- Home
- Sănătate
- (19.01.2023, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un obicei excelent pentru a putea preveni boli precum Alzheimer şi Parkinson
Potrivit unor oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă, există un lucru pe care îl putem face în fiecare zi, timp de câteva minute, pentru a preveni bolile neurologice.
Urmărește
46575 afișări
Un obicei excelent pentru a putea preveni boli precum Alzheimer şi Parkinson
Nu există un remediu definitiv (deocamdată), dar bolile neurologice precum boala Parkinson şi boala Alzheimer se află în centrul muncii a mii de oameni de ştiinţă din întreaga lume şi nu trece o zi fără ca de la un laborator de cercetare să sosească o veste bună. Dacă nu tocmai leacul, descoperiri mari şi mici care ne pot ajuta în prevenire. Un exemplu în acest sens este studiul publicat acum câteva zile de oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă în The Journal of Physiology: un obicei zilnic care ar putea preveni bolile Parkinson şi Alzheimer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Otago (Noua Zeelandă), 6 minute de exerciţii fizice intense pe zi ar putea preveni riscul de Alzheimer. Perioadele scurte de activitate intensă determină producţia crescută a unei proteine esenţiale pentru formarea creierului, învăţare şi memorie. O moleculă care pare să reducă şi riscul altor boli neurologice legate de vârstă, cum ar fi Parkinson: BDNF (factor neutrofic derivat din creier).
„BDNF a arătat o mare promisiune în modelele animale, dar până acum intervenţiile farmaceutice nu au reuşit să-şi valorifice în siguranţă puterea de protecţie la oameni. Prin urmare, am luat în considerare necesitatea de a explora abordări non-farmacologice care păstrează capacitatea creierului pe care oamenii o pot folosi pentru a creşte în mod natural BDNF, pentru a contribui la îmbătrânirea sănătoasă”, spune autorul principal al studiului, Travis Gibbons.
Ce este proteina BDNF şi cum se înmulţeşte
BDNF este o proteină care alimentează neuroplasticitatea - capacitatea de a construi noi conexiuni şi căi în creier - şi contribuie la supravieţuirea celulelor creierului. Experimentele pe şoareci au arătat că BDNF încurajează formarea şi stocarea memoriei, îmbunătăţeşte învăţarea şi îmbunătăţeşte performanţa cognitivă generală. Acest lucru a însemnat că în ultimii ani a existat un mare interes din partea cercetătorilor pentru această proteină care s-a descoperit că sporeşte odată cu activitatea fizică. Cum se face asta? Potrivit echipei din Noua Zeelandă, o singură sesiune de 6 minute de ciclism viguros ar putea produce o creştere de patru până la cinci ori a BDNF din sânge.
Constatarea se bazează pe analiza a 12 participanţi activi fizic (6 bărbaţi şi 6 femei) cu vârsta cuprinsă între 18 şi 56 de ani. Creşterea BDNF, conform oamenilor de ştiinţă, s-ar putea datora unei creşteri a numărului de trombocite (cele mai mici celule sanguine) care stochează cantităţi mari de BDNF.
Concentraţia trombocitelor circulante în sânge este puternic influenţată de exerciţii fizice, chiar mai mult decât pare să fie de post şi exerciţii uşoare, cum ar fi 90 de minute de ciclism de intensitate scăzută.
Ce rol are postul
Oamenii de ştiinţă avertizează că vor fi necesare investigaţii suplimentare pentru a înţelege mecanismele implicate în acest proces. O ipoteză ar putea fi că în timpul exerciţiilor, creierul trece de la metabolizarea glucozei (combustibilul său principal) la lactat, pentru a se asigura că cerinţele de energie ale organismului sunt îndeplinite. Şi trecerea de la consumul de zahăr la acid organic are ca rezultat niveluri crescute de BDNF în sânge.
Pentru a înţelege mai bine efectele exerciţiilor de mare intensitate asupra BDNF, oamenii de ştiinţă examinează, de asemenea, efectele restricţiei calorice şi ale exerciţiilor moderate asupra BDNF şi a beneficiilor cognitive.
„Studiem modul în care postul pentru perioade mai lungi, de exemplu până la 3 zile, afectează BDNF. Suntem curioşi dacă exerciţiile viguroase de la începutul unui post accelerează efectele benefice ale postului. Postul şi exerciţiile fizice au fost rareori studiate împreună. Dar credem că postul şi exerciţiile fizice pot fi folosite împreună pentru a optimiza producţia de BDNF în creierul uman”, conchide profesorul Gibbons.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe