- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.01.2023, 10:10)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lipsa specialiştilor şi incertitudinile economice vor accelera strategiile de păstrare a angajaţilor
- În 2023, deficitul de specialişti şi incertitudinile economice vor accelera strategiile de retenţie a angajaţilor.
- Companiile încetinesc ritmul de recrutare la început de an şi vor pune tot mai mult accent pe dezvoltarea echipei pentru a acoperi nevoile de creştere, arată BestJobs.
Urmărește
357 afișări
2022 a fost anul recordurilor în recrutare, cu peste 400.000 de locuri de muncă disponibile pe platforma de recrutare online BestJobs şi 5,5 milioane de candidaţi care au cumulat peste 8 milioane de aplicări în căutarea unui job nou, arătând cel mai mare interes din ultimii cinci ani.
„Semnalele actuale din piaţă indică faptul că ritmul angajărilor noi se va tempera în prima parte a anului, consecinţa unui context macroeconomic dominat de incertitudine. Deficitul de personal rămâne însă o provocare majoră pentru mediul de business şi în 2023, obligând departamentele de HR să se concentreze pe maximizarea indicatorilor de retenţie, dar şi pe dezvoltarea competenţelor angajaţilor existenţi sau chiar pe mobilitatea acestora între departamente, în funcţie de priorităţi şi disponibilitate. Astfel, candidaţii vor simţi din piaţă presiunea de a se dezvolta profesional, de a evolua şi a-şi perfecţiona aptitudinile, astfel încât să devină cât mai valoroşi pentru angajatori”, spune Andrei Frunză, CEO BestJobs România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Datele companiei mai arată că, în 2022, 5,5 milioane de candidaţi şi-au căutat activ job pe platforma de recrutare, cu 39% mai mulţi decât în anul anterior. Cele mai multe căutări au fost pentru rolurile de Contabil, pentru care salariile nete pornesc de la 650 euro pentru un junior şi ajung la 1.800 euro pentru un expert, Inginer, care în funcţie de specializare poate câştiga între 900 şi 1.600 de euro pe lună şi Şofer, pentru care salariul este între 800 şi 1.200 pentru cursele interne şi ajunge la 1.800 - 2.400 pentru cursele internaţionale.
Mai mult, domeniile cu cele mai multe oferte de angajare, dar şi cele mai multe angajări au fost Vânzări, IT/ Telecom, Inginerie, Financiar/ Contabilitate şi Producţie/ Logistică. Deficitul de specialişti rămâne în continuare o problemă în IT, Sănătate şi Tehnic.
Pornită ca o propunere legislativă europeană, transparentizarea salariilor va prinde tot mai mult teren în 2023. Din totalul joburilor disponibile pe platformă în 2022, 22% au fost cu salariu la vedere, iar cele mai multe astfel de joburi au fost în Vânzări, IT, Financiar/Contablitate.
În Vânzări, salariul cel mai mic este obţinut de un reprezentant de vânzări (700 – 860 de euro lunar), iar cel mai mare de un Senior Sales Executive, ce câştigă 2.200 - 2.800 de euro. În Producţie/Logistică, salariile pornesc de la 600 de euro lunar pentru un Gestionar depozit şi pot ajunge la 1.700-2.200 de euro pentru un Manager Logistică, iar în IT/ Telecom un Junior Network Engineer are un salariu cuprins în intervalul 840 - 1.100 euro, în timp ce un Lead Front-End Engineer poate accesa un salariu de 3.400 - 3.800 euro. În Financiar/ Contabilitate, cel mai mic salariu este obţinut de un Junior Auditor, ce poate accesa un salariu mediu lunar de 750 - 900 de euro, în timp ce un Financial Controller are un câştig mediu lunar ce poate ajunge la 1.900 de euro. 700 de euro lunar este suma cea mai mică pe care o poate obţine un angajat ce lucrează în Inginerie, pe rolul de Inginer proiectant instalaţii, iar cel mai mare salariu din Inginerie îl câştigă un Director Tehnic Instalaţii - stingere incendii, care poate ajunge şi la un salariu mediu de 3.500 de euro pe lună.
Oraşele cu cele mai multe oportunităţi profesionale în 2022 au fost Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Arad, Târgu Mureş şi Oradea, principalii poli demografici şi economici la nivel naţional.
În 2022, pe lista de beneficii preferate s-au numărat posibilitatea de a lucra remote şi programul flexibil de lucru. 10% dintre joburile disponibile anul trecut pe platformă au putut fi realizate de la distanţă, în timp ce joburile hibrid au crescut tot mai mult ca volum, de la 14% la începutul anului la 20% spre final.
Şi în 2023, pentru a păstra în echipe angajaţii buni, companiile vor continua să fie flexibile şi să pună pe primul loc nevoile angajaţilor. Totodată, lista de beneficii va fi completată de bonusurile de performanţă, tichetele de masă şi primele de sărbători, la pachet cu posibilitatea de a-şi personaliza schema extra-salarială în funcţie de nevoi.
Începutul anului reprezintă momentul când angajaţii analizează lucrurile bune făcute din punct de vedere profesional pentru bunăstarea lor, statusul rezoluţiilor pe care le-au setat anul trecut şi setează altele noi. În 2022, angajaţii români au făcut schimbări profesionale, pentru starea lor de bine. Mai exact, 23% şi-au amenajat biroul de acasă, fapt ce le-a sporit productivitatea şi creativitatea, tot 23% au investit în propria dezvoltare profesională, 19% au avut curajul să îşi schimbe jobul şi tot 19% au obţinut o promovare, în timp ce 17% dintre candidaţi au demisionat de la un loc de muncă toxic, potrivit unui sondaj BestJobs realizat în luna decembrie, pe un eşantion de 1.049 de utilizatori de internet din România.
Acelaşi sondaj arată că aproximativ 40% sunt optimişti pentru 2023, comparativ cu 60% care sperau în decembrie 2021 că anul ce urmează va fi mai bun. 27% cred că va fi mai dificil, iar 16% sunt de părere că nu va fi diferit. Lecţiile pe care angajaţii le-au învăţat în 2022 şi vor să le aplice în 2023 fac referire la gestionarea mai bună a finanţelor, la bunăstare şi la timpul petrecut cu cei dragi. Astfel, 25% vor ca în 2023 să îşi ia mai mult timp liber şi să muncească mai puţin, 19% să fie mai atenţi la starea de sănătate în timp ce peste 16% vor să aibă mai mare grijă cu gestionarea banilor şi aproape 13% să prioritizeze bunăstarea psihică.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe