- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.12.2022, 22:17)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sesiunea Justiţie a JAI:România sprijină protecţia mediului şi confiscarea activelor din infracţiuni
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat, vineri, la sesiunea Justiţie a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care a avut loc la Bruxelles. Miniştrii Justiţiei din statele membre au adoptat proiectul Directivei privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal.
Urmărește
323 afișări
Directiva privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal va constitui poziţia Consiliului în procedura legislativă ordinară.
Au fost adoptate şi Concluziile Consiliului referitoare la lupta împotriva impunităţii privind crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi Concluziile privind consolidarea capacităţii Reţelei Judiciare Europene de Combatere a criminalităţii informatice (EJCN).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
De asemenea, au fost dezbătute garanţiile necesare protecţiei drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor afectate de măsurile de indisponibilizare a bunurilor provenite din infracţiuni, care vor fi incluse în propunerea de directivă privind recuperarea şi confiscarea activelor provenite din infracţiuni.
Subiectul abordat în timpul prânzului de lucru a fost lupta împotriva antisemitismului – aspecte privind combaterea antisemitismului online, colectarea datelor statistice şi alocarea de resurse financiare adecvate la nivel naţional şi european pentru combaterea acestui fenomen.
În marja Consiliului, ministrul Justiţiei a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Suedia (stat membru care va deţine Preşedinţia Consiliului UE în prima jumătate a anului 2023) şi Italia. De asemenea, ministrul Predoiu a avut discuţii bilaterale cu Věra Jourová, vice-preşedintă a Comisiei Europene şi cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie.
„România sprijină iniţiativele Comisiei Europene privind protecţia mediului prin intermediul legii penale si recuperarea şi confiscarea activelor provenite din infracţiuni. Acţionăm prin adoptarea legislaţiei europene necesare pentru confiscarea veniturilor generate de criminalitatea organizată. Toate activele provenite din infracţiuni trebuie indisponibilizate şi confiscate si legiferăm în aceste sens. Dincolo de aspectele tehnice, am receptat, în toate bilateralele, aprecierea oficialilor europeni şi a miniştrilor pentru rezultatele consemnate în ultimul Raport MCV, respectul pentru cooperarea dintre puterile statului în ţara noastră şi încrederea că România va continua, alături de celelalte state membre UE, în cadrul Mecanismului Rule of Law”, spune ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Ministrul român al Justiţiei adaugă că profunzimea şi amploarea reformelor făcute de România în domeniul judiciar, după intrarea în UE, au plasat sistemul judiciar la standardele care erau necesare, dar care nu erau îndeplinite la momentul aderării.
„Din punct de vedere al independenţei şi eficienţei sistemului judiciar, al combaterii corupţiei şi a crimei organizate, România este acum la nivelul european al oricărui alt stat membru UE şi, în unele cazuri, poate chiar superior. Semnificaţia esenţială a ultimului Raport pozitiv MCV este certificarea performanţei României şi a locului ei pe deplin egal în rândul celorlalte state membre ale UE. Implicaţiile sunt şi practice, nu numai simbolice. Niciun stat european nu mai poate contesta acum sistemul judiciar român, cooperarea judiciară va fi îmbunătăţită, nicio instanţă judecătorească europeană nu mai poate invoca MCV în refuzul de executare a hotărârilor instanţelor române etc”, a mai spus ministrul.
Cătălin Predoiu a mai spus că acest rezultat în cadrul MCV si acest suport exprimat deschis în marja Consiliului Justitie este cu atât mai important cu cât a fost înregistrat în contextul „votului nedrept şi nemeritat din Consiliul de Afaceri Interne din 8 decembrie. România se bucură de o unanimă susţinere în cadrul Consiliului Justiţie. Chiar şi ministrul de Justiţie austriac (membru al partidului „verzilor”) mi-a exprimat dezaprobarea sa faţă de decizia din Consiliul Interne din 08.12.2022. E important să capitalizăm şi să folosim acest val de simpatie şi suport în Consiliul Justiţie, prin accelerarea progreselor în domeniul Justiţiei, continuând ce am început. Lumea europeană a observat şi apreciat rezultatele palpabile ale Executivului, Legislativului şi Puterii Judecătoreşti din România în domeniul Justiţie, concretizând această apreciere în ultimul Raport pozitiv MCV, susţinut şi în şedinţa „Grupului ad-hoc MCV” al statelor membre UE. La fel şi cetăţenii noştri. Suntem într-un punct în care putem clădi o reputaţie solidă a României în domeniul Justiţiei în UE, demonstrând că rămânem serioşi pe drumul european, în ciuda nedreptăţii din Consiliul Interne, care va fi, la un moment dat, depăşită. Continuând să construim ca un stat matur şi puternic, în ciuda adversităţilor de moment, ne vom atinge toate obiectivele”, a mai declarat ministrul Justiţiei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe