- Home
- Externe
- (05.01.2023, 11:50)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE-TEXT Funeraliile Papei Emeritus Benedictus al XVI-lea. Cei îndoliaţi s-au adunat în Piaţa Sfântului Petru ca să-şi ia rămas bun de la fostul papă
- Papa Benedict al XVI-lea, cu numele real Joseph Aloisius Ratzinger, s-a născut pe 16 aprilie 1927 în Bavaria, Germania. A fost hirotonit ca preot în 1951 şi a devenit profesor de teologie în 1958.
- A fost numit Arhiepiscop de München şi Freising, iar în 1977 a fost numit cardinal. În 1981 a fost numit Prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.
- Din 2002 a devenit decan al Colegiului Cardinanilor, iar în 2005 a fost ales Papă ca urmare a morţii Papei Ioan Paul al II-lea şi a susţinut o întoarcere la valorile creştine fundamentale pentru a contracara secularizarea crescută a multor ţări occidentale
- Benedict a reînviat multe tradiţii, inclusiv Liturghia Tridentină, a întărit relaţia dintre Biserică şi arta, a reintrodus veşmintele papale tradiţionale şi a promovat folosirea limbii latinei.
- La 11 februarie 2013, Benedict şi-a anunţat demisia, invocând vârsta înaintată şi problemele de sănătate, fiind prima demisiea al unui papă de la Grigore al XII-lea în 1415. A fost succedat de Francisc.
- Papa Emeritus Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la reşedinţa sa, Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Avea 95 de ani. Secretarul său a spus că ultimele sale cuvinte au fost „ Signore ti amo ” (în italiană „Doamne, te iubesc”).
Urmărește
1973 afișări
Sursa Foto - quirinale.it. Preşedintele Italiei Sergio Mattarella îi aduce un omagiu Papei care a decedat pe 31 decembrie 2022
UPDATE 12:00 - Sicriul cu trupul neînsufleţit al Papei Benedict a fost ridicat
Papa Francis îşi ia rămas bun de la predecesorul său, atingându-i sicriul în timp ce se afla în picioare pentru scurt timp.
Papa Francisc este apoi transportat în scaunul cu rotile din cauza problemelor de sănătate, întorcându-se înapoi la îndatoririle sale pământeşti în timp ce sicriul Papei Benedict este transportat spre bazilică, sufletul său ridicându-se în Împărăţia lui Christos.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
UPDATE 11:30 - Pâine şi Vin, Trupul şi Sângele lui Christos
Tocmai a avut loc Ritul Împărtăşaniei. Catolicii spun că ritualul arată uniunea dintre creştini şi Dumnezeu. Pâinea şi vinul sunt de asemenea sfinţite. Binecuvântarea pâinii, în credinţa catolică,se stransformă în trupul lui Christos.Zeci de preoţi au intrat în Piaţa Sf. Petru pentru a ajuta la administrarea Împărtăşaniei. Cei îndoliaţi ajung la barierele pentru a primi trupul şi sângele lui Isus Christos.Împărtăşania se încheie cu o rugăciune în latină.
„Să ne rugăm. Pe măsură ce primim hrănire sfântă din dragostea Ta, Doamne, ne rugăm ca slujitorul Tău Benedict, care a fost un credincios ispravnic al tainelor tale pe pământ, să laude în veci îndurarea Ta în slava Sfinţilor. Prin Christos. Domnul nostru".
Papa Francisc se roagă acum pentru predecesorul său, în timp ce Liturghia se apropie de sfârşit cu arderea tămâiei şi binecuvântarea apei.
UPDATE 10:30 - Papa citeşte Actul Penitenţial
Papa Francisc a început slujba de înmormântare şi a citit Actul penitenciar. Actul este o mărturisire generală a păcătoşiei care are loc în mod normal la începutul celebrării liturghiei. Acum se cântă imnuri.
UPDATE 10:00 - Aplauze când sicriul fostului Papă intră în Piaţa Sf. Petru
Aplauzele răpitoare emană din Piaţa Sf. Petru în timp ce sicriul Papei Benedict este transportat. Sicriul din lemn de chiparos a fost aşezat pe treptele dinspre Piaţa Sf. Petru înainte de a începe Liturghia de înmormântare
Defunctul papă poartă veşminte care simbolizează rolul său de Papă şi episcop, împreună cu monede şi medalii care au fost bătute în timpul pontificatului său.
Benedict va fi înmormântat în cripta de sub Bazilica Sf. Petru, unde Papa Ioan Paul al II-lea a fost înmormântat iniţial în 2005, înainte ca trupul său să fie mutat într-o capelă.
La ceremonie sunt prezenţi preşedintele Sergio Mattarella şi premierul Giorgia Meloni.
Alţi lideri, inclusiv regele şi regina Belgiei, participă în calitate de invitaţi privaţi.
UPDATE 09:00 - Clericii de rang înalt au sosit pentru a asista la ceremonie
Cardinalii sosesc la slujba de înmormântare. Cardinali în hainele lor roşii au fost aşezaţi în faţa Bazilicii Sf. Petru. Ei aşteaptă începerea slujbei în faţa pieţei aglomerate de pelerini îndoliaţi în timp ce clopotele bat.
Sicriul Papei Benedict este acum mutat la catafalcul amenajat pentru slujba de înmormântare de astăzi.
Pope Emeritus Benedict XVI's coffin is carried to St. Peter’s Square. pic.twitter.com/gLtgjQkt0h
— Vatican News (@VaticanNews) January 5, 2023
UPDATE 08:00 - Cei îndoliaţi se adună la Vatican. Ceaţa s-a instalat între timp
Cu mult înainte de zori, călugăriţele şi preoţii au fost printre primii cei care au ocupat străzile Romei pentru a încerca să găsească cel mai bun loc posibil pentru înmormântare.
Mii de oameni au intrat acum în Piaţa Sf. Petru şi aşteaptă sosirea sicriului fostului Papă Benedict.
Muzica de orgă se revarsă prin difuzoare în jurul pieţei şi încălzeşte atmosfera în această zi rece.
Capacitatea pieţei este de 60.000 de oameni, dar se aşteaptă ca mulţi alţii să vină la Vatican pentru a încerca să găsească un punct de observaţie pentru a-l vedea pe Papa Francisc conducând liturghia pentru predecesorul său.
UPDATE 07:00 - BBC: Cine va fi astăzi prezent la înmormântare?
Pentru că Benedict al XVI-lea nu mai era în funcţia de lider suprem al Bisericii Romano-Catolice, doar delegaţiile guvernelor din Italia şi Germania sunt invitate oficial la înmormântare.
Nu va fi o înmormântare de stat.
Cu toate acestea, mulţi membri regali şi lideri europeni vor participa în calitate privată, inclusiv regina mamă Sofia a Spaniei şi regele Filip al Belgiei şi soţia sa, regina Mathilde.
Şefii de stat ai Poloniei, Sloveniei, Portugaliei şi Ungariei se vor deplasa şi ei la Roma pentru a-şi aduce omagiul, precum şi ministrul francez de Interne Gerard Darmanin.
Mitropolitul Antonie va reprezenta Biserica Ortodoxă Rusă.
Şi, desigur, vor participa şi peste 400 de episcopi şi 4.000 de preoţi.
Cardinalului Joseph Zen i sa permis să părăsească Hong Kong pentru a participa la înmormântare, scrie BBC.
Ştirea iniţială - Înmormântarea Papei Emeritus Benedictus al XVI-lea se va desfăşura pe 5 ianuarie 2023 în Piaţa Sf. Petru, la ora 9:30 după ora Italiei.
Ceremonia va fi condusă de Papa Francisc, transmite Sky News.
La înmormântare vor participa episcopul Georg Ganswein, secretarul său personal din 2003, şi episcopul Diego Ravelli.
Va fi pentru prima dată când un papă va participa la o înmormântarea predecesorului său, conform New York Times , descrisă ca un „precedent neobişnuit”.
Moartea Papei emerit lasă îndureraţi 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume, inclusiv 870,774 de romano-catolici şi 150,593 de greco-catolici din România.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe