Un telescop nou poate detecta mai uşor ciocnirea stelelor moarte

  • Astronomii pot detecta pentru prima dată zdrobirea stelelor moarte, cunoscute ca "stele neutronice", datorită unui nou telescop puternic.
  • Ciocnirile de stele neutroni sunt cheia pentru înţelegerea noastră a Universului.
  • O linguriţă dintr-o stea neutronică cântăreşte 4 miliarde de tone
Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Un telescop nou poate detecta mai uşor ciocnirea stelelor moarte

NASA

Se crede că au creat metale grele care au format acum miliarde de ani stele şi planete precum cele din Sistemul nostru solar.

Lumina de la ciocnirea stelelor neutronice este vizibilă doar pentru câteva nopţi, aşa că telescopul trebuie să se mişte pentru a le localiza.

Astronomii au observat una dintre aceste ciocniri în 2017, dar dintr-un act de noroc chior, transmite BBC

De acum înainte, observatorul tranzitoriu optic al undelor gravitaţionale  construit de britanicii, situat pe insula vulcanică spaniolă La Palma, va vâna  sistematic stelele neutronice. 

„Viteza este esenţială. Căutăm ceva de scurtă durată – nu durează mult timp până când acestea dispar”, spune profesorul Danny Steeghs de la Universitatea Warwick, La Palma.

Stelele neutronice sunt foarte fierbinţi, şi sunt atât de grele încât că o linguriţă mică din materialul lor cântăreşte patru miliarde de tone.

O stea neutronică este un cadavru stelar; reprezintă rămăşiţele unei stele gigantice care şi-a epuizat tot combustibilul şi a colapsat gravitaţional într-un nucleu. 

Pentru mai multe informaţii despre stele neutronice, consultaţi acest material video realizat de Kurzgesagt – In a Nutshell

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici