Macron îşi menţine poziţia privind relaţiile UE-SUA: "A fi aliat nu înseamnă a fi vasal"

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a reiterat, miercuri, poziţia privind autonomia strategică a Uniunii Europene, argumentând că, în relaţia cu Statele Unite, parteneriatul "nu înseamnă a fi vasal", pe fondul polemicilor generate de afirmaţii referitoare la statutul Taiwanului.

Urmărește
411 afișări
Imaginea articolului Macron îşi menţine poziţia privind relaţiile UE-SUA: "A fi aliat nu înseamnă a fi vasal"

"A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu avem dreptul de a gândi singuri", a declarat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro, într-o conferinţă de presă organizată în oraşul olandez Amsterdam.

"Franţa este favorabilă menţinerii actualului statut al Taiwanului, susţine politica «o singură Chină» şi încearcă soluţionarea pe cale paşnică a crizei" dintre Beijing şi Taipei, a subliniat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei declarase anterior, cu ocazia unei vizite de stat în China, că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului. "Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei", afirmase Macron într-un interviu acordat publicaţiilor Les Échos şi Politico. Emmanuel Macron a pledat pentru consolidarea "autonomiei strategice" a Uniunii Europene, cerând "intensificarea industriei apărării" europene şi "accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile".

"Preşedintele Republicii îşi asumă în totalitate afirmaţiile", a declarat miercuri un oficial de la Paris, sub protecţia anonimatului.

În cursul vizitei în Olanda, preşedintele Franţei a reafirmat ideea consolidării suveranităţii Uniunii Europene. "Trebuie să ne configurăm direcţia prin alegerea interlocutorilor. Trebuie să încercăm să fim mai degrabă decidenţi, decât să ni se impună reguli". În cursul pandemiei, "am înţeles că eram dependenţi de un număr mare de medicamente şi de numeroase alte lucruri. Trebuie să reducem această dependenţă, pentru a ne consolida identitatea şi suveranitatea", a afirmat Emmanuel Macron în discursul rostit marţi la Institutul Nexus din Haga. Macron a cerut acţiuni de protejare a intereselor Uniunii Europene în relaţia cu Statele Unite, pe fondul disputelor generate de subvenţiile ecologice aplicate de Washington. "Avem dreptul să dăm dovadă de protecţionism în anumite sectoare critice. Trebuie să ne protejăm interesele. În cazul în care considerăm că interesele noastre strategice riscă să fie compromise, trebuie să trecem la acţiuni", a insistat Macron.

Administraţia de la Beijing a salutat afirmaţiile preşedintelui Franţei, dar unii oficiali din Taiwan au exprimat nedumerire.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a reafirmat că relaţia cu Statele Unite rămâne "baza absolută" a securităţii Europei, părând să respingă direcţia "autonomiei strategice" a Uniunii Europene evocată de Emmanuel Macron. "Alianţa cu Statele Unite este o bază absolută a securităţii noastre, care se sprijină pe doi piloni, cooperarea economică şi în domeniul apărării. Unii lideri occidentali visează la o cooperare cu toată lumea, cu Rusia şi cu anumite puteri din Extremul Orient", a susţinut Mateusz Morawiecki, înaintea unei vizite la Washington.

Lideri din cadrul formaţiunii germane Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta, opoziţie) au criticat afirmaţiile preşedintelui Franţei. "Macron pare să fi abandonat sentimentele bune", a declarat politicianul Norbert Röttgen (CDU), citat de revista Bild.

Însă politicieni din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga), aflat la putere la Berlin, au fost de acord cu afirmaţiile preşedintelui Franţei. "Trebuie să fim atenţi să nu fim implicaţi într-un conflict major între Statele Unite şi China. Europa trebuie să încerce să aibă un rol cât mai independent posibil, să nu pară a fi filiala SUA în aceast regiune. Macron are dreptate", a declarat, potrivit site-ului T-online.de, Rolf Mützenich, liderul grupului social-democrat din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici