- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
7 ani de la COLECTIV. Doliul real al societăţii şi mirajul îmbunătăţirilor promise de clasa politică. România nu are încă nici măcar un singur centru pentru tratarea marilor arşi
- Ce am învăţat ca invidizi, ca stat şi ca societate după „momentul” Colectiv?
- Şapte ani mai târziu, există numeroase instituţii publice care nu au ieşire de incendiu funcţională, spitale în care încă nu există suficiente paturi pentru marii arşi, dar măcar, a crescut numărul pacienţilor cu arsuri grave care sunt trataţi în străinătate.
- România este ţara din Europa cu cele mai multe cazuri de mari arşi, dar priveşte neputincioasă: nu îi poate trata şi îi trimite în străinătate.
- 7 ani de la un incendiu ce putea fi evitat: 65 de tineri au murit (23 arşi de vii), iar 180 au ajuns în spitale, cu arsuri grave.
- 7 ani mai târziu, România (încă) nu are niciun măcar un singur centru pentru tratarea pacienţilor cu arsuri grave.
7 ani de Colectiv şi schimbări puţine. Au trecut aproape două mandate parlamentare pline, dar îmbunătăţirile se lasă aşteptate, în timp ce marii arşi suferă sau îşi pierd viaţa. Ce a urmat după tragedie: a căzut un guvern, au fost 7 prim-miniştri, 8 miniştri ai Sănătăţii şi alţii la Justiţie şi MAI. Un fel de tabula rasa la nivel descriptiv, la nivel de nume, dar nu şi de facto.
Duminică, ONG-urile organizează un marş în Bucureşti, cerând dreptate şi schimbări reale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
În rest, oamenii încearcă să vorbească despre problemele din sistem. Dar nu-i ascultă nimeni. Spre exemplu, o profesoară universitară din Bucureşti dă voce problemelor din sistemul universitar în ceea ce priveşte siguranţa în caz de incendii şi alte pericole şi, la 7 ani după Colectiv, vorbeşte despre ce am învăţat din cea mai mare tragedie din ultimii 32 de ani. Aceasta arată că, deşi au trecut atâţia ani de la tragedie, multe instituţii de stat continuă să fie încremenite în timp şi nu au făcut îmbunătăţiri.
O supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, Alexandra Furnea, a scris un jurnal - „Jurnalul lui 66. Noaptea în care ars”. Rudele celor care au murit caută (încă) dreptate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO