- Home
- Editorialiștii
- (04.05.2023, 06:27)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Unde sînteţi voi, binefăcătoare ventilatoare?!
- Ion Cristoiu: Geniul arghezian în materie de pitoresc se dezvăluie ori de cîte ori ochiul publicistului surprinde pestriţul, coloratul, lărmuitorul. Tableta, de fapt, cronica teatrală, din Viaţa românească, nr.2, februarie 1912, semnată sub titlul Hamlet comentează spectacolul cu Hamlet de la Naţional e un exemplu zdrobitor.
- Ion Cristoiu: Autorul e mai puţin preocupat de ce se întîmplă pe scenă decît de ce se întîmplă în sală şi în împrejurimi. Întîlnim aici o formulă originală de critică teatrală. Arghezi face cronica sălii şi nu a spectacolului.
- Ion Cristoiu: „Sala gemea de lume, cel puţin tot atîta cît şi lumea gemea de sală. Pe la orele zece năduful care ne răfuia şi al premierei ajunsese gros ca bumbacul şi dacă-ţi întorceai capul pe scaun, ca să zic aşa, simţeai că ţi se frecau obrajii de atmosferă, ca de o căciulă pînă la urechi."
Urmărește
1834 afișări
Ion Cristoiu: Unde sînteţi voi, binefăcătoare ventilatoare?!
Cronica sălii. Geniul arghezian în materie de pitoresc se dezvăluie ori de cîte ori ochiul publicistului surprinde pestriţul, coloratul, lărmuitorul.
Tableta, de fapt, cronica teatrală, din Viaţa românească, nr.2, februarie 1912, semnată sub titlul Hamlet comentează spectacolul cu Hamlet de la Naţional e un exemplu zdrobitor. Autorul e mai puţin preocupat de ce se întîmplă pe scenă decît de ce se întîmplă în sală şi în împrejurimi. Întîlnim aici o formulă originală de critică teatrală. Arghezi face cronica sălii şi nu a spectacolului:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Cum să te pregăteşti de criză. Ce pot businessurile să facă ca să treacă cu bine perioadele negre ale economiei?
-
Reacţii după moartea lui Bela Karolyi. „A rescris istoria gimnasticii mondiale”
-
Ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de pasageri de pe Titanic, vândut cu 1,56 milioane de lire
„Sala gemea de lume, cel puţin tot atîta cît şi lumea gemea de sală. Pe la orele zece năduful care ne răfuia şi al premierei ajunsese gros ca bumbacul şi dacă-ţi întorceai capul pe scaun, ca să zic aşa, simţeai că ţi se frecau obrajii de atmosferă, ca de o căciulă pînă la urechi.
– Unde sunteţi voi, binefăcătoare ventilatoare?! ar fi putut striga deodată poetul sau poeţii din sală, interpelînd de subt loja directorială bolta teatrului subt care fierbea de vie galeria.
Sala s-a deschis pe la şapte jumătate, cortina s-a ridicat la opt; era ora unu din noapte cînd domnul Bulandra, rănit, îşi dădu în sfîrşit sufletul scenic, pe tronul desert al Danemarcei.
La intrare se petrecea un lucru extraordinar. Uşa din stînga clădirii pîrîia, cu zidul întreg, subt opintirile grandioase ale unui popor fenomenal. Filaretul, Oborul, Gara, Filantropia şi alte vestite margini şi suburbii bucureştene îşi trimiseseră bravii lor reprezentanţi. În gloata deasă ca o alifie sau ca un magiun se zbăteau tragic tipurile vechi ale capitalei în portul lor de mustaţă, de neg cu păr şi de cercel în ureche – disperate. Am auzit strigătul «îmi iese sufletul», zis cu o violentă sinceritate.
Cetăţenii se înghionteau şi mergeau de-a-ndăratele. Deosibeai în jurul cămilelor, care puneau ostroave cu moţ în viermăria publicului, breslele şi meseriile, care strîmbă pe om şi-l aduce dintr-o încheietură oareşicare. Frizerii, tîmplarii, onoratii dricari, au pentru Shakespeare un cult nemaipomenit. Şi în acest norod erau şi soldaţi artilerişti, care-şi dădeau toate ostenelele, şi ei, să ajungă în rîndurile dîntîi. În timpul reprezentaţiei aceşti entuziaşti vor face adeseori o gălăgie atotstăpînitoare. Se vor persecuta îndeaproape. Vor rosti cuvinte sacramentale, triste pentru auzul lojilor în care sticleşte monoclul. Unii din ei vor ţipa chiar actorilor de pe scenă, într-o clipă de şoapte şi de taină, «mai tare», ca la întrunirea lor pe culori.”
*
Ca şi la noi. Sezonul trei din serialul danez Borgen e dedicat procesului prin care se face un partid. Urmărindu-l, ai impresia că te afli în România. Ca şi în România noul partid are în chip necesar parlamentari ai fostului partid, numit Moderaţii, demisionaţi din partid şi rămaşi independenţi. Spre deosebire de România, membrii noului partid activează în Parlament numai şi numai pentru noul partid, astfel încît acesta să capete identitate.
Ioan Spânu mă avertizase printr-un SMS că în sezonul trei o să apară şi trei prostituate românce, mai precis trei victime ale traficului de carne vie. De ce românce şi nu italience? Pentru că în Danemarca, româncele pot fi victimele traficului de carne vie, pe fondul carenţelor în materie de stat de drept, în timp ce în Italia, nu.
O secvenţă bună de vizionat de toţi consilierii de imagine. Înainte de a intra în studio, pentru un direct, Birgitte e deposedată de ceasul de la mînă de consiliera sa de imagine, Katrine, fostă jurnalistă. Motivul? Ceasul tău costă cît 25 la sută din salariul unui danez.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s şi vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA: „Primii ani din viaţă mi i-am petrecut printre tarabele din bazarul din Suceava, unde am cunoscut antreprenoriatul la firul ierbii. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe