- Home
- Sănătate
- (11.08.2022, 16:59)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Este mai bine să alergi sau să mergi la sală, pentru a putea dormi bine?
Un nou studiu evidenţiază utilitatea exerciţiilor anaerobe pentru odihna nocturnă, dar combinaţia de diferite activităţi este cea care, în general, face somnul mai bun.
Urmărește
2073 afișări
Studiu: Este mai bine să alergi sau să mergi la sală, pentru a putea dormi bine
Care este cea mai potrivită activitate fizică pentru a ne ajuta corpul să se odihnească noaptea?
Numeroase studii au ajuns la concluzia că sporturile aerobe (adică orice activitate fizică practicată timp de peste 10 minute care accelerează ritmul cardiac şi necesită un aport mai mare de oxigen, cum ar fi alergarea, înotul, ciclismul) sunt mai bune pentru combaterea insomniei decât exerciţiile anaerobe (care în schimb necesită mai mult efort pentru o perioadă foarte scurtă de timp, cum ar fi exerciţii cu aparate în sala de sport).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Problema este însă complexă pentru că intră în joc diverşi factori, printre care vârsta, starea de sănătate, indiferent dacă este o activitate aerobă sau anaerobă.
Răzbunarea aerobicului
Un studiu recent prezentat la o întâlnire a Asociaţiei American Hearth a dorit să investigheze mai bine efectele exerciţiilor de rezistenţă asupra somnului, până acum mai puţin studiate, şi a concluzionat că exerciţiul general cu aparate în sala de sport pare a fi mai bun decât activitatea aerobică, pentru a ajuta la un somn bun.
Cercetătorii de la Universitatea din Ames, Iowa (Statele Unite) au înscris 386 de adulţi obezi sau supraponderali şi hipertensivi şi i-au împărţit în 3 grupuri de exerciţii: numai aerobice (bandă de alergare sau bicicletă de intensitate moderată sau mare), numai anaerobi (repetări pe 12 aparate de rezistenţă) şi combinate (30 de minute de exerciţii aerobice şi alte 30 la 9 aparate).
Toţi au participat la sesiuni de lucru supravegheate care au durat o oră, de 3 ori pe săptămână, timp de 12 luni. La începutul studiului, voluntarii au completat un chestionar detaliat privind calitatea somnului, iar cercetătorii au măsurat durata somnului, eficienţa somnului (cât timp dormi comparativ cu timpul petrecut în pat), latenţa (cât timp durează pentru a adormi) şi tulburări de somn (fiind cald, frig, dureros, ridicarea pentru a merge la toaletă, sforăitul).
Beneficii diferite
Ce a rezultat? Mai mult de o treime (35%) dintre participanţi au avut un somn de proastă calitate la începutul sondajului. La 42% dintre participanţii care au dormit mai puţin de 7 ore, durata somnului a crescut cu 40 de minute în grupul de rezistenţă, cu 23 de minute în grupul de exerciţii aerobice, cu 17 minute în grupul combinat.
Eficienţa somnului este crescută cu exerciţiile de rezistenţă şi exerciţiile combinate, dar nu şi cu exerciţiile aerobice; latenţa somnului a scăzut uşor în grupul de rezistenţă (3 minute) şi nu s-a schimbat la celelalte; calitatea somnului şi tulburările de somn s-au îmbunătăţit în toate grupurile. Marea limitare a cercetării, recunoscută şi de autori, este că somnul nu a fost monitorizat, ci raportat de către voluntari. „Şi ştim că nu există întotdeauna o corespondenţă strânsă între obiectiv şi subiectiv. În plus, ora din zi în care au fost efectuate exerciţiile nu este raportată, ceea ce este de o importanţă crucială pentru somn”.
Calitate şi cantitate
American National Sleep Foundation recunoaşte, de asemenea, că activitatea de anduranţă joacă un rol important în ciclul somnului: dacă 150 de minute de activitate aerobă pe săptămână îmbunătăţesc calitatea somnului, în special la persoanele în vârstă, cea anaerobă este capabilă să reducă atât latenţa, adormit şi trezirile din timpul nopţii, afectând astfel cantitatea de somn.
„Fără îndoială că activitatea fizică este bună atât pentru calitatea, cât şi pentru cantitatea somnului. Totuşi, majoritatea studiilor sunt în în favoarea unei combinaţii a celor două activităţi pentru a îmbunătăţi somnul în ansamblu, deşi nu există un acord unanim în răspuns”.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian