Medic, avertisment privind petardele: Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu i-am salvat

  • Apropierea Anului Nou şi obiceiul de a aprinde petarde pun oftalmologii în gardă.
  • Un medic îşi aminteşte cum un copil de 7 ani şi-a pierdut ochiul: petarda i-a explodat în mână şi i-a perforat ochiul.
  • Alt tânăr a rămas fără vedere, deşi o noapte întreagă echipa medicală a încercat să facă minuni.
Urmărește
4938 afișări
Imaginea articolului Medic, avertisment privind petardele: Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu i-am salvat

Traumatismele oculare apărute în perioada sărbătorilor de iarnă sunt cele mai frecvente şi cele mai grave, mai ales din cauza pocnitorilor, avertizează prof. univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în Sibiu.

Chiar dacă restricţiile impuse de autorităţi în ultimii ani au făcut ca numărul cazurilor să mai scadă faţă de acum zece ani, de exemplu, prof. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog, atrage atenţia asupra faptului că pericolul este în continuare cât se poate de real, iar vizaţi sunt atât adulţii, cât şi copiii.

„Un copil de 7 ani a venit pur şi simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori şi cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău şi avea dureri. Am decis împreună cu părinţii copilului că nu se mai putea salva şi să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de plastic de 8-10 milimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave şi trebuie avută multă grijă! Cel mai grav accident pe care l-am văzut a fost în cazul unui ajutor de mecanic auto. Tânărul şi cel la care lucra s-au gândit să umple nişte cauciucuri cu o substanţă inflamabilă, cu gândul că le vor aprinde de sărbători. Al doilea cauciuc a explodat în timp ce îl umpleau, iar tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, a povestit prof. univ. dr. Adriana Stănilă, de la Ofta Total.

Din păcate, în astfel de situaţii grave, sunt puţine moduri în care cei din jurul pacientului pot interveni pentru a-l ajuta.

Medicii spun că este foarte important ca într-un astfel de caz de traumatism ocular pacientul să încerce să nu traumatizeze suplimetar globul ocular. Adică să nu se frece la ochi. Un corp străin în interiorul ochiului se poate deplasa şi poate zgâria ochiul şi mai mult. Doar în cazul în care persoanele din jur dispun de un anestezic uşor, îl pot aplica local pentru a calma durerea celui afectat. Imediat însă este esenţial ca pacientul să ajungă cât mai repede la un medic, de preferat specialist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici