Ucraina: proiect de lege care interzice sarcina surogat

În următoarele luni, legislaţia va fi discutată în Parlament, ideea fiind de a împiedica accesul străinilor la această practică şi pentru a evita exploatarea femeilor, multe rămase văduve după ce şi-au pierdut partenerii în război.

Urmărește
542 afișări
Imaginea articolului Ucraina: proiect de lege care interzice sarcina surogat

Ucraina: proiect de lege care interzice sarcina surogat

Industria maternităţii surogat nu se opreşte nici măcar cu războiul. Dacă în cei doi ani anteriori invaziei ruse se estimează că din această practică s-au născut 1.746 de copii, după 24 februarie cifra s-a redus la câteva sute.

Doar în clinica Biotexcom, cea care a devenit celebră în perioada pandemiei pentru că a arătat nou-născuţii unul lângă altul aşteptând clienţi, astăzi sunt 140 de gravide la comandă şi 34 s-au născut din februarie 2022. Acestea provin din diferite părţi ale ţării şi vor câştiga între 15 şi 20 de mii de euro.

Dar, în curând, acest lucru s-ar putea să nu mai fie posibil. În lunile următoare, Parlamentul va examina un proiect de lege care să interzică „sarcina pentru alţii” în folosul străinilor.

Scopul este de a proteja sănătatea femeilor, dar şi de a reduce scăderea drastică a populaţiei ţării. „Această zonă este complet fără reguli – a declarat unul dintre autorii proiectului de lege pentru The Times, deputatul Viktoria Wagnier, ginecolog şi văduvă de război – străinii vin aici şi folosesc femeile ucrainene ca incubatoare şi atunci ce ştim despre asta?”.

35.000 de euro, un nou-născut

Clinicile de maternitate surogat se tem de pierderea afacerilor, deja grav afectate de război. „Reglementarea ar fi mai bună, astfel încât femeile să ştie că sunt protejate”, a spus Sviatlana Burkovska, 40 de ani, coproprietară a Ferta, o agenţie de gestaţie pentru alţii.

Ucraina este unul dintre puţinele locuri din lume, alături de Georgia, Kazahstan şi unele state din SUA, unde maternitatea surogat comercială este legală. Dar spre deosebire de Statele Unite, unde practica poate costa mai mult de 180.000 de euro, Kievul este relativ ieftin: cu aproximativ 35.000 de euro poţi lua acasă un nou-născut.

Dacă legea ar fi aprobată, Ucraina nu ar fi prima ţară care ar avea acces restricţionat la „sarcina pentru alţii”. Thailanda şi India, care erau destinaţii populare, au interzis practica străinilor, tocmai pentru a evita riscurile exploatării.

În decembrie anul trecut, Rusia a interzis maternitatea surogat pentru cei care veneau din străinătate. În ultimele luni, multe agenţii ruse şi ucrainene au împachetat şi s-au mutat în Georgia unde, totuşi, se plâng de lipsa femeilor dispuse să poarte un copil pe care nu-l vor putea păstra.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici