- Home
- Externe
- MOSCOVA, (14.07.2023, 17:23)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia acuză SUA şi aliaţii din NATO că generează riscuri privind un conflict militar direct
Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO generează riscuri privind un conflict militar direct cu Rusia, a avertizat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în contextul în care partenerii occidentali au anunţat menţinerea asistenţei pentru Ucraina.
Urmărește
1033 afișări
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
"Ministrul de Externe Lavrov: Statele Unite şi sateliţii din cadrul NATO creează riscuri privind o confruntare directă cu Rusia, iar această situaţie generează consecinţe catastrofale", anunţă Ambasada Rusiei din Marea Britanie, într-un mesaj transmis prin Twitter, conform cotidianului Le Monde şi postului CNBC.
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că a avut o discuţie tensionată cu Serghei Lavrov la Forumul pe teme de securitate al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), aflat în curs la Jakarta, în Indonezia. "Lavrov mi-a răspuns într-un mod foarte agresiv şi mi-a explicat punctul său de vedere, afirmând că este un complot al Occidentului şi că războiul va continua", a afirmat Borrell.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Prezent la reuniune, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Serghei Lavrov a prezentat o viziune "negativă" asupra situaţiei. "Intervenţia sa nu a fost nici constructivă, nici productivă, a avut o prezentare şi o agendă total negative", a afirmat Blinken.
Tensiunile intervin în contextul în care statele din cadrul NATO au reafirmat, cu ocazia summitului din Lituania, susţinerea militară pentru Ucraina, fără însă a stabili un termen clar de aderare. Alianţa Nord-Atlantică a stabilit, în principiu, că Ucraina va putea deveni membră la un moment dat, precizând însă că aderarea se va produce după încheierea războiului cu Rusia, când toate statele aliate vor fi de acord şi când Kievul va îndeplini criteriile politice şi militare. Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a anunţat, în contextul summitului NATO, acţiuni pentru susţinerea Ucrainei la nivel militar şi financiar, precum şi negocieri în sensul unor "angajamente de securitate" pe termen lung.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO la un moment dat. "Întrebarea nu este dacă Ucraina va adera sau nu la NATO, ci când va putea adera. Vor adera la NATO", a declarat Biden joi, într-un discurs rostit în Finlanda.
În replică, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi că perspectivele integrării Ucrainei în NATO generează noi tensiuni. "Aceste perspective creează noi tensiuni pe scena mondială", a declarat Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a precizat că nu se opune oferirii de garanţii de securitate Ucrainei de către Occident, subliniind însă că nu va accepta "angajamente care ar fi în detrimentul securităţii Rusiei". Vladimir Putin a atras atenţia că furnizarea de armament suplimentar Ucrainei are doar efectul "înrăutăţirii situaţiei". Armata rusă va fi nevoită să utilizeze armament "similar" dacă Statele Unite furnizează bombe cu fragmentare Ucrainei, a declarat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, deşi Washingtonul a acuzat trupele ruse că folosesc deja muniţie de acest tip. Ucraina a anunţat că a început să primească muniţie cu fragmentare din Statele Unite. Conform grupului Human Rights Watch (HRW), atât forţele militare ruse, cât şi cele ucrainene utilizează deja armament cu submuniţie.
Rusia a condamnat vehement şi decizia Franţei de a furniza Ucrainei rachete de croazieră SCALP, cu rază mai lungă de acţiune. "Este o eroare care va genera consecinţe pentru partea ucraineană şi care ne va forţa să trecem la acţiuni de ripostă", a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe