- Home
- Politic
- (18.04.2023, 11:00)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei: „Eu am egalizat, din punct de vedere al garanţiilor procesuale, drepturile cetăţenilor şi sunt pus la zid realmente că introduc SRI în procesul penal”
- „Sunt de acord că serviciile de informaţii trebuie să culeagă informaţii, judecătorii să judece, procurorii să cerceteze”
- „Pe interceptările pe siguranţă naţională, trebuie indicat clar că este vorba de pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni”
- „Dacă sunt avocat care practică în penal şi nu vreau să-mi iau acel certificat ORNISS, îmi asum ca liber profesionist că îmi restrâng practica la cazuri în care nu există informaţii de interes naţional”
- „Dacă se doreşte un alt sistem cu privire la eliberarea certificatelor ORNISS, cineva să facă o iniţiativă în acest domeniu în Parlament”
- „Aştept de la noii şefi ai DNA, PG şi DIICOT să ceară de la colegii lor echidistanţă politică, imparţialitate, o detaşare de fenomenul politic”
- „Ca ministru, aştept de la şefii parchetelor performanţa pe care au demonstrat-o ca procurori de caz”
Urmărește
484 afișări
„Este un alt mit pe care eu vreau să-l demontez foarte simplu. Decizia 55 din 2020 a CCR spune că sunt două sisteme de administrare a probelor prin interceptări: sistemul Codului Penal şi sistemul întemeiat prin Legea securităţii naţionale. CCR spune că în sistemul Codului Penal persoana interceptată are dreptul să conteste proba, în sistemul bazat pe legea 51/1991 nu are această posibilitate. CCR spune că ar trebui să existe o procedură de contestare a probelor în sistemul bazat pe Legea securităţii naţionale, care să fie inclusă în CPP. Cui foloseşte această procedură? Inculpatului, celui ascultat, învinuitului, persoanei suspecte. Procedura consolidează dreptul la apărare şi un proces echitabil. Eu am egalizat, din punct de vedere al garanţiilor procesuale, drepturile cetăţenilor şi sunt pus la zid realmente că introduc SRI în procesul penal. Ministerul Justiţiei nu a intervenit decât prin reglementarea acelei proceduri, nimic altceva. Sunt de acord că serviciile de informaţii trebuie să culeagă informaţii, judecătorii să judece, procurorii să cerceteze. Noi am dat o garanţie în plus celui care a fost înregistrat. Pe interceptările pe siguranţă naţională, trebuie indicat clar că este vorba de pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni. Proiectul de lege a plecat din recomandarea MCV care spunea că sunt zeci de decizii CCR care n-au fost introduse în Coduri. Dacă sunt avocat care practică în penal şi nu vreau să-mi iau acel certificat ORNISS, îmi asum ca liber profesionist că îmi restrâng practica la cazuri în care nu există informaţii de interes naţional. Statele moderne trăiesc în echilibru, nu există un exces al cetăţeanului contra statului şi nici invers. Nu este obiectul muncii mele legea informaţiilor clasificate. Noi am avut un spaţiu foarte strâns de intervenţie dat de CCR. Dacă se doreşte un alt sistem cu privire la eliberarea certificatelor ORNISS, cineva să facă o iniţiativă în acest domeniu în Parlament”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în emisiunea OFF/OnThe Record, pe Aleph News, referindu-se la modificarea CPP prin care probele rezultate din MSN să poată fi folosite în dosare de corupţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cât despre noi şefi numiţi ai Parchetelor – Marius Voineag (DNA), Alex Florenţa (PG) şi Alina Albu (DIICOT) - Cătălin Predoiu spune că aşteaptă din partea acestora o detaşare de fenomenul politic, profesionalism şi performanţă:
„Aştept profesionalism de la şefii parchetelor. Toţi trei şefi de parchete au respectul profesional al colegilor lor. Chiar şi şefii CSM care au dat aviz negativ în cazul DIICOT au spus că şefii parchetelor sunt valoroşi. Aştept să ceară de la colegii lor echidistanţă politică, imparţialitate, o detaşare de fenomenul politic.
Aştept înnoiri cu privire la mijloacele tehnice de exprimare a acestor instituţii. Aştept recuperarea produselor din infracţiuni, o mai bună folosire a resurselor umane. În trecut a existat o bogată cazuistică pe abuz în serviciu care s-a tradus în 20 de condamnări, avem şi 625 de cauze în judecată, este un aspect care să pună pe gânduri. Nu o să dau instrucţiuni în ce direcţie să o ia un parchet sau altul. Ca ministru, am posibilitatea legală să fac recomandări, în trecut am făcut recomandări cu privire la crima organizată, traficul de persoane şi trafic de droguri. Ca ministru, aştept de la şefii parchetelor performanţa pe care au demonstrat-o ca procurori de caz”.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe