- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (28.12.2022, 08:23)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de sânge pentru boala Alzheimer
- Oamenii de ştiinţă au pus la punct un test de sânge pentru a diagnostica boala Alzheimer fără a fi nevoie de imagistică cerebrală costisitoare sau de o puncţie lombară dureroasă, în care se prelevează o mostră de lichid cefalorahidian (LCR) din partea inferioară a spatelui.
- Dacă va fi validat, testul ar putea permite un diagnostic mai rapid al bolii, ceea ce înseamnă că terapiile ar putea fi iniţiate mai devreme.
Urmărește
1020 afișări
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de sânge pentru boala Alzheimer
Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, dar diagnosticarea rămâne dificilă, în special în stadiile incipiente ale bolii.
Orientările actuale recomandă detectarea a trei markeri distincţi: acumulări anormale de proteine amiloide şi tau, precum şi neurodegenerare, pierderea lentă şi progresivă a celulelor neuronale în anumite regiuni ale creierului. Acest lucru poate fi realizat printr-o combinaţie de imagistică cerebrală şi analiză a LCR. Cu toate acestea, o puncţie lombară poate fi dureroasă şi oamenii pot avea dureri de cap sau de spate după procedură, în timp ce imagistica cerebrală este costisitoare şi durează mult timp pentru a fi programată.
Profesorul Thomas Karikari de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, care a fost implicat în studiu, a declarat: „O mulţime de pacienţi, chiar şi în SUA, nu au acces la scanere RMN şi PET. Accesibilitatea este o problemă majoră".
Dezvoltarea unui test de sânge fiabil ar fi un pas important înainte. „Un test de sânge este mai ieftin, mai sigur şi mai uşor de administrat şi poate îmbunătăţi încrederea clinică în diagnosticarea bolii Alzheimer şi în selectarea participanţilor pentru studii clinice şi monitorizarea bolii", a declarat Karikari.
Deşi testele de sânge actuale pot detecta cu exactitate anomalii ale proteinelor amiloid şi tau, detectarea markerilor de deteriorare a celulelor nervoase care sunt specifici creierului a fost mai dificilă. Karikari şi colegii săi din întreaga lume s-au concentrat pe dezvoltarea unui test de sânge pe bază de anticorpi care să detecteze o anumită formă a proteinei tau numită tau derivată din creier, care este specifică bolii Alzheimer, potrivit The Guardian.
Ei l-au testat pe 600 de pacienţi aflaţi în diferite stadii ale bolii Alzheimer şi au descoperit că nivelurile proteinei se corelează bine cu nivelurile de tau din LCR şi că ar putea distinge în mod fiabil boala Alzheimer de alte boli neurodegenerative. De asemenea, nivelurile proteinei corespundeau îndeaproape cu gravitatea plăcilor amiloide şi a încurcăturilor tau din ţesutul cerebral al persoanelor care au murit cu Alzheimer. Cercetarea a fost publicată în revista Brain.
Următorul pas va fi validarea testului pe o gamă mai largă de pacienţi, inclusiv pe cei din medii rasiale şi etnice variate, precum şi pe cei care suferă de diferite stadii de pierdere a memoriei sau de alte simptome potenţiale de demenţă.
Karikari speră, de asemenea, că monitorizarea nivelurilor de tau derivată din creier în sânge ar putea îmbunătăţi proiectarea studiilor clinice pentru tratamentele împotriva bolii Alzheimer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe