- Home
- Externe
- WASHINGTON, (26.08.2022, 20:08)
- Mihai Draghici
Departamentul Justiţiei din SUA a publicat parţial documentul FBI care a justificat percheziţia la Trump
Departamentul Justiţiei din SUA a publicat, vineri, o versiune redactată a unui document elaborat de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) în baza căruia a fost efectuată percheziţia în reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump, anchetatorii invocând presupusa prezenţă a unor documente secrete.
Urmărește
927 afișări
Documentul elaborat de FBI a fost redactat astfel încât să fie acoperite informaţii despre sursele utilizate în investigaţie şi despre metodele de lucru, după ce o instanţă judiciară a aprobat cererea Departamentului Justiţiei de secretizare a acestor date.
Documentul elaborat în cadrul investigaţiei FBI arată că 14 din cele 15 cutii recuperate la începutul anului de la Donald Trump de către Administraţia Naţională a Arhivelor şi Informaţiilor (NARA) conţineau 184 de documente clasificate din categoriile "date confidenţiale", "secrete" şi "ultrasecrete", potrivit site-ului Axios.com.
Aceste documente, dintre care unele sunt scrise de Donald Trump, au fost obţinute în ianuarie, după ce Administraţia Naţională a Arhivelor şi Informaţiilor (NARA) a cerut returnarea pentru că rămăseseră în reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, Florida, după încheierea mandatului de preşedinte, conform cotidianului The Washington Post.
Pe baza documentului care confirma prezenţa informaţiilor clasificate, anchetatorii FBI au cerut mandat de percheziţie la reşedinţa lui Donald Trump, iar percheziţia a avut loc pe 8 august.
Donald Trump a cerut publicarea tuturor documentelor invocate pentru emiterea mandatului de efectuare a percheziţiei la reşedinţa sa. Agenţii FBI au colectat 33 de articole în cursul percheziţiei efectuate în reşedinţa lui Donald Trump, inclusiv 11 seturi de documente clasificate. Însă Trump susţine că documentele fuseseră declasificate de el în timp ce era preşedinte. Investigaţia este separată de cea privind violenţele produse la sediul Congresului pe 6 ianuarie 2021.
Percheziţia efectuată la reşedinţa lui Donald Trump a intensificat criticile fostului preşedinte la adresa Departamentului Justiţiei şi a Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Fostul preşedinte a sugerat că agenţii FBI ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Joseph Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru. Trump a cerut Biroului Federal de Investigaţii să returneze documente cu caracter privat sau vizate de privilegiul executiv care ar fi fost colectate în timpul percheziţiei.
Numeroşi politicieni republicani, inclusiv fostul vicepreşedinte Mike Pence, au criticat descinderea FBI la reşedinţa lui Trump. Casa Albă susţine că preşedintele Biden a aflat "din relatările publice" despre percheziţii. Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat că, deşi nu a fost o decizie "uşoară", el a aprobat personal mandatul de percheziţie la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump. Percheziţia este "fără precedent", "greu de justificat" şi are caracter "politic", ceea ce va mobiliza Partidul Republican, a afirmat Dan Crenshaw, un membru republican al Camerei Reprezentanţilor.
Agenţii federali care au efectuat percheziţia în reşedinţa lui Donald Trump au acţionat în baza unui mandat emis pentru investigarea unor potenţiale infracţiuni comise prin încălcarea Legii privind Spionajul, care interzice deţinerea neautorizată de informaţii despre securitatea naţională. De asemenea, sunt suspectate încălcări ale unei legi federale care interzice ascunderea unui document sau obstrucţionarea unei anchete guvernamentale, precum şi ale unui regulament care interzice mutarea neautorizată de materiale guvernamentale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: Preşedintele Rezervei Federale avertizează că va continua majorarea dobânzii de referinţă din cauza stării economiei SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
CANCAN.RO
Caz RARISIM în Italia. Ce moștenire i-a lăsat o pensionară de 84 de ani, badantei care a îngrijit-o în ultimii ani din viață
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe