9 obiceiuri pentru a trăi mai bine, conform medicului lui Carlos Alcaraz. De ce este bine să fii ordonat şi la ce temperatură optimă se doarme noaptea

Într-o carte, Juanjo López, doctorul proaspătului câştigător de la Wimbledon, dezvăluie secretele unei vieţi sănătoase şi fericite.

Urmărește
17769 afișări
Imaginea articolului 9 obiceiuri pentru a trăi mai bine, conform medicului lui Carlos Alcaraz. De ce este bine să fii ordonat şi la ce temperatură optimă se doarme noaptea

Carlos Alcaraz are succes şi datorită celor din staff

9 obiceiuri simple ne pot transforma radical viaţa. Acest lucru nu este susţinut de un guru al wellness-ului, ci de către spaniolul Dr. Juanjo López, cunoscut pentru că este medicul personal al campionului de tenis Carlos Alcaraz.

Expert în chirurgie ortopedică şi traumatologie sportivă, de ani de zile în staff-ul câştigătorului de la Wimbledon, López tocmai a publicat o carte intitulată „Obiceiuri pentru a fi numărul 1”. În opinia sa, secretul de a trăi ca un campion stă în obiceiurile care ne marchează zilele.

„Astăzi, asistăm la dezastrul obiceiurilor sănătoase, din cauza unui stil de viaţă sedentar şi a stresului cronic, care este adevărata boală a secolului 21. La acestea se adaugă şi pierderea atenţiei cauzată de prea multe ore petrecute în faţa ecranelor”, a explicat López într-un interviu pentru Europa Press.

„Dar această pierdere a obiceiurilor (sănătoase) se traduce în cele din urmă prin vătămări asupra sănătăţii cuiva. Adesea, oamenii merg la medic crezând că au o boală, dar, în realitate, de ceea ce suferă este o lipsă de obiceiuri bune”.

Obiceiurile care, potrivit chirurgului, fac diferenţa sunt în număr de 9, aşa cum susţine el în carte: sport, odihnă, alimentaţie bună, contact cu natura, bunătate, atenţie, înconjurarea de oameni pozitivi, menţinerea ordinii şi recunoştinţă.


Medicul şi sportivul

SPORT: ANTRENAMENTUL BUNĂSTĂRII

López este un susţinător fervent al activităţii fizice. „Tot ceea ce ne oferă sportul este pozitiv”, afirmă el cu convingere. Pentru doctor, nu există scuza „nu am timp”. „Corpul nostru este templul nostru. Dacă ai grijă cu adevărat de el, ai grijă de sănătatea ta”, insistă el. Desigur, pentru mulţi poate fi dificil să se antreneze zilnic, dar medicul subliniază beneficiile: „După o oră de sport, mă simt mai fericit, sunt un tată, partener, medic, chirurg mai bun. Din toate punctele de vedere”.

López subliniază modul în care activitatea fizică eliberează endorfine, creând o senzaţie plăcută care, în timp, devine un obicei consacrat. Pentru un antrenament eficient recomandă: „Munca de forţă ar trebui făcută în sala de sport sau în aer liber şi cu profesionişti care ne îndrumă să facem lucrurile bine; începând întotdeauna cu o bună încălzire şi mobilitate. Şi, apoi, încercaţi să combinaţi cu un alt sport, oricare ar fi acesta, atâta timp cât ne place”.

ODIHNA: RECUPERAREA ENERGIEI

„Odihna este fundamentală şi face parte din antrenament”, subliniază medicul, conştient că lipsa odihnei poate duce la accidentări, inclusiv la nivel nervos. Pentru a îmbunătăţi calitatea somnului, sugerează: „Ar trebui să dormim la o temperatură rece, de 21 de grade ar fi ideal; iar lectura este esenţială: este somniferul ideal, care ne va face mintea mai fluidă”. Medicul lui Alcaraz mai recomandă „abandonarea ecranelor tech cu cel puţin două ore înainte de culcare, precum şi cina cu două sau trei ore înainte de culcare”.

RECUNOŞTINŢĂ: APRECIAŢI FIECARE ZI 

Un somn bun vine împreună cu recunoştinţa: „Încercând să fim recunoscători (pentru ceea ce avem) atât dimineaţa, cât şi seara. Dacă te gândeşti la bine înainte de a merge la culcare, somnul tău va fi mai plăcut”.

NUTRIŢIA: HRANA CORPULUI 

López este un susţinător al alimentelor „reale” şi neprocesate. „Trebuie să aplicăm bunul simţ. Mănâncă produse de sezon şi locale. Cu cât o facem mai mult, cu atât sănătatea noastră o observă mai mult", apreciază el. Avertizează împotriva alimentelor procesate: „Mâncărurile procesate sunt foarte gustoase şi oferă momente plăcute; dar, ulterior, ştim că odihna şi performanţa fizică şi intelectuală sunt afectate”.

NATURA: VITAMINĂ PENTRU SUFLET

López vorbeşte şi despre „vitamina N” – natură – ca element esenţial pentru bunăstare. Acesta susţine, şi nu este singurul care spune asta, că contactul cu natura „ne întăreşte sistemul imunitar, ne face să ne simţim mai bine, reduce stresul, ameliorează bolile respiratorii, previne obezitatea deoarece natura ne încurajează să fim mai activi”.

BUNĂTATEA: UN CADOU PENTRU TINE

Doctorul lui Alcaraz introduce apoi conceptul de „bunătate egoism”: „A fi o persoană bună şi recunoscătoare te face să te simţi mai bine".

ATENŢIA: FOCALIZAREA MINŢII 

În epoca distragerii, are sens să ne recuperăm atenţia, care este din ce în ce mai fragilă din cauza perturbărilor digitale: „Viaţa mea se poate rezuma în câteva ore reale, aproape totul este virtual”, recunoaşte el. „Şi la tineri vedem că toată lumea este pe telefon şi le este furată atenţia, aşa că ei consumă mai mult. Este important să ne dăm seama că trebuie să deturnăm acea atenţie către altceva decât telefonul mobil”.

RELAŢII: ALEGEŢI-LE CU GRIJĂ

În ceea ce priveşte relaţiile, López recomandă să te înconjuraţi de oameni pozitivi: „Uneori, ne înconjurăm de oameni care nu aduc o contribuţie pozitivă la viaţa noastră, dar în acest caz este mai bine să îi lăsăm să plece, chiar dacă sunt în joc de sentimente”.

ORDINEA: CHEIA ECHILIBRĂRII

În sfârşit, medicul subliniază importanţa ordinii şi a bunei organizări mentale: „Dacă eşti o persoană organizată, te vei simţi bine cu tine însuţi”. López crede că a şti să ţii lucrurile în ordine este o abilitate şi că trebuie cultivată: „Este ceva care trebuie antrenat, începând cu garderoba. Şi, încetul cu încetul, obiceiurile bune vă vor ajuta să vă organizaţi mai bine mintea”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici