- Home
- Editorialiștii
- (31.05.2023, 07:25)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Cum se pot comanda busturile lui Marx şi Stalin
- Ion Cristoiu: Din Scînteia lunii august 1947 decupez acest anunţ: „Busturile lui Karl Marx şi I.V. Stalin se pot comanda de la librăria Cartea Rusă, Calea Victoriei Nr. 45. Telefon 6.11.67 sau 3.79.76.” Prilej de a mă întreba (sigur fiind că nu voi primi răspuns): de ce nu şi bustul lui V.I. Lenin?!
- Ion Cristoiu: La Plenara din noiembrie – decembrie 1961, convocată de Dej pentru a o terfeli pe Ana Pauker, deşi aceasta murise de vreun an, Tovarăşei Anuţa îi sticleşte năsucul de rîvna pusă în bîrfirea Anei Pauker. Ana Toma a supravieţuit căderii comunismului. A murit în ianuarie 1991.
- Ion Cristoiu: Între timp, Robert Levy a găsit-o şi i-a cerut să-i vorbească despre Ana Pauker. În cea mai deplină nesimţire, Tovarăşa Anuţa înalţă simfonii Anei Pauker, ajungînd pînă acolo cu falsificarea încît o prezintă ca o adversară a colectivizării agriculturii în România.
Urmărește
396 afișări
Ion Cristoiu: Cum se pot comanda busturile lui Marx şi Stalin
Memoriile foştilor. După 1989, s-au tipărit şi memorii ale foştilor nomenclaturişti, fie sub formă de texte (Dumitru Popescu, Paul Niculescu-Mizil, Silviu Brucan), fie sub formă de interviuri (Ion Gheorghe Maurer, Gheorghe Apostol, Alexandru Bârlădeanu). Prea mult n-aş paria pe ele. Scrise, dictate sau luate după cunoaşterea deznodămîntului, producţiunile foştilor păcătuiesc prin nesinceritate. Sînt rescrieri ale trecutului lor comunist în interesul prezentului anticomunist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Din acest punct de vedere, mult mai convingătoare mi s-au părut confesiunile unor urmaşi de nomenclaturişti din interviurile grupate de Lavinia Betea în volumul Poveşti din cartierul Primăverii.
Gheorghiu-Dej a murit în 1964.
Greu de crezut că şi-a scris memoriile.
În forma lor clasică, fireşte, pentru că intervenţiile sale de la Plenara CC al PMR din 30 noiembrie – 5 decembrie 1961 au valoarea unor memorii. Cum ţelul sindrofiei îl reprezintă terfelirea Anei Pauker, a lui Vasile Luca, a lui Miron Constantinescu, a lui Iosif Chişinevschi, ultima şi mizeră copită dată de Dej unor duşmani morţi politic sau chiar fizic, cititorul Stenogramei află în premieră amănunte interesante, unele hazlii, altele de bîrfă, din istoria comuniştilor după 23 august 1944.
Curios lucru!
Dej şi ceilalţi lideri care au condus România după 23 august 1944 să nu fi conştientizat că mărunţişurile povestite de ei parveneau şi la urechile unor activişti tineri, invitaţi la reuniune sau ale unor activişti care n-avuseseră acces nemijlocit la Seraiul comunismului român? Şi aceşti neiniţiaţi aflau deodată că, dincolo de tablouri şi lozinci, şedeau amănunte la care nu se gîndiseră. Ca de exemplu:
Ana Pauker avea tot timpul casă şi masă deschise.
Ditamai bărbaţii politici, fără complexe în a-şi trimite duşmanii în Gulag, plîngeau ca nişte bebeluşi în faţa ştabilor atotputernici.
*
Comandă. Din Scînteia lunii august 1947 decupez acest anunţ:
„Busturile lui Karl Marx şi I.V. Stalin se pot comanda de la librăria Cartea Rusă, Calea Victoriei Nr. 45. Telefon 6.11.67 sau 3.79.76.”
Prilej de a mă întreba (sigur fiind că nu voi primi răspuns): de ce nu şi bustul lui V.I. Lenin?!
*
Reabilitarea Anei Pauker. Robert Levy, autorul unei cărţi controversate despre Ana Pauker, Ana Pauker. The Rise and Fall of a Jewis Communist, editura University of California, 2001, tradusă la noi la Polirom în 2002 sub titlul Gloria şi decăderea Anei Pauker, prin ambiţia de a face din Stalin-ul nostru în fustă o premergătoare a regimurilor româneşti postdecembriste, o găseşte în viaţă, după 1989, pe Ana Toma, Tovarăşa Anuţa, concubină şi nevastă succesivă a lui Constantin Pîrvulescu, Sorin Toma şi Pintilie Bodnarenko.
Ana Toma, căreia i se spune Tovarăşa Ancuţa, pentru a o deosebi de Tovarăşa Ana, şefa ei, la Ministerul lăsat de Ana Pauker în voia ministrului adjunct, ea, Ana Pauker fiind prinsă pînă peste cap în bătălia pentru supremaţie în paşalîcul sovietic numit RPR.
La şedinţa din 12, 13 iunie 1952, consacrată demascării tovarăşeşti a Tovarăşei Ana, Tovarăşa Anuţa e pusă la zid de tovarăşii de la Externe, care au găsit în demascarea ei şiretlicul pentru a nu o demasca pe Tovarăşa Ana.
Ca să se salveze, Tovarăşa Anuţa se duce glonţ la noul Stăpîn, Tovarăşul Gheorghiu- Dej, o dă în gît pe Tovarăşa Ana şi se salvează.
La Plenara din noiembrie – decembrie 1961, convocată de Dej pentru a o terfeli pe Ana Pauker, deşi aceasta murise de vreun an, Tovarăşei Anuţa îi sticleşte năsucul de rîvna pusă în bîrfirea Anei Pauker.
Ana Toma a supravieţuit căderii comunismului.
A murit în ianuarie 1991.
Între timp, Robert Levy a găsit-o şi i-a cerut să-i vorbească despre Ana Pauker.
În cea mai deplină nesimţire, Tovarăşa Anuţa înalţă simfonii Anei Pauker, ajungînd pînă acolo cu falsificarea încît o prezintă ca o adversară a colectivizării agriculturii în România.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe