- Home
- Life-Inedit
- (20.07.2022, 14:08)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Două companii vor să devanseze SpaceX pe Marte cu o aterizare "îndrăzneaţă”
- Relativity Space, care ar putea lansa în curând prima sa rachetă, şi Impulse Space, fondată de un veteran al SpaceX, spun cu optimism că împreună pot ajunge pe planeta roşie peste câţiva ani.
- SpaceX ar putea pierde cursa pentru trimiterea primei misiuni spaţiale private pe Marte.
Urmărește
422 afișări
Două companii vor să devanseze SpaceX pe Marte cu o aterizare "îndrăzneaţă”
De ani de zile, Elon Musk, fondatorul şi directorul executiv al SpaceX, vorbeşte despre transformarea omenirii într-o specie interplanetară prin trimiterea într-o zi a unor colonişti pe Marte. Compania construieşte o navă spaţială gigantică, Starship, cu acest obiectiv în minte.
Dar o companie de rachete mai nouă, Relativity Space, şi un mic start-up fondat de un inginer care a condus dezvoltarea motoarelor de rachete la SpaceX, au anunţat marţi planurile de a trimite pe Marte un modul de aterizare robotizat dezvoltat în mod privat.
În mod optimist, cele două companii spun că ar putea face acest lucru chiar peste doi ani şi jumătate, atunci când poziţiile Pământului şi ale lui Marte se vor alinia din nou.
Timothy Ellis, directorul executiv şi unul dintre fondatorii Relativity, a declarat că modul în care SpaceX aspiră să facă lucruri "la limita nebuniei, ambiţioase şi îndrăzneţe" a fost o sursă de inspiraţie.
„Aceste tipuri de obiective atrag cei mai buni oameni pentru a lucra la ele", a spus domnul Ellis. „Suntem mai îndrăzneţi decât unele dintre celelalte companii".
În cazul în care o misiune comercială pe Marte va reuşi, aceasta ar putea deschide o nouă piaţă în care instituţiile, companiile şi agenţiile spaţiale naţionale ar putea trimite încărcături utile pe planeta roşie la un cost economic, potrivit New York Times.
Acest lucru ar fi similar cu modul în care mai multe companii speră să facă bani trimiţând încărcături utile pe Lună pentru clienţi plătitori, inclusiv NASA, începând chiar de la sfârşitul acestui an. Dar ar fi la o scară mai dificilă şi mai îndepărtată. O misiune NASA pe Marte costă cel puţin o jumătate de miliard de dolari, deşi aceasta include instrumente sofisticate.
Cele două companii concurente
Relativity nu a lansat încă nicio rachetă. Primul zbor al rachetei sale Terran 1 ar putea avea loc în câteva săptămâni de la Cape Canaveral, în Florida. Dar misiunea de pe Marte se bazează pe o rachetă mult mai mare, Terran R, care este comparabilă ca mărime şi capacitate de ridicare cu o rachetă Falcon 9, racheta principală a SpaceX care a zburat de 31 de ori până acum în acest an. Acest proiect nu este programat să decoleze până la sfârşitul anului 2024 sau începutul anului 2025, a declarat dl Ellis.
Colaboratorul Relativity, Impulse Space, este o companie şi mai tânără, cu un palmares şi mai puţin cunoscut. Dar fondatorul său, Thomas Mueller, este un veteran al afacerilor spaţiale şi a fost angajatul nr. 1 atunci când dl Musk a înfiinţat SpaceX în 2002. Dl Mueller a condus dezvoltarea motoarelor de rachetă Merlin care alimentează rachetele Falcon 9.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Mueller s-a retras de la SpaceX în 2020. Un an mai târziu, a înfiinţat Impulse pentru a dezvolta nave spaţiale pentru transportul între locaţii în spaţiu.
Odată lansată în spaţiu, nava spaţială Impulse s-ar desprinde de etajul superior al rachetei şi s-ar îndrepta într-o călătorie de nouă luni către Marte.
Relativity nu este singura companie spaţială privată care a anunţat misiuni de explorare planetară.
În 2020, Rocket Lab a declarat că plănuieşte să trimită în 2023 o navă de mici dimensiuni care să zboare pe lângă Venus şi să arunce o sondă pentru a vedea dacă ar putea exista semne de viaţă în atmosfera densă. De asemenea, are un contract modest cu NASA pentru a lansa două mici nave orbitale spre Marte încă din 2024. Dar Rocket Lab are deja 25 de lansări reuşite ale micii sale rachete Electron, iar luna trecută a trimis CAPSTONE, o altă mică misiune finanţată de NASA, spre Lună. (Aceasta urmează să ajungă acolo în noiembrie).
În urmă cu câţiva ani, SpaceX a avut, de asemenea, planuri marţiene modeste, pe care le-a abandonat ulterior.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe