5 obiceiuri nesănătoase care afectează sănătatea orală (P)

Urmărește
156 afișări
Imaginea articolului 5 obiceiuri nesănătoase care afectează sănătatea orală (P)

Sursa foto: Freepik

Sănătatea orală este un subiect pe care nu este indicat să-l neglijăm, deoarece influenţează multe puncte importante care fac parte din viaţa noastră, precum aspectul fizic sau bunăstarea generală. Cu toate acestea, multe persoane adoptă în timp anumite deprinderi nocive, care pot avea efecte negative asupra dinţilor şi a gingiilor. Descoperă în cele ce urmează cele mai comune cinci obiceiuri nesănătoase care pot dăuna sănătăţii orale, precum şi sfaturi pentru a le evita.

Neglijarea igienei orale zilnice

O rutină completă de îngrijire orală, construită în jurul nevoilor şi necesităţilor personale, este esenţială pentru sănătatea dinţilor şi a gingiilor. Chiar dacă mulţi dintre noi suntem conştienţi de importanţa acestui aspect, există momente când igiena orală trece în plan secund, fie din lipsă de timp, fie din obişnuinţă. Periajul incorect al dinţilor, efectuat doar în anumite zile, ignorarea aţei dentare şi a apei de gură pentru clătire pot duce la acumularea de placă bacteriană, formarea tartrului şi, în cele din urmă, la apariţia cariilor şi a bolilor parodontale.

Pentru că prevenţia este cea mai eficientă strategie pentru a susţine o igienă orală optimă, poţi să adopţi o practică numită profilaxie dentara, care presupune includerea unui set de obiceiuri şi măsuri care oferă o protecţie sporită a dinţilor şi gingiilor pe termen lung. Poţi începe prin lucruri mărunte, care te pot ajuta substanţial. Periază dantura de cel puţin două ori de zi, timp de două minute, cu o periuţă cu peri moi şi o pastă de dinţi pe bază de fluor. Pentru a îndepărta resturile de mâncare rămase în locurile greu accesibile, utilizează de fiecare dată aţa dentară sau duşul bucal. Acest dispozitiv inteligent şi uşor de folosit foloseşte un jet de apă puternic pentru a elimina particulele alimentare şi bacteriile acumulate. Îl poţi folosi atât înainte, cât şi după periaj.

De asemenea, efectuarea unui control stomatologic periodic este o etapă importantă a profilaxiei dentare, deoarece îţi dă ocazia să depistezi din timp eventualele probleme ale dinţilor şi gingiilor. În timpul consultaţiei, medicul stomatolog poate realiza o serie de proceduri utile, precum detartrajul, florizarea, sigilarea şi radiografia dentară. Toate aceste obiceiuri ajută, în mare măsură, la menţinerea sănătăţii gingivale, eliminarea bacteriilor care cauzează respiraţia urât mirositoare şi prevenirea apariţiei cariilor dentare. Însă, dacă te confrunţi cu probleme mai serioase, cum ar fi pierderea dinţilor, trebuie să ştii că există variante eficiente, precum tratamentul cu implant dentar premium realizat la clinicile stomatologice specializate.

Consumul excesiv de alimente şi băuturi acidulate

Chiar dacă este un obicei adânc înrădăcinat în rutina noastră zilnică, consumul frecvent de alimente dulci şi băuturi carbogazoase poate afecta sănătatea orală pe termen lung. Aciditatea ridicată şi zahărul în cantităţi foarte mari pot eroda smalţul dinţilor, făcându-i mai vulnerabili şi predispuşi la apariţia cariilor şi sensibilitate.

Pentru a reduce impactul negativ al acestor preparate şi băuturi, poţi încerca să le consumi cu moderaţie, dacă nu poţi renunţa definitiv la aceste obiceiuri. Alternativ, poţi încerca să adopţi un stil de viaţă sănătos, cu mese bogate în fructe proaspete, legume verzi, produse lactate şi carne slabă.

Fumatul şi consumul de tutun

Fumatul şi folosirea produselor complementare pe bază de tutun se încadrează în categoria obiceiurilor nesănătoase, atât pentru sănătatea generală a corpului, cât şi pentru cea orală. Nicotina şi alte substanţe chimice care se regăsesc în aceste produse pot cauza o multitudine de probleme precum colorarea dinţilor într-o nuanţă de galben, respiraţia urât mirositoare, reducerea capacităţii de vindecare a ţesuturilor din cavitatea bucală, creşterea riscului de boli gingivale şi dezvoltarea timpurie a cancerului oral.

Mai ales dacă îl practici de mult timp, devenind o obişnuinţă în rutina ta zilnică, renunţarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru tine. Chiar dacă este un proces dificil, cu multe provocări de trecut, vei observa că te vei simţi mai bine, iar dinţii tăi vor căpăta un aspect cu adevărat sănătos şi strălucitor.

Scrâşnitul dinţilor

Scrâşnitul dinţilor în mod involuntar este principalul simptom al bruxismului, o afecţiune care poate apărea atât în timpul zilei, cât şi pe parcursul nopţii. De cele mai multe ori, acesta se poate dezvolta ca răspuns la perioadele stresante sau al unor probleme de ocluzie dentară.

Lăsat netratat, bruxismul poate duce la uzura prematură a smalţului dentar, sensibilitate crescută a dinţilor, dureri de cap şi probleme musculare în zona feţei şi a gâtului. Dacă te afli în această situaţie, te sfătuim să consulţi un medic stomatolog pentru a vedea care este cel mai bun tratament care ţine sub control această afecţiune.

Utilizarea dinţilor pe post de instrumente

Dacă obişnuieşti să-ţi foloseşti dinţii pentru a deschide diverse ambalaje, este momentul oportun să pui capăt acestui obicei nociv. Chiar dacă, la prima vedere, pare un lucru inofensiv, dacă este practicat constant, poate duce la ciobiri, fisuri sau chiar fracturi ale dinţilor.

Poţi evita foarte uşor aceste probleme prin folosirea instrumentelor adecvate cu care poţi desface pachetul produselor achiziţionate. Păstrează mereu la îndemână o foarfecă, deschizătoare de sticle şi cuţite.

În concluzie, obiceiurile pe care le adoptăm zilnic au o mare pondere asupra sănătăţii orale. Conştientizarea şi evitarea acestor deprinderi sunt primii paşi importanţi către obţinerea şi menţinerea unui zâmbet strălucitor şi sănătos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici