduce, mai ales atunci când vine vorba despre reproşurile legate de remanierile din guvernele anterioare.
„Aş fi vrut să cred că puteţi da dovadă de onestitate. Cereţi onestitate, dar aţi inserat în moţiune lucruri pe care nu le avea. Mi-a fost greu să înţeleg logica acuzaţiilor.Înţeleg că moţiunea e un exerciţiu democratic. E bine că există şi îl folosiţi. Dar mă aşteptam să îl folosiţi cu seriozitate. E un text neserios. Mă aşteptam să aveţi o minimă consideraţie faţă de logică. Să vă respectaţi datoria pe care o aveţi", a declarat premierul Viorica Dăncilă.
"Vă dau un exemplu: mă criticaţi pentru schimbările de miniştri făcute înaintea mea. Eu vă pot spune de mandatul meu, de miniştrii pe care i-am înlocuit eu", a mai spus premierul.
Dăncilă: Nu voi da niciodată socoteală în afara ţării pentru lucruri care ţin de suveranitate
Premierul Viorica Dăncilă a acuzat din nou joi, în plenul reunit în care se va vota moţiunea de cenzură, că sunt europarlamentari români care au votat în Parlamentul European, în an Centenar, împotriva României, iar Opoziţia face referire la situaţie tocmai în textul moţiunii de cenzură.
"Cum a fost posibil ca 9 români să votez împotriva României? Este cel mai ruşinos vot. Cu atât mai mult cu cât era înainte cu câteva zile de împlinirea centenarului", a spus Viorica Dăncilă.
"Nu voi da niciodată socoteală în afara ţării pentru lucruri care ţin de suveranitate şi demnitatea ţării", a mai spus premierul.
Parlamentul European a adoptat, în 13 noiembrie, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Printre cei care au susşinut rezoluţia au fost şi europarlamnetari români.
Dăncilă, despre legile justiţiei: Au fost adoptate de Parlament, nu prin OUG ca în guvernarea Cioloş
Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în plenul reunit în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură, că Opoziţia se contrazice legat de respectarea măsurilor solicitate de Comisia de la Veneţia şi a acuzat Guvernul Cioloş că a făcut reforme în justiţie prin ordonanţe.
"Nu voi comenta afirmaţiile dvs. despre reforma justiţiei, din simplul motiv că legile la care vă referiţi au fost adoptate de Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă, cum se întâmpla în Guvernare Cioloş şi nici prin angajarea răspunderii guvernului, cum se întâmpla în guvernarea PNL, cu ministrul Macovei", a spus premierul.
"Deci nefiind implicat Guvernul nu am ce să vă răspund la toată teoria pe care aţi dezvoltat-o în această privinţă în moţiune. Guvernul s-a implicat doar după adoptarea acestor legi, pentru a introduce în legislaţie unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia! Deci iar vă contraziceţi. Pe de o parte ne-aţi criticat că nu ţinem cont de Comisa de la Veneţia, iar când am modificat legislaţia ca să introducem recomandările Comisiei de la Veneţia tot supăraţi sunteţi că am făcut-o prin ordonanţă de urgenţă", a mai afirmat Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: România are a patra cea mai mică datorie dintre ţările Uniunii Europene
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, joi, în plenul Parlamentului, că Opoziţia, când a fost la guvernare, a contractat cel mai mare împrumut pe care l-a făcut România după 1989: 20 de miliarde de euro. Dăncilă a adăugat că România are acum a patra cea mai mică datorie dintre ţările Uniunii Europene.
„Am văzut că sunteţi în continuare preocupaţi de cât de mult se împrumută România. Nu am văzut însă această preocupare atunci când aţi fost la guvernare şi aţi contractat cel mai mare împrumut pe care l-a făcut România după 1989: 20 de miliarde de euro. Cum a fost atunci? A fost stabilitate? Serios, acum, de ce deschideţi acest subiect al îndatorării României? Chiar nu vă avantajează! Când aţi fost la guvernare aţi triplat nivelul de îndatorare al României, de la 12,4% din PIB, la 36,9% din PIB. În schimb, la noi a scăzut, de la 37,3% lăsat de guvernul tehnocrat, la 35% în septembrie 2018. Nu vă mai uitaţi doar la valoarea împrumuturilor. Uitaţi-vă şi la creşterea PIB, câte 20 de miliarde de euro în fiecare an al guvernării noastre”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă a adăugat că România are a patra cea mai mică datorie dintre ţările Uniunii Europene.
„Vă recomand să nu mai intraţi în subiecte care vă dezavantajează. Dacă tot aveţi acest instrument democratic al moţiunii de cenzură, trataţi-l cu seriozitate. Făceţi-vă mai bine temele! Uitaţi-vă pe datele Eurostat! România are a patra cea mai mică datorie dintre ţările Uniunii Europene”, a adăugat Viorica Dăncilă.
Dăncilă: În guvernarea noastră plusul e în buzunarele românilor şi minusul în moţiunea voastră
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în plen, că e convinsă că românii nu vor ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului săfie aprobată pentru a nu se tăia bani din pensii şi salarii. Ea a mai zis că în prezent ”plusul e în buzunarele cetăţenilor şi minusul în moţiunea de cenzură a opoziţiei”.
„Constat că în continuare susţineţi în moţiune că nu mai sunt bani de pensii şi salarii. Spuneţi că din acest motiv nu am fi amânat plata contribuţiilor pentru angajaţii din învăţământ. Nu mai reiau explicaţia cu decalarea datei de salariu ca urmare a faptului că plata acestora se face prin inspectorate, aşa cum şi-au dorit dascălii şi nu prin consiliile locale.Dar mă surprinde că dvs. insistaţi obsesiv pe ideea că nu sunt bani pentru plata pensiilor şi salariilor. Reluaţi ideea că vrem să creştem prea mult pensiile de la 6% din PIB în 2018 la 11% din PIB în 2022. Iarăşi ne spuneţi că noi creştem din pix salariile – că le creştem fără nicio logică economică. Eu chiar nu vă înţeleg! V-aţi propus deja să pierdeţi alegerile viitoare? Transmiteţi două mesaje negative românilor despre dumneavoastră. Unul e că în opinia dvs. salariile şi pensiile au crescut prea mult, deci dacă ar fi să veniţi la guvernare dvs. aţi opri creşterilor de venituri pe care noi le-am prevăzut pentru anii următori, conform Legii salarizării unitare şi Legii pensiilor. Al doilea mesaj negativ e că atunci cand susţineţi că nu mai sunt bani de pensii şi salarii, le spuneţi românilor că dacă ar fi să veniţi dvs. la guvernare aţi tăia din nou pensiile şi salariile, astfel încât să se încadreze în veniturile despre care spuneţi că sunt insuficiente”,a transmis Viorica Dăncilă, în plenul reunit a Parlamentului.
Premierul a precizat că în actuala guvernare „plusul e în buzunarul românilor şi minusul în moţiunea de cenzură a opoziţiei”.
„Practic, le spuneţi românilor că alternativa dvs. de guvernare este de opri majorările de venituri pe care noi le-am programat în anii următori şi chiar de a tăia pensiile şi salariile ca să vă încadraţi în buget. Date fiind aceste lucruri, eu sunt convinsă că cei mai mulţi români care ne privesc acum îşi doresc să nu treacă moţiunea, pentru că perspectva pe care le-o propuneţi dacă aţi veni la guvernare îi îngrozeşte, mai ales că au mai trecut odată prin tăierile de venituri pe care le-aţi făcut dvs. Am văzut în moţiune un fel de evaluare a majorărilor de pensii. Din calculul dumneavoastra reiese că pensiile ar fi scăzut. Eu nu îmi dau seama cum calculaţi, dar constat că mereu când faceţi astfel de calcule vă dă cu minus. Aşa aţi calculat şi când aţi fost la guvernare şi tot cu minus v-a dat. Doar că atunci a fost cu minus în buzunarele oamenilor. Astăzi, din fericire, în Guvenarea noastră plusul e în buzunarele oamenilor, iar minusul doar în moţiunea dvs. În ce priveşte guvernarea noastră, vă asigur că atunci când pensionarii se uită pe fluturaşul de pensie văd cu plus. Şi oricât de mult încercaţi dvs. să spuneţi că albul e negru, sau că plusul e minus, adevărul este unul singur: Pensia medie a fost în octombrie 2018, cu 9,6% mai mare decât era în urmă cu un an, deci cu mult peste rata inflaţiei”, a completat Dăncilă.
UPDATE 11.40. Începe dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură, după ce este citit textul moţiunii
Deputatul USR Claudiu Năsui citeşte, în plen, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului
Parlamentarii au început, după două pauze de consultări care au durat aproape două ore, dezbaterea pe moţiunea de cenzură a Opoziţiei. Deputatul USR Claudiu Năsui citeşte, la ora transmiterii acestei ştiri, textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, în plenul reunit al Parlamentului.
Parlamentarii au votat, după aproape două ore de la începutul şedinţei de plen, ordinea de zi care cuprinde un punct unic, respectiv dezbaterea şi vot asupra moţiunii de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă.
Pauzele de consultări au fost luate la solicitările USR şi PSD, după ce PNL a cerut pe ordinea de zi introducerea a două puncte suplimentare, respectiv o declaraţie care cupşrinde angajamentul Parlamentului privind respectarea recomandărilor europene pe legile justiţiei şi o declaraţie referitoare la economia ţării.
Parlamenarii vor vota, la finalul dezbaterilor, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.
Potrivit art. 92 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputatilor şi Senatului, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se se prezintă birourilor permanente, ulterior fiind comunicată Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.
Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României" a fost semnată de 163 de senatori şi deputaţi. Aceasta a fost citită în plenul reunit de luni al Parlamentului.
UPDATE 10.50 Parlamentarii au luat a doua pauză de consultări: Suciu: Rog colegii PSD să iasă din sală
Senatorii şi deputaţii au luat, joi, a doua pauză de consultări, după ample dezbateri pe marginea solicitării PNL de a suplimenta ordinea de zi cu două proiecte de declaraţii pe temele Justiţie şi ”derapajul grav din economie”, în condiţiile în care PSD se opune.
Senatul nu a fost informat cu privire la cele două proiecte de declaraţii, a motivat refuzul social democraţilor de a fi suplimentată ordinea de zi senatorul PSD Şerban Valeca.
”Colegii au făcut o dezinformare. Cele două solicitări au fost depuse numai la secretariatul general al Cdep. Senatul nu a fost informat. Moţiunea de cenzură s-a depus la birourile permanente. Senatul nu a fost în cunoştiinţă de cauză. Nu susţinem introducerea pe ordinea de zi”, a spus Şerban Valeca.
Deputatul USR Dan Barna afirmase că e de ajuns ca o singură cameră să fie informată, în situaţia de faţă la Camera Deputaţilor, neexistând procedura unei duble informări.
”Când venim în faţa dvs cu nişte propuneri de procedură într-un context politic parlamentar dificil, vă rog să ne credeţi că ne asigurăm că respectăm regulamentul. Cele două cereri au fost depuse ca multe alte cereri în Parlamentul României, pe care le-aţi votat cu mânuţa dvs, cu cartelele, fără ca cineva să spună că sunteţi în afara regulamentului. Art 20 alin 4 care spune că dacă există opinii contrare sunteţi obligaţi să supuneţi votului, atunci dvs faceţi un abuz. Un abuz care arată că este dată de voia bunului plac. Exact cum a declarat şi dl Iordache. De ce să nu supuneţi votului? Atunci aruncaţi la coş Constituţia Romţniei şi spuneţi că dictatura e PSD-ALDE”, a afirmat liderul deputaţilor. PNL, Raluca Turcan.
Liderul deputaţilor PSD, Dan Suciu, a cerut o pauză de consultări de 10 minute şi le-a cerut colegilor săi de partid să părăsească sala.
”Realitatea este una singură. Vă temeţi de propria moţiune de cenzură. Vă temeţi să vedeţi că astăzi sunteţi cu foarte multe voturi în minus pentru că ne-aţi băgat proceduri noi. Pentru că nu vreţi pur şi simplu să discutăm propria dvs moţiunea vă solicit pauză de 10 minute şi rog toţi colegii PSD să iasă din sală”, a spus Suciu.
UPDATE 10.38. Pauză de consultări de 5 minute
UPDATE 10.20 Florin Roman (PNL): Jandarmii stau în Parlament să apere penalii. Parlamentul e cazemată
Deputatul PNL Florin Roman a acuzat joi, de la tribuna plenului comun unde se dezbate moţiunea de cenzură, că în Parlament au fost aduşi jandarmii, iar aceştia apărăr penalii în timp ce în România au loc crime.
"Am înţeles de ce azi a devenit o cazemată militarizată a jandarmeriei. Aş vrea să ştiu de ce azi când am venit toţi la muncă parlamentul plin de jandarmi, în afara parlamentului jandarmi. V-aţi ascuns de oameni? Vreau să ştiu cine a solicitat prezenţa jandarmeriei în afara şi în interiorul Palramentului. Ştiţi că la ora actuală când voi vă hliziţi sunt crime în România. Uitaţi poza asta. Fata asta, iar jandarmii stau în Parlament să apere majoritatea penală şi nu pe stradă", a declarat Florin Roman, deputat PNL.
Acesta a mai întrebat, de la prezidiul Parlamentului, cine a solicitat prezenţa trupelor de jandarmi în interior şi afara parlamentului.
"Pe cine protejează? Jandarmii stau în parlament să apere penalii", a mai spus Roman.
UPDATE 10.10 Suciu: Diavolul de ascunde în detalii. Pentru a ascunde un eşec opoziţia ne bagă sub nas declaraţii
Liderul de grup al deputaţilor din PSD, Daniel Suciu, a ironizat joi demersul opoziţiei susţinând că „întotdeauna diavolul se ascunde în detalii”, după ce PNL a cerut suplimentarea ordinii de zi înaintea moţiunii de cenzură cu dezbaterea a două declaraţii referitoare la recomandările europene.
„Nu vă lăsaţi păcăliţi stimaţi colegi pentru că întotdeauna diavolul se ascunde în detalii. Noi am venit să discutăm o moţiune de cenzură care nu va reuşi. Penru a acoperi acest eşec colegii din opoziţie vin şi ne bagă pe sub nas aceste două declaraţii. Dacă credeţi că puteţi face asta, atunci vă înşelaţi amarnic. Astăzi veţi înregistra încă un eşec drăguţ, al unei moţiuni care nu va aduna nici măcar semnăturile semnatarilor. Dacă tot ne-aţi adus să asigurăm cvorumul pe care oricum nu îl aveaţi. Să închidem acest an şi să închidem marota că PSD-ALDE nu are majoritate, dar astăzi vă rog nu mai încercaţi trucuri ieftine”, a declarat Daniel Suciu, în plenul reunit alParlamentului, la începutul şedinţei pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului.
UPDATE 10.10 Cererea PNL la începutul şedinţei de plen: suplimentarea ordinii de zi
Raluca Turcan, lider de grup al deputaţilor liberali, a cerut joi, la începutul şedinţei de plen unde se votează moţiunea de cenzură, să fie suplimentată ordinea de zi cu două declaraţii, care se referă la transpunerea recomandărilor Comisiei Europene şi a Comsiei de la Veneţia în legislaţia internă
"PNL solicită, în baza a trei articole din regulamentul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, suplimentarea ordinii de zi cu două declaraţii ale Parlamentului, înregistrate deja la secretariatul general, şi care se referă la transpunerea recomandărilor Comisiei Europene şi a Comsiei de la Veneţia în legislaţia referitoare la justiţie şi de asemenea o declaraţie referitoare la derapajele grave economice în care ne aflăm şi atacul la adresa societăţii în ansamblu şi a companiilor", a declarat liderul de grup al deputaţilor PNL, Raluca Turcan.
În sală, la şedinţa în care se votează moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă, sunt 249 de aleşi prezenti din 465 în total, a anunţat Florin Iordache la începutul şedinţei.
Premierul Viorica Dăncilă şi o parte dintre miniştri s-au aflat în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor. Întâlnirea are loc înaintea dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României”.
Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache (PSD). La şedinţă sunt prezenţi 249 de deputaţi şi senatori.
Pentru aprobarea moţiunii de cenzură sunt necesare 233 de voturi. Votul va fi secret cu bile.
Referitor la subiect, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul lunii decembrie, că nu are emoţii în legătură cu moţiunea de cenzură, deoarece există majoritate parlamentară şi are încredere în colegii de partid.
La rândul său, întrebat dacă are vreo emoţie la moţiunea de cenzură, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a replicat: "Nu cred că au şanse", precizând că are încredere că parlamentarii PSD nu vor vota pentru moţiune.
De asemenea, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu afirma, la finele lunii anterioare, că la o eventuală moţiune de cenzură, ALDE va vota în apărarea Guvernului. Cu altă ocazie, Tăriceanu a spus că partidelor de opoziţie le lipsesc 50 de voturi pentru a adopta o moţiune de cenzură.
În schimb, vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda (PSD) a declarat, luni, că, "probabil" parlamentarii PSD-ALDE vor fi prezenţi joi în sală la dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură a Opoziţiei, dar nu vor vota. Acesta a mai spus că o altă varianta ar putea fi ca parlamentarii PSD - ALDE să vină doar pentru asigurarea cvorumului de plen.
Totodată, Kelemen Hunor a anunţat, miercuri, că parlamentarii din UDMR vor fi prezenţi joi în sala de plen, dar nu vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, deoarece opoziţia nu a venit cu un program comun de guvernare şi cu o propunere de premier.
Pe de altă parte, critici au venit şi din partea senatorului PMP Traian Băsescu a spus că liderii PNL şi USR,"au aşteptat până când au fost siguri de eşec". El spune că Ludovic Orban şi Dan Barna ori sunt proşti politicieni ori simulează opoziţia înşelându-şi fără ruşine electoratul. Acesta a adăugat că "momentul moţiunii" a fost în septembrie.
Potrivit art. 92 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputatilor şi Senatului, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se se prezintă birourilor permanente, ulterior fiind comunicată Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.
Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României" a fost semnată de 163 de senatori şi deputaţi. Aceasta a fost citită în plenul reunit de luni al Parlamentului.
Partidele de opoziţie reproşează Cabinetului Dăncilă, în textul moţiunii de cenzură depusă vineri în Parlament, nerespectarea programului de guvernare şi modificarea legilor justiţiei şi a legii pensiilor.
"Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională. Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veţi face azi, doamnelor şi domnilor din PSD, ALDE şi UDMR, este între Liviu Dragnea şi România", prevede introducerea textului moţiunii de cenzură iniţiată de PNL-USR-PMP împotriva Guvernului.
În moţiunea de cenzură, opoziţia vorbeşte şi despre legile justiţiei.
"Justiţia nu este nici despre Dragnea şi nici despre Tudorel! Justiţia este despre o societate matură şi dezvoltată, care funcţionează după reguli şi după valori. Fără o justiţie independentă şi funcţională, nu vom putea spera la nimic bun! Domnia voastră NU aţi respectat niciuna dintre obligaţiile asumate în faţa Parlamentului, în temeiul art.103 din Constituţie! Aţi promis ,,Justiţie în slujba cetăţeanului!” şi negaţi prin ceea ce aţi făcut independenţa Justiţiei - pe care luptaţi din toate puterile să v-o aserviţi", potrivit sursei citate.
De asemenea, opoziţia îi reproşează şefului Executivului că nu a repectat programul de guvernare asumat la începutul mandatului.
"Doamnă prim-ministru, atunci când aţi fost învestită, documentul aprobat de Parlament se numea ”Programul de Guvernare 2018-2020”. Toate acţiunile Guvernului condus de dumneavoastră au transformat acest document, cu caracter de lege, în ”Programul de Guvernare după anul 2021 ...”, deoarece toate angajamentele au fost amânate după această dată! Salariile cresc după anul 2021, pensiile cresc după anul 2022, autostrăzi şi căi ferate NU se construiesc decât după anul 2021, construcţia spitalelor regionale va începe tot după anul 2021. În acest context, de dispreţ total faţă de programul cu care aţi fost învestită, putem să considerăm că, în temeiul art. 103 din Constituţia României, sunteţi demisă de drept şi puteţi să vă încercaţi norocul după anul 2021", susţin semnatarii moţiunii.
Pe 27 iunie, plenul reunit al Parlamentului a respins moţiunea de cenzură a Opoziţiei împotriva Guvernului Dăncilă. Parlamentarii PSD-ALDE au fost prezenţi în sală, pentru a asigura cvorumul la moţiune, dar nu au votat. Moţiunea de cenzură, intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", a fost iniţiată atunci de PNL şi susţinută de USR şi PMP.
Camera Deputaţilor şi Senatul va vota, în plenul reunit de joi, moţiunea de cenzură a opoziţie împotriva Guvernului. Premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterile din Legislativ, a anunţat Executivul.
Votul va fi secret cu bile.
Referitor la subiect, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul lunii decembrie, că nu are emoţii în legătură cu moţiunea de cenzură, deoarece există majoritate parlamentară şi are încredere în colegii de partid.
La rândul său, întrebat dacă are vreo emoţie la moţiunea de cenzură, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a replicat: "Nu cred că au şanse", precizând că are încredere că parlamentarii PSD nu vor vota pentru moţiune.
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21