Prima pagină » Revoluție 30 » #revolutions | Congresul al XIV-lea al PCR. Planurile lui Ceauşescu pentru anii 2000 (Partea a IV-a)

#revolutions | Congresul al XIV-lea al PCR. Planurile lui Ceauşescu pentru anii 2000 (Partea a IV-a)

Aţi încercat vreodată să vă imaginaţi cum ar fi arătat România anilor 2000 în regimul comunist, dacă Ceauşescu ar mai fi trăit şi s-ar mai fi aflat la cârma ţării? Cu siguranţă, pare imposibil un asemenea exerciţiu în condiţiile actuale, dar ne putem face o idee din Rezoluţia Congresului al XIV-lea al PCR.
#revolutions | Congresul al XIV-lea al PCR. Planurile lui Ceauşescu pentru anii 2000 (Partea a IV-a)
Gabriela Antoniu
23 nov. 2019, 06:00, Social

Rezoluţia adoptată de Congresul al XIV-lea al PCR, desfăşurat în perioada 20-24 noiembrie 1989, la Sala Palatului din Bucureşti, cuprinde un capitol dedicat

Programului-Directivă privind dezvoltarea economico-socială a României în cincinalul 1991-1995 şi în perspectiva anilor 2000-2010.
„Congresul al XIV-lea al partidului aprobă în unanimitate Programul-Directivă cu privire la dezvoltarea economico-socială a României în cincinalul 1991-1995 şi orientările de perspectivă pînă în anii 2000-2010, elaborat cu contribuţia directă şi hotărîtoare a tovarăşului Nicolae Ceauşescu”, se arată în Rezoluţie.

Conform acestui document, prin obiectivele şi orientările adoptate, „Congresul al XIV-lea al partidului marchează trecerea României la o nouă etapă de dezvoltare – la realizarea fazei superioare a Programului de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi crearea condiţiilor necesare înfăptuirii în viaţă a principiilor de muncă şi viaţă comuniste”. Redăm câteva fragmente din Rezoluţia Congresului al XIV-lea al PCR:

Perfecţionarea organizării, modernizării şi dezvoltării producţiei

„Congresul stabileşte ca obiectiv fundamental al celui de-al IX-lea cincinal continuarea dezvoltării intensive a tuturor sectoarelor de activitate, realizarea unei noi calităţi a muncii şi vieţii, a unui nivel tehnic tot mai ridicat al întregii producţii, pe baza aplicării ferme a celor mai avansate cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii. Pornind de la rolul forţelor de producţie ca factor hotărîtor al dezvoltării economico-sociale şi făuririi cu succes a societăţii socialiste, congresul cere să se acorde, în continuare, o atenţie deosebită dezvoltării şi repartizării armonioase a forţelor de producţie pe întreg teritoriul ţării şi perfecţionării relaţiilor de producţie, a întregului ansamblu de relaţii sociale”.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS.